Subscriu-te

Catalunya acull el XIX Congrés Mundial de Carilló

El carilló del Palau de la Generalitat de Catalunya
El carilló del Palau de la Generalitat de Catalunya

De l’1 al 5 de juliol de 2017 Barcelona acollirà el XIX Congrés Mundial de Carilló, mentre que del 6 al 8 de juliol el congrés s’estendrà amb activitats complementàries a diferents poblacions de Catalunya, com Tarragona, les terres de Lleida i Montserrat.

La Generalitat de Catalunya i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya han organitzat per primer cop el Congrés Mundial del Carilló, que té com a directora Anna Maria Reverté, carillonista de la Generalitat de Catalunya, un dels pocs que existeixen a Catalunya i arreu d’Espanya i gairebé l’únic que funciona amb regularitat i que ofereix concerts en un cicle estable.

Catalunya és el primer país del sud d’Europa a acollir un esdeveniment d’aquestes característiques, ja que és una zona amb molt poca tradició carillonista. Tanmateix, s’ha aconseguit arribar als 170 inscrits, vinguts de 22 països d’arreu del món, i tenir-hi representades les 14 associacions federades, xifres que posicionen aquesta edició entre les de més èxit des que existeix el certamen.

El Congrés es planteja com un espai de debat i reflexió sobre la realitat cultural i artística del carilló, fent èmfasi en la seva evolució tècnica i com pot ajudar a oferir no només noves vies de modernització artística, sinó també una nova manera de potenciar-ne el reconeixent social i cultural.

Carilló-02

Més enllà de les sessions de treball, el Congrés ha previst un seguit de concerts amb carilló, especialment produïts per a l’ocasió, alguns amb repertori musical de nova creació, com el que es farà el dia 2 de juliol a l’Auditori de Barcelona, amb obres per a carilló i banda d’Oriol Cruixent, Jordi Nus i Albert Guinovart, o el que tindrà lloc el 4 de juliol a la Sagrada Família amb una peça de Martí Carreras, encarregada específicament per al Congrés, en un concert en què intervindrà l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, sota la direcció d’Alfons Reverté, i la soprano Marta Mathéu, a més dels carillonistes Stefano Colletti, Geert D’hollander, Koen Van Assche i Anna Maria Reverté.

Tampoc hi faltaran els concerts al Palau de la Generalitat amb el seu carilló, on les 14 associacions federades a la World Carillon Federation es presentaran mitjançant breus recitals. Feia molts anys que totes les associacions federades no coincidien juntes en un congrés i mai havien estat rebudes a la seu el govern del país amfitrió.

Un altre dels objectius del Congrés de Carilló és donar a conèixer aquest instrument i fer que tothom que ho desitgi pugui gaudir de la seva música. Es faran miniconcerts amb carillons mòbils en espais oberts, com el Parc de la Ciutadella o l’avinguda de la Catedral, petits “tastets” al Port de Barcelona i un fantàstic concert de cloenda davant de la catedral amb la Cobla Sant Jordi, gegants, bastoners, sardanes i castellers. En el concert de cloenda, que tindrà lloc dimecres 5 de juliol, a les 20.30 h, amb accés lliure i gratuït, s’estrenarà l’obra expressament composta per a l’ocasió pel compositor català Marc Timón, actualment resident a Los Angeles, on s’està obrint camí a Hollywood, i que ha escrit una obra per a dos carillons, cobla i percussió titulada The strange case of the magic carillon – The legend of the emporion epic bells.

Concert de carilló al Palau de la Generalitat amb el públic ubicat al Pati dels Tarongers
Concert de carilló al Palau de la Generalitat amb el públic ubicat al Pati dels Tarongers

Un cop finalitzat el Congrés, l’edició es complementa de forma especial amb un postcongrés del 6 al 8 de juliol, que viatjarà a Tarragona, les terres de Lleida i Montserrat. Amb l’objectiu de donar a conèixer el carilló arreu de Catalunya es faran concerts a la catedral de Tarragona, al monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, seu de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya) i al monestir de Montserrat.

El carilló: un instrument per fer sonar campanes

El carilló és un instrument musical format per un mínim de 23 campanes de bronze afinades de forma precisa perquè puguin sonar conjuntament i produir un efecte harmoniós en el moment que són percudides mitjançant un teclat i pedaler característics. A diferència del toc d’una campana normal d’església, el carilló suma el so de com a mínim 23 campanes de bronze. Aquest conjunt de campanes està estructurat seguint l’escala cromàtica dins la qual cada campana allibera una nota diferent.

El nombre i el pes total de campanes pot variar d’un carilló a un altre. En aquest sentit, l’instrument més pesant, per exemple, arriba a les 102 tones, mentre que el més lleuger no arriba als 1.000 kg. Pel que fa al nombre de campanes, el rècord està en 77, que tenen el carilló del Daejeon Institute of Science de Corea del Sud i el de la Torre dels Apòstols de Bloomfield Hills (Michigan, EUA). El carilló de la Generalitat de Catalunya té un total de 49 campanes.

El carilló acostuma a ser dissenyat per ser tocat a l’exterior, si bé existeixen alguns d’especialment concebuts per a espais tancats, que es caracteritzen per la seva altíssima qualitat acústica. D’aquests, actualment només n’hi ha quatre al món, un dels quals de facturació catalanoflamenca.

Es pot consultar tota la informació sobre el Congrés a www.carilloncongress2017.com.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter