L’Antic Teatre-Espai de Creadors ofereix un cicle de concerts de música improvisada en què intervenen intèrprets de música procedents de diferents àmbits, com també artistes d’altres disciplines artístiques. Així, el proper dilluns, 27 de gener (21 h), la percussionista Núria Andorrà, acompanyada pel saxofonista Josep Lluís Galiana, i amb el percussionista Avelino Saavedra i el saxofonista Tom Chant com a músics convidats, actuarà en el concert “Improvisacions musicals”.
La filosofia d’aquesta proposta musical de Núria Andorrà té com a fonament que “el producte final de la improvisació és imprevisible, allibera la interpretació i la creació de l’executant. Quan una cosa és imprevisible i lliure no té expectativa, tant per a l’executant com per al receptor, i per aquest motiu no deixa lloc al desengany. Com a conseqüència, apareix la comunicació i l’apropament entre els dos elements del discurs artístic. Aquests elements enriqueixen l’intèrpret, que es converteix en creador de la seva pròpia obra fruit de la seva llarga experiència i de l’intercanvi de coneixements entre tots els membres del grup, tot apropant al públic l’art més contemporani i, en aquest cas, intercultural i oferint un producte original, de qualitat, fresc, internacional i alhora fet a casa, com l’anomenat slow food”.
Núria Andorrà és percussionista professional i ha col·laborat amb diferents orquestres, com la del Gran Teatre del Liceu, Simfònica del Vallès, Orquestra de Cambra de Granollers i Stadt Kapelle Karlsruhe, entre d’altres. Com a músic de cambra, ha creat el projecte Ensemble NÜ. També treballa en altres disciplines artístiques juntament amb el compositor Carles Santos. Col·labora amb els grups de música contemporània Icarus Ensemble (Itàlia), Algoritmo (Itàlia), Ensemble Abstraï (França), Murtra Ensemble (Catalunya) i BCN216 (Catalunya). Des de fa tres anys es dedica a la recerca de nous llenguatges mitjançant la improvisació i la interdisciplinarietat artística.
L’Antic Teatre-Espai de Creació és un centre cultural i social independent situat en un edifici patrimoni cultural construït el 1650 al carrer de Verdaguer i Callís, 12, a tocar del Palau de la Música Catalana, a Barcelona. Actualment l’Antic Teatre és un dels referents de l’escena independent i un centre de recursos de les arts multidisciplinàries per a la recerca i el desenvolupament de nous llenguatges escènics amb la missió de donar suport i promoure la capacitat d’experimentació, creació, producció, exhibició, promoció i difusió dels artistes professionals, i amb el compromís amb la recerca de nous llenguatges de cos i moviment, noves dramatúrgies i noves tecnologies. L’Antic Teatre acull manifestacions relacionades amb circ, clowns i teatre d’objectes; nous desenvolupaments en la música, arts visuals i literatura; així com temes socials, culturals, polítics i de pensament contemporanis.
També disposa d’AdriAntic, un espai per a residències artístiques –tant de caire local, com nacional i internacional–, on es duen a terme produccions i espectacles sense haver d’estar subjectes a les exigències i la pressió del mercat, tot impulsant alhora la innovació i el risc. Segons dades de l’any 2011, s’hi van acollir al voltant de 25 residències artístiques, 121 espectacles, 237 funcions amb 240 artistes implicats i una assistència de públic xifrada en 12.000 espectadors. Dóna suport als creadors joves i emergents, així com als artistes independents experimentats no consolidats, i als que tenen una carrera extensa i reconeguda.
L’Antic Teatre –abans anomenat Cercle Barcelonès San José– es va fundar el 1879 gràcies a l’arquitecte Joan Martorell. L’edifici, que estava en estat d’abandonament, va ser reobert per segona vegada el 2003 gràcies a l’artista Semolinika Tomic –que va rebre el Premi FAD Sebastià Gasch per aquest motiu–, tot convertint-lo en escenari viu de la creació contemporània i eina d’acció cultural i artística amb el teatre. Va ser inaugurat per tercera vegada el 2010, després d’una reforma integral de l’edifici.
L’Antic Teatre és obert tots els dies de l’any com a lloc de trobada i intercanvi per als socis, veïns, públic i artistes. El seu objectiu també és dinamitzar la vida del barri i difondre el model sociocultural en què es fonamenta. Té una sala polivalent, jardí, terrassa amb bar i connexió Wi-Fi. Per a més informació: www.anticteatre.com.