Subscriu-te

Curs Internacional i Festival de Cervera 2018

El 29 de juny s’acaba el termini per inscriure’s al curs.

La Càtedra Emili Pujol, guitarrista lleidatà molt vinculat a la ciutat de Cervera com a professor de la Universitat durant trenta anys, fet pel qual dona nom a la Càtedra, presenta enguany la 38a edició, que tindrà lloc entre els dies 22 i 29 de juliol de 2018. Es tracta d’un curs internacional obert a diversos instruments i a estudiants de diferents nivells, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat i l’estranger que engloba el Festival de Música, el Curs Internacional i la Fira de Lutiers. La programació va ser presentada al Museu de la Música de Barcelona per Estefania Balcells, directora de la Càtedra –junt amb Jaume Cortadellas–, i Xavier Balcells, director de la Fira de Lutiers, amb l’objectiu de continuar impulsant una política de promoció per arribar a un públic més ampli i fer que els estudiants de música d’arreu se sentin atrets a participar-hi.

Presentació de la Càtedra Emili Pujol, el 8 de juny passat, al Museu de la Música de Barcelona, amb la intervenció musical d’Ester Trilla Niubó. © www.facebook.com/catedracervera

La Càtedra compta amb un índex de repetició molt elevat d’estudiants, i ja s’hi han inscrit 125 alumnes per a la propera edició, però encara queden places disponibles. Les inscripcions són obertes fins al 29 de juny.

Cervera, capital musical

La Càtedra Emili Pujol de Cervera transforma durant una setmana la capital de la Segarra en una ciutat plenament musical. Les aules de la Universitat bullen d’estudiants de totes les edats i disciplines que gràcies al gruix de les seves parets –l’edifici és del segle XVIII– permeten fer en paral·lel múltiples classes i donar cobertura al gran nombre d’estudiants que hi prenen part. Els estudiants, que s’allotgen a les cases particulars dels habitants cerverins que, de forma voluntària, els obren les portes per donar cabuda a aquest increment sobtat de població, ofereixen una banda sonora particular als passejants de la ciutat, que constaten des del carrer com aquests estudien amb fruïció entre classes.

Concert de cloenda del 37è Festival Internacional de Música Cervera (2017) amb les orquestres del Curs. © Jordi Prat

Per a les classes individuals hi ha professors de diferents països i disciplines. Noms com Corrado Bolsi (violí), Ashan Pillai (viola), Laia Puig o Erica Wise (violoncel), Alba Ventura i Jordi Vilaprinyó (piano), Christian Farroni (flauta), Josep Fuster (clarinet), Manel Valdivieso (direcció d’orquestra i de banda) són habituals en aquesta cita, que, a més, compta amb tres formacions orquestrals que intervenen tant en classes com en audicions públiques i concerts del Festival. Hi ha una orquestra jove formada per músics de grau professional, l’orquestra del curs formada per alumnes de 18 a 24 anys de grau professional i superior, i l’orquestra del festival formada per professors i alumnes avantatjats. Enguany, a més, el Curs compta com a novetat amb la creació d’una banda de música per donar cabuda a tots aquells estudiants d’instruments de vent que no tenen espai a l’orquestra. Una formació que també formarà i dirigirà Manel Valdivieso.

Fira de Lutiers, única a l’Estat

A la Càtedra té lloc, a més del Curs Internacional, el Festival Internacional de Música i la Fira de Lutiers. La Fira de Lutiers, única a l’Estat espanyol, arriba a la quinzena edició i enguany tindrà lloc el dimecres 25 de juliol. Cada any augmenta la quantitat i diversitat de lutiers que assisteixen a presentar el seu treball i les novetats d’aquest ofici. En aquesta edició, els instruments que seran novetat amb mestres lutiers especialitzats, seran el clarinet, la flauta i el saxo (Dídac Mirallas); l’oboè i el corn anglès (Atelier Rigotaut), i les trompetes, que se sumen als habituals lutiers de violins, contrabaixos, guitarres i mestres arqueters, entre els quals podem esmentar Josep Saguer, Xavier Vidal, André Alegre o Guitarres Manjón, entre d’altres. Cada any es fan tallers i es presenta un instrument de manera especial, per donar-lo a conèixer, explicar-ne les característiques i escoltar-ne l’especial sonoritat. En anteriors ocasions es va presentar la guitarra Antonio Torres provinent del llegat d’Emili Pujol, o l’Stradivari Tartini que va ser restaurat per Solé Luthiers. Enguany l’instrument escollit és un violoncel construït a Cremona.

XVIII Festival Internacional de Música de Cervera

Cada vespre, després dels cursos, el professorat del Curs i les formacions orquestrals creades durant la Càtedra, conjuntament amb formacions i músics convidats, tenen lloc un seguit de concerts que formen el Festival Internacional de Música de Cervera i que és obert al públic i als alumnes participants al Curs.

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida durant el concert inaugural del Festival l’any 2016. © Jordi Prat

El concert inaugural, diumenge 22 de juliol, el protagonitzarà l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que juntament amb l’Orquestra Andreví del Conservatori de Cervera i sota la direcció d’Alfons Reverté, oferiran obres Bizet, Sibelius i Zimmer al Pati de la Universitat de Cervera. Dimarts 24 de juliol el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados, sota la direcció de Xavier Puig, oferirà un homenatge a Lluís Virgili, fundador de l’Orfeó Lleidatà, traspassat el desembre del 2017, amb un concert íntegrament format per peces d’autors catalans actuals i amb la participació de la soprano Anaïs Oliveras. El 25 de juliol tindrà lloc el concert de la Fira de Lutiers amb la participació de Les Mademoiselles, i els dies 26, 27 i 28 de juliol tindran lloc concerts amb diverses formacions de cambra –amb professors de la Càtedra– i les orquestres del Curs Internacional de Música i del Festival.

Imatge destacada: concert de cloenda del 37è Festival Internacional de Música Cervera (2017) amb les orquestres del Curs, al pati de la Universitat de Cervera. © Jordi Prat

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter