Subscriu-te
,

DeuDeVeu i el Cor Geriona, convidats del 32è Festival Internacional de Música de Cantonigròs

Els cors DeuDeVeu i Geriona, amb els seus directors al centre de la imatge
Els cors DeuDeVeu i Geriona, amb els seus directors al centre de la imatge

Josep Maria Busquets: “El Festival vol divulgar la música del nostre país, la nostra cultura i la nostra llengua”.

Durant quatre dies, del 17 al 20 de juliol, la ciutat de Vic tornarà a ser escenari d’un diàleg universal gràcies a l’art i la cultura; és el tercer any que el Festival Internacional de Música de Cantonigròs (FIMC) se celebra a la capital d’Osona, al Teatre L’Atlàntida i en altres indrets de la ciutat; les raons, que ja s’han explicat àmpliament en altres ocasions, responen bàsicament a factors tècnics i d’optimització de recursos econòmics. El Festival, considerat una de les manifestacions de música coral més importants del món, tindrà com a convidats per a la inauguració els cors DeuDeVeu i Geriona, dirigits per Gerard Ibáñez i Imma Pascual (respectivament), formacions que han esdevingut mediàtiques gràcies a la seva participació al concurs de TV3 Oh happy day; DeuDeVeu va guanyar aquest concurs i Geriona en va ser el quart classificat; el Cor Geriona també participa en la competició del Festival.

El Festival de Cantonigròs, amb direcció artística de Lluís Vila, i que és “estrictament un festival amateur” (com destaca el president del Festival, Josep Maria Busquets), vol reconèixer la iniciativa de Televisió de Catalunya de donar suport a la música coral amateur, segons les diverses línies i estils existents, mitjançant el programa Oh happy day, que considera que ha ajudat a popularitzar la música coral en ambients i audiències no habituals.

L’Orlyk Folk Dance Ensemble (Regne Unit)
L’Orlyk Folk Dance Ensemble (Regne Unit)

L’acte inaugural serà, doncs, el dijous 17 de juliol (a partir de les 19 h, a L’Atlàntida) amb la cerimònia de benvinguda i d’obertura del Festival, després de la qual tindran lloc les actuacions de l’Orlyk Folk Dance Ensemble (Regne Unit), Makeblijde (Bèlgica) i Youth Choir PS Sman 5 Bandung (Indonèsia), tot oferint la primera mostra d’aquesta 32a edició. Després d’aquestes tres actuacions serà el torn de DeuDeVeu i Geriona.

Cor de la Universitat Autònoma de Bucaramanga (Colòmbia)
Cor de la Universitat Autònoma de Bucaramanga (Colòmbia)

Un total de 32 grups procedents de 21 països tan diversos com l’Argentina, Moldàvia, Indonèsia, Bèlgica, Dinamarca, Sèrbia, Alemanya, Ucraïna, Colòmbia, Itàlia, Turquia o la Xina donaran a conèixer les seves propostes de cant coral i dansa. Tots ells, que sumen la presència d’unes 1.250 persones, participaran en els diversos concerts i competicions del certamen: cors mixtos fins a 40 veus (competició 1); cors infantils fins a 40 veus (competició 2); cors femenins fins a 36 veus (competició 3); cors mixtos, femenins o masculins fins a 40 veus (competició 4), i grups de danses fins a 35 components (competició 5). El president del Festival, Josep Maria Busquets, explica que “la línia que seguim en les competicions és la mateixa des de la primera edició, tot destacant que la dansa tradicional també és expressió de la cultura i el llenguatge musical”.

Un dels objectius del Festival és homenatjar i donar a conèixer aquells músics i creadors que han estat impulsors de vida musical a Catalunya i a la resta del món. Així, enguany retrà homenatge al músic i compositor Enric Morera amb l’obra L’Empordà (obra obligada en la competició 1) i commemorarà el 250è aniversari de la mort de Jean-Philippe Rameau (1683-1764) amb l’obra La nuit (obra obligada en la competició 2, en una adaptació a càrrec de Lluís Vila). L’obra The Young Galileo de Mark Greshman (1956), amb text de Ray Bradbury, és l’obra obligada en la competició 3, la qual va ser interpretada l’any passat per un grup americà participant i que ha estat editada als Estats Units especialment per ser interpretada ara al Festival de Cantonigròs.

Coro de Cámara de Oretania (Ciudad Real)
Coro de Cámara de Oretania (Ciudad Real)

En l’edició de 2014 participen els grups catalans Capella de Música de Santa Maria (Mollet del Vallès), Cor Geriona (Girona), Esbart Manresà (Manresa) i Esbart Dansaire de Granollers (Granollers), mentre que de la resta de l’Estat espanyol hi participen el Coro de Cámara Oretania (Ciudad Real) i Vocalia Taldea (Bilbao).

D’altra banda, i amb la finalitat de fer extensible el Festival a totes les persones que, per les seves limitacions, no poden ser presents als actes, el certamen proposa per tercer any l’Off Festival. Es tracta d’una programació d’actuacions dels mateixos participants, al marge de les competicions i els concerts oficials, que tindran lloc en espais i residències de persones que no tenen ocasió de participar en directe de les diverses actuacions del Festival, així com en escenaris exteriors de la ciutat. Aquestes actuacions es duran a terme del 18 al 20 de juliol.

Primary School Ratko Vukicevic Choir (Sèrbia)
Primary School Ratko Vukicevic Choir (Sèrbia)

Com ja és tradició, el cant de l’himne del Festival interpretat pels grups participants i el públic assistent posarà punt final al certamen. La cerimònia de cloenda tindrà lloc el diumenge 20 de juliol, al vespre, un cop realitzats els concerts internacionals i lliurats els premis corresponents a les diverses competicions. També, i per sisè any, es convoca un concurs amateur de fotografia amb la finalitat de captar la filosofia del Festival a través de l’objectiu.

Així doncs, està previst concedir premis en metàl·lic fins a un total de 10.000 euros, a més de diversos trofeus per a cada competició, i per quart any també es concedirà el Premi de Votació Popular al millor grup de danses de la competició 5. El jurat de música estarà format per Lluís Vila (director musical del Festival), Carles Gumí, Francesc Busquets, André Ducret, Michel Nonneman, Christopher Horner, Mireia Barrera, Tomàs Rosado, Cèsar Calmell, David Malet, Elena Rosso, Sebastià Bardolet i Òscar Boada; pel que fa al jurat de dansa, en formaran part Katrin Allard, Lluís Calduch, Francesc Casadesús i Josep Mas Pineda. També, com ja és habitual, el Festival compta amb la participació desinteressada i entusiasta de 820 col·laboradors i famílies voluntàries, de 16 poblacions, i s’hi preveu una assistència de públic de 20.000 espectadors. El Festival disposa enguany d’un pressupost entre 225.000 i 230.000 euros, similar al de l’any passat. D’altra banda, el cartell d’enguany és obra de Perico Pastor.

Dance Group Veselka (Ucraïna)
Dance Group Veselka (Ucraïna)

Des de l’any 1983, en què va néixer el Festival, fins a l’actualitat hi han participat grups procedents de 83 països dels 5 continents. En relació amb el nombre d’agrupacions, hi han actuat 1.532 cors i grups de dansa –més de 130 procedents de Catalunya–, i quant a la suma de participants, han estat 75.000 persones. En 31 anys, es calcula que gairebé mig milió de persones hi han assistit com a públic; s’hi han programat 148 obres obligades i han participat en els diversos jurats 146 personalitats reconegudes, tant del món de la música com de la dansa a nivell nacional i internacional.

cartell bo 4El Festival ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, amb el Premi d’Honor Jaume I, atorgat per la Fundació Jaume I, així com també amb el Premi Nacional de Cultura 2003 de la Generalitat. L’any 2002 es va constituir la Fundació Festival Internacional de Música de Cantonigròs, amb seu al poble de Cantonigròs i presidida per Josep Maria Busquets Galera. Fa sis anys, el Festival va passar a formar part de l’Associació Europea de Festivals (EFA-AEF), tot consolidant la seva transcendència a nivell europeu. El 2011 el certamen es va incloure en el marc de Festclassica, l’Associació Espanyola de Festivals de Música Clàssica. Un dels objectius del Festival també és mostrar la identitat catalana arreu del món per mitjà de la convivència que afavoreix la trobada.

El preu de les entrades oscil·la entre 14 i 25 euros (5 euros per als menors de 10 anys); també s’hi apliquen descomptes especials per a diversos col·lectius. Es pot consultar el detall de la competició, dels grups participants i la totalitat d’activitats, al web del Festival: www.fimc.es.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter