Subscriu-te

El 14 de juliol arrenca la 34a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs

Festival Cantonigros-cartell-detall

El dijous 14 de juliol arrenca la 34a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs (FIMC), al teatre L’Atlàntida de Vic per cinquè any consecutiu. Aquesta cita tradicional de l’estiu musical a Catalunya acabarà el diumenge 17 de juliol i acollirà 30 grups procedents de 20 països d’arreu del món que participaran en els concerts i competiran en les proves de cant i dansa. Enguany seran més de mil participants els que donaran a conèixer la riquesa de la seva cultura i tradicions que vénen de països tan diferents com el Nepal, el Brasil, Irlanda del Nord o la Xina, i de Montenegro, amb participació per primera vegada. I més de 400 voluntaris hi contribuiran perquè aquesta trobada torni a ser un esdeveniment únic.

Festival Cantonigros-cartellAquest any el Festival és dedicat a la memòria del mestre Àngel Colomer i del Romero, cofundador i director artístic del certamen, així com al seu fill Jordi Colomer, músic traspassat recentment i que també va ser director artístic del Festival. I també a l’Orfeó Català, pel seu 125è aniversari. Per aquest motiu, el cartell del FIMC reprodueix una part del mosaic de la façana del Palau de la Música Catalana, que representa el cant coral.

En la cerimònia de benvinguda i obertura, el mateix dia 14 de juliol (19 h), intervindrà com a convidat especial el Quartet Mèlt, guanyador de la tercera edició del concurs Oh happy day de TV3, i el grup de dansa Sloga de Montenegro, l’April Choir de Rússia i Ars Nova-Coral da UFMG del Brasil. Seguidament, el concert inaugural serà a càrrec del cor APZ Tone Tomsic Ljubljana d’Eslovènia i els Loughgiel Folk Dancers d’Irlanda del Nord.

Seguint la mateixa línia d’actuació, els cors i grups de dansa d’enguany participaran en els diversos concerts i competicions del certamen: cors mixtos fins a 40 veus (competició 1); cors infantils fins a 40 veus (competició 2); cors femenins fins a 36 veus (competició 3); cors mixtos, femenins o masculins fins a 40 veus (competició 4), i grups de dansa fins a 35 components (competició 5). El director artístic del Festival, Lluís Vila, va destacar “un Festival marcat per la continuïtat, la qualitat i la fidelitat als valors de la seva creació”; i també va apuntar que “alguns grups no han pogut participar aquest any a causa dels moments difícils” polítics i socials que travessen els seus països, com és el cas de dos grups procedents d’Israel, als quals les autoritats no els han permès sortir del país, o un grup infantil de Geòrgia que no ha pogut venir per raons de seguretat.

Folk dance ensemble Sloga (Montenegro)
Folk dance ensemble Sloga (Montenegro)

La participació catalana d’aquesta 34a edició del FIMC serà representada per cinc grups: la Capella de Música Santa Maria de Mollet del Vallès, el Cor Cantus Firmus de Centelles, Agrupvocal de Barcelona, el Cor Infantil EMM Antoni Agramont de Castelló d’Empúries, i els Bastoners de Santa Maria d’Oló. Aquest any és previst concedir premis en metàl·lic fins a un total de 10.000 euros entre les cinc competicions o modalitats. També es concedirà per sisè any el Premi de Votació Popular, que s’atorgarà als grups de dansa (competició 5).

Ars Cova-Coral da UFMG (Brasil)
Ars Cova-Coral da UFMG (Brasil)

Pel que fa a les obres obligades d’aquesta edició, en la competició de cors mixtos els participants interpretaran l’Ave Maria de Tomás Luis de Victoria; en la competició de cors infantils s’interpretarà l’obra Pasayan Xexenak del compositor basc Tomás Garbizu (1901-1989), en reconeixement a la gran tasca del País Basc envers la composició per a nens, l’educació musical i les seves cultura i llengua; i, finalment, per a la competició dels cors femenins s’ha escollit l’obra Llegenda d’Àngel Colomer i del Romero, en homenatge al músic en el quinzè aniversari del seu traspàs. El jurat del FIMC està format per disset membres de diverses nacionalitats i de prestigiós reconeixement internacional. Es tracta de Lluís Vila, Carles Gumí, Francesc Busquets, Andrea Angelini, Christopher Horner, Marina Makarova, Enriqueta Anglada, Cèsar Calmell, David Malet, Sílvia Brugués, Sebastià Bardolet i Xavier Solà. D’altra banda, el jurat de dansa serà format per Katrin Allard, Judit Jordana, Francesc Casadesús, Lluís Calduch, Josep Mas Pineda i David Martínez Coral.

Girls Choir Cantus (Letònia)
Girls Choir Cantus (Letònia)

El director del FIMC, Josep Maria Busquets, recorda la importància d’incloure en el certamen com a obra obligada una composició d’autor català, fet que respon a un dels objectius, que és “difondre Catalunya i la cultura catalana a través de la seva música”. “Així, el grups s’interessen per la llengua”, continua Busquets, “fan l’esforç de preparació per cantar-la correctament i l’obra ja queda en els seus repertoris”. Pel que fa a la possibilitat de tornar a realitzar el Festival a Cantonigròs, Josep Maria Busquets afirma que “avui dia és impossible; no hi ha suficients recursos”. I diu estar “encantat” de fer el FIMC a L’Atlàntida de Vic, equipament que qualifica com “un teatre molt complet”.

Coral Tximi-Txama (Urrugne, França)
Coral Tximi-Txama (Urrugne, França)

També, amb la finalitat de fer extensible el Festival a totes les persones que per les seves limitacions no poden ser presents als actes, el certamen proposa per cinquè any l’Off Festival. Es tracta d’una programació d’actuacions dels mateixos participants, al marge de les competicions i els concerts oficials, en espais i residències de persones que no poden participar en directe de les diverses actuacions del Festival, així com en escenaris exteriors de la ciutat. D’altra banda, un any més, es convoca el Vuitè Concurs Amateur de Fotografia, que té per objectiu captar la filosofia del Festival; el guanyador es donarà a conèixer en l’edició del FIMC de l’any que ve (del 13 al 16 de juliol de 2017). És prevista l’assistència de més 18.500 persones de públic als concerts i competicions. En el FIMC col·laboren 850 famílies de 16 poblacions de la comarca, que faciliten allotjament desinteressadament. El Festival té un pressupost aproximat de 225.000 euros, procedents d’ajuts públics i privats.

Les entrades per als quatre dies de concerts ja es poden comprar a les taquilles del teatre L’Atlàntida de Vic o bé a través del web www.latlantidavic.cat. Es pot trobar tota la informació a: www.fimc.es

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter