Subscriu-te

55 equipaments culturals i festivals d’arreu de Catalunya celebren la primera Setmana Apropa Cultura

Foto de família de la presentació de la primera Setmana Apropa Cultura, el dilluns 19 d’octubre a l’Auditori de Barcelona, amb els representants dels equipaments culturals que hi col•laboren i diverses personalitats. Al centre de la imatge, Sònia Gainza, directora d’Apropa Cultura; Neus Munté, vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social; Ferran Mascarell, conseller de Cultura, i Laia Ortiz, regidora de Drets (Educació i Benestar) de l’Ajuntament de Barcelona. © May/Zircus
Foto de família de la presentació de la primera Setmana Apropa Cultura, el dilluns 19 d’octubre a l’Auditori de Barcelona, amb els representants dels equipaments culturals que hi col·laboren i diverses personalitats. Al centre de la imatge, Sònia Gainza, directora d’Apropa Cultura; Neus Munté, vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social; Ferran Mascarell, conseller de Cultura, i Laia Ortiz, regidora de Drets (Educació i Benestar) de l’Ajuntament de Barcelona. © May/Zircus

Del 26 d’octubre a l’1 de novembre se celebrarà la primera Setmana Apropa Cultura. Amb aquesta iniciativa es vol sensibilitzar la societat sobre la importància de l’accés a la cultura per a les persones que més ho necessiten. Per això els 55 equipaments que formen part del programa Apropa Cultura per a la inclusió han organitzat una setmana d’activitats i propostes culturals, algunes concebudes especialment per a aquesta ocasió, i així donar visibilitat a la tasca que realitzen durant tot l’any de bracet d’Apropa Cultura.

Les activitats són molt diverses i van dirigides a les persones ateses per les entitats socials. Alguns equipaments (auditoris, teatres, museus, festivals, etc.) han augmentat durant aquesta setmana el nombre de localitats de la seva programació habitual destinades a Apropa Cultura, a un preu màxim de 3 euros; d’altres han organitzat trobades especials entre els grups socials i els artistes; d’altres han preparat tallers, visites guiades, formacions i activitats que fan pujar a l’escenari persones amb discapacitat, i encara d’altres destinaran la recaptació d’algun dels seus espectacles al programa. En total, durant aquesta setmana les entitats socials realitzaran més de dues-centes sortides culturals per tot Catalunya amb propostes de teatre, dansa, circ, música i arts visuals. Entre els diversos equipaments que hi col·laboren figuren l’Auditori de Barcelona, Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu, Mercat de les Flors, L’Atlàntida de Vic, Teatre Auditori de Granollers, Auditori de Girona, Teatre Nacional de Catalunya, Museu Picasso, Museu de la Música, CaixaForum o Festival Temporada Alta.

La Setmana Apropa Cultura vol aconseguir també la implicació de tota la ciutadania i per això es durà a terme una campanya de sensibilització social mitjançant l’estrena d’un vídeo testimonial en què quatre persones que accedeixen a la cultura gràcies a aquest programa expliquen la seva experiència i la importància que té per a la seva vida i la seva salut. El vídeo és protagonitzat per Jordi Cusell, del Centre Ocupacional Aspace; Sílvia Gassó, del Club Social Aixec; Jordi Liguerre, de la Comunitat Terapèutica Rauxa, i Mercè Quintana, de la Residència Ergos.

Precisament en la roda de premsa de presentació de la Setmana Apropa Cultura, els usuaris Jordi Cusell i Jordi Liguerre van testimoniar l’experiència d’altres ocasions. Per a Jordi Cusell (del Centre Ocupacional Aspace Badalona), participar d’Apropa Cultura és una “il·lusió i una emoció”, ja que “la cultura per a mi i per als meus companys és molt important”. Cusell opina que “totohom que té una discapacitat té dret a l’accés a la cultura. A mi m’ajuda molt. Em relaxo i en gaudeixo, i no penso en la meva discapacitat.” Per a Jordi Liguerre (de la Comunitat Terapèutica Rauxa) “aquestes sortides són molt importants perquè són una finestra a altres maneres de veure la vida; una vida sana”, puntualitza. “Amb Apropa Cultura he descobert el teatre i el circ… Les sortides signifiquen compartir l’experiència amb els companys abans, durant i després de l’espectacle, i sentir que formes part d’un grup.” I afegeix que “sense la música, la vida no tindria sentit, per a mi”.

Les xarxes socials també jugaran un paper important en la difusió de la Setmana Apropa Cultura. Tothom qui vulgui donar suport a aquesta iniciativa ho podrà fer compartint fotografies amb missatges a favor de la cultura i de fer-la accessible a tothom, des de l’etiqueta #ApropaCultura.

Més sobre Apropa Cultura

Apropa Cultura és la unió d’esforços dels equipaments culturals de Catalunya. Es tracta d’una iniciativa que uneix teatres, auditoris, museus i festivals amb les entitats del sector social per convertir la cultura en un bé accessible a tothom. Actualment en formen part 55 equipaments, hi ha gairebé 1.500 centres socials registrats i la temporada passada més de 20.000 persones van gaudir de les propostes culturals d’Apropa Cultura.

Apropa Cultura compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i de l’Obra Social “la Caixa”. Paral·lelament, rep el suport de cada equipament adscrit, que hi fa una aportació econòmica anual per contribuir a la sostenibilitat del programa.

El programa rep el suport del consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que facilita la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la Xarxa i la col·laboració de la Taula del Tercer Sector. Apropa Cultura és un programa obert a la participació dels equipaments que vulguin col·laborar a oferir la seva programació al sector social del seu entorn.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter