Subscriu-te

Concert d’homenatge a Eduard Toldrà a L’Auditori

El concert clourà la celebració de l’Any del Patrimoni Cultural i reunirà l’OBC amb cinc directors catalans: Salvador Mas, Edmon Colomer, Antoni Ros Marbà, Josep Pons i Salvador Brotons.

El proper divendres 1 de febrer de 2019 l’Auditori de Barcelona serà l’escenari del concert que clourà l’Any del Patrimoni Cultural –i que també iniciarà l’Any del Turisme–, que girarà entorn de la figura d’Eduard Toldrà, que va ser el primer director titular de l’Orquestra de Barcelona entre els anys 1944 i 1962. El concert vol recuperar el patrimoni d’una figura emblemàtica del món de la composició a Catalunya com és Eduard Toldrà.

Aquest concert també reunirà cinc dels directors catalans més destacats, tots ells coneixedors i admiradors de l’obra de Toldrà, com són Salvador Mas, Edmon Colomer, Antoni Ros Marbà, Josep Pons i Salvador Brotons. També hi intervindrà el tenor David Alegret, veu solista de La rosa als llavis.

Antoni Ros Marbà. © Antoni Bofill

Així, a la primera part del concert l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) interpretarà les obres de Toldrà La maledicció del comte Arnau, Empúries, La filla del marxant, Scherzo, La rosa als llavis i Vistes al mar (Nocturn),i tambéImpressions camperoles (Festa) de Joaquim Serra, en què pujaran al podi els directors convidats. A la segona part, sota la batuta de Ros Marbà, es podran sentir Homenatge a Toldrà del mateix Ros Marbà, Facècia de Ricard Lamote de Grignon, Juny de Juli Garreta i Suite mediterrània de Rafael Ferrer.

L’entorn musical en el qual va viure i desenvolupar la seva trajectòria el músic i compositor Eduard Toldrà era el d’una Catalunya culturalment efervescent en què confluïren les estètiques provinents del nord d’Europa amb el sorgiment d’una identitat musical, mediterrània, que cadascun dels compositors reunits en aquest programa va desenrotllar de manera personal sota el paraigua del Noucentisme. L’encís mediterrani que acompanyava els retirs estivals dels compositors va inspirar Empúries i Vistes al mar de Toldrà, Juny de Garreta, les Impressions camperoles de Joaquim Serra, la Suite mediterrània de Rafael Ferrer i Facècia de Ricard Lamote de Grignon. La maledicció del comte Arnau, inspirada en el poema de Joan Maragall –concebuda originalment per a tres cobles i timbales i més tard orquestrada– i el cicle de cançons La rosa els llavis sobre poemes de Joan Salvat-Papasseit, Premi Albéniz de la Generalitat de Catalunya el 1936, són dues de les obres més innovadores del compositor vilanoví. El programa inclou també Homenatge a Toldrà, record enyorat d’Antoni Ros Marbà, deixeble i continuador de la tasca de Toldrà al capdavant de l’Orquestra Municipal de Barcelona, actual OBC.

Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 1895-Barcelona, 1962) va estudiar a partir del 1906 a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, especialment amb Lluís Millet i Antoni Nicolau. L’any 1912 va debutar com a violinista a l’Ateneu de Barcelona i va fundar el Quartet Renaixement amb Josep Recasens, Lluís Sánchez i Antoni Planàs, formació que va estar en actiu durant deu anys. Becat per l’Ajuntament de Barcelona, va anar a estudiar a París, Berlín i Viena; posteriorment va ser professor de violí i de direcció d’orquestra a l’Escola Municipal de Música. Com a director va exercir amb l’Orquestra d’Estudis Simfònics i amb l’Orquestra Municipal de Barcelona com a titular des del 1944, any de creació. Com a compositor és autor d’un extens opus, amb obres simfòniques, sardanes de concert i música per a cobla, música de cambra, òperes i cançons que formen part del ric patrimoni musical català. Entre els seus enregistraments destaca El sombrero de tres picos, amb l’Orchestre National Française, que va guanyar el Grand Prix du Disque de l’Académie Charles Cros l’any 1958.

Aquest concert s’emmarca en l’Any del Patrimoni Cultural, un esdeveniment de la iniciativa Any Europeu que ha donat a conèixer el patrimoni cultural català en el marc comunitari i els valors compartits que ens uneixen, així com la possibilitat de descobrir la riquesa i diversitat del patrimoni europeu. La commemoració, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

El concert serà el divendres 1 de febrer, a les 20 h, a la Sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona. Podeu trobar més informació i comprar-ne entrades (de 10 a 25 euros) en aquest enllaç.

Imatge destacada: Eduard Toldrà

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter