Subscriu-te

III Festival Internacional Orgues de Poblet, una mirada cap a l’invisible

Ben van Oosten. © Pieter Baak
Ben van Oosten. © Pieter Baak

Els subscriptors de la «Revista Musical Catalana» tenen un 25% de descompte en la compra d’entrades.

El monestir de Poblet, situat a la província de Tarragona, acull per tercer any consecutiu el Festival Internacional Orgues de Poblet, que enguany comptarà amb tres concerts entre el 24 d’octubre i el 21 de novembre, amb tres organistes de renom internacional i poc habituals en les programacions del país. Amb aquesta edició, el Festival que dirigeix el Fr. Josep Antoni Peramos, organista de Poblet, es consolida en el panorama musical català com una de les cites imprescindibles en l’àmbit organístic. El Festival acollirà les actuacions de Ben van Oosten, Jan Willem Jansen i Claudio Astronio. Per primer cop s’hi inclou un concert d’orgue i cant gregorià, que busca aprofundir el lligam entre música, patrimoni i espiritualitat en el marc d’aquest monestir cistercenc fundat l’any 1150, gràcies al nou orgue de l’església abacial de Santa Maria de Poblet, inaugurat l’any 2012, construït per la prestigiosa firma suïssa Metzler Orgelbau AG.

El primer dels tres concerts tindrà lloc dissabte, 24 d’octubre, a càrrec de l’organista holandès Ben van Oosten. Nascut a la Haia l’any 1955, Oosten és professor del Conservatori de Rotterdam i organista titular de la Grote Kerk, a la Haia. Oosten, que destaca per les seves interpretacions del repertori per a orgue del Romanticisme, especialment francès, s’ha adaptat a les característiques de l’orgue de Poblet, especialment adequat per al repertori del Barroc, però sense renunciar a les seves senyes d’identitat. Així, al costat de Johann Sebastian Bach, podrem escoltar obres dels francesos Marchand i Lasceux i una de les obres del gran repertori romàntic: les Variations sériouses de Felix Mendessohn.

Jan Willem Jansen
Jan Willem Jansen

El segon concert, el dissabte 31 d’octubre, suposa una innovació en el Festival Orgues de Poblet, en unir la música d’orgue amb el cant gregorià en un espai idoni per a un esdeveniment d’aquest tipus. Es tracta d’un projecte personal de l’organista Jan Willem Jansen, que en l’anterior edició ja va captivar el públic de la basílica amb les seves interpretacions de Buxtehude. En aquesta ocasió Jansen proposa un repertori novament centrat en els compositors de música sacra del segle XVII a Alemanya, en ple auge del luteranisme, tot alternant la música per a orgue amb el cant gregorià, que anirà a càrrec de l’Schola Antiqua, una formació capdavantera en la interpretació del cant gregorià a Espanya, dirigida per Juan Carlos Asensio. Jansen explica que aquest programa ens convida a buscar un món diferent d’aquest nostre en què “les coses es manifesten per excés, per l’especulació, per l’ús continuat de superlatius, sense espai per a la simplicitat i per a les mirades cap a l’invisible”. El programa inclou obres de Thomas Thomkins, Matthias Weckmann, Delphin Strungk i Heinrich Scheidemann.

Claudio Astronio. © Gregor Khuen Belasi
Claudio Astronio. © Gregor Khuen Belasi

El Festival finalitzarà el 21 de novembre amb el concert de Claudio Astronio, que es defineix com un músic eclèctic. Organista, clavecinista i director, ha col·laborat amb personalitats com Emma Kirkby, Max Van Egmond, Dan Laurin i Gustav Leonhardt. A més, ha rebut nombrosos premis internacionals de publicacions com «CD Classica», «Amadeus», «Diapason», «Le Monde de la Musique», «Goldberg» i «Gramophone». A Poblet interpretarà un programa atrevit, commemoratiu del 350è aniversari del naixement de Nicolaus Bruhns, en què establirà un diàleg entre la seva música, el barroc espanyol representat per Cabezón i Cabanilles i el minimalisme contemporani de Philip Glass, amb obres com Mad Rush o Music in contrary motion.

Les entrades per a aquests concerts tenen un preu general de 12 euros, amb un descompte del 50% per als estudiants de conservatori i joves entre 13 i 15 anys (inclosos). Els menors de 13 anys hi tenen l’entrada gratuïta. Els interessats a assistir a diversos concerts, poden fer un abonament de dos concerts (20 euros) o a tots tres concerts per 30 euros. I poden adquirir les localitats a través de la plataforma d’internet http://poblet.koobin.com.

Els subscriptors de la «Revista Musical Catalana» tenen un 25% de descompte, limitat a dues entrades per subscriptor, en la compra d’entrades a través d’internet. Per gaudir del descompte poden posar-se en contacte amb revista@palaumusica.cat per rebre la paraula clau necessària que permet gaudir del descompte.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter