Subscriu-te

L’Auditori de Barcelona presenta la temporada 2016-17

The Sixteen. © Group Molinavisuals
The Sixteen. © Group Molinavisuals

L’Auditori presenta una programació transversal per a la temporada 2016-17, amb més de 300 projectes i concerts en els cicles Música Antiga, Cambra, Sampler Sèries, Amplificats, Escenes, i de la Banda Municipal de Barcelona, el Servei Educatiu i el Museu de la Música, que se sumen a la programació ja presentada de l’OBC.

La programació Música Antiga és la més reeixida, amb propostes singulars com el concert de la Freiburger Barockorchester i Pablo Heras-Casado amb el Concert per a violí i orquestra i la Cinquena Simfonia de Mendelssohn, obres que enregistraran en disc per a Harmonia Mundi a la sala gran de L’Auditori.

L’Auditori s’esmerça en Música Antiga

Pablo Heras-Casado
Pablo Heras-Casado

Un dels grans projectes de la temporada 2016-17 serà el que protagonitzaran la violinista Isabelle Faust, la Freiburger Barockorchester i el prestigiós director Pablo Heras-Casado, que es concentraran a L’Auditori per enregistrar el Concert per a violí i orquestra de Mendelssohn. L’enregistrament es presentarà juntament amb la Simfonia núm. 5, que interpretaran en concert posteriorment al públic de L’Auditori. Amb aquest concert, el director granadí Pablo Heras-Casado, vinculat en la seva joventut a Catalunya, debutarà a L’Auditori.

Rinaldo Alessandrini. © Morgan Roudaut/Naïve
Rinaldo Alessandrini. © Morgan Roudaut/Naïve

La temporada Música Antiga congrega molts altres noms il·lustres en l’àmbit de la interpretació amb criteris històrics, com és el cas de Rinaldo Alessandrini i el seu grup Concerto Italiano, que interpretaran L’Orfeo de Monteverdi per commemorar el 450è aniversari del naixement del compositor italià. L’Auditori també se centra en la figura de Henry Purcell, amb la visita per primer cop a Barcelona de Le Concert Spirituel i el seu director, Hervé Niquet, que interpretaran tres de les obres més conegudes del mestre britànic: Oda per a l’aniversari de la reina Mary, Música per al funeral de la reina Mary i Oda a santa Cecília, tot completant la dedicació que les darreres temporades s’han destinat a Purcell, que ja ha sonat a L’Auditori amb Dido i Enees i The Fairy Queen.

Jordi Savall. © David Ignaszewski
Jordi Savall. © David Ignaszewski

Un concert inspirat en la Capella Sixtina portarà també per primera vegada a L’Auditori la mítica formació The Sixteen, dirigida per Harry Christophers, mentre que el concert inaugural de la temporada d’antiga recaurà en Jordi Savall i les seves formacions, amb un concert inspirat en els elements, amb música de Marais, Vivaldi, Telemann i Rameau, pensat com a homenatge al planeta Terra. El mestre oferirà dos concerts més dins el cicle de Jordi Savall: El So Original. Amb L’Akademie für Alte Musik de Berlín es completarà la interpretació de la integral dels Concerts de Brandenburg i les Suites per a orquestra iniciats la temporada passada.

Tres concerts rellevants més aquesta nova temporada són els que posaran en valor el patrimoni instrumental del Museu de la Música de Barcelona. Enrike Solinís farà sonar, entre altres instruments, la guitarra italiana i la dels lleons. Jean Rondeau, guanyador del Concurs Internacional de Clavicèmbal de Bruges, tocarà el clavicèmbal Zell del Museu. I, finalment, Juan de la Rubia enregistrarà i oferirà en concert un programa dedicat a Antonio de Cabezón amb el singular claviorgue que custodia el Museu.

Xavier Sabata. © Michal Novak
Xavier Sabata. © Michal Novak

Tornarà Alina Ibragimova, per interpretar sonates de Bach i Ysaÿe; el contratenor Xavier Sabata oferirà un suggeridor programa amb obres d’Eccles, Finger, Purcell, Blow i Weldon titulat Mad songs, amb l’Ensemble Pulcinella i Ophélie Galliard; el jove clavecinista Jean Rondeau oferirà sonates de Bach i Scarlatti i continuarà la integral de les cantates de Bach en col·laboració amb el Palau de la Música Catalana amb formacions i solistes del país.

Noms de casa en la programació Cambra

Brahms Piano Quartet. © May Zircus
Brahms Piano Quartet. © May Zircus

La temporada 2016-17 arrencarà posant en valor el talent de casa amb el projecte Brahms Piano Quartet, que reunirà quatre artistes amb una forta projecció internacional: Josep Colomé, Joaquín Riquelme, David Apellániz i Enrique Bagaría. Es completa així el projecte de la integral dels quartets amb piano de Brahms que es va iniciar la temporada passada. Els quartets Casals i Belcea protagonitzaran un dels grans projectes de la temporada, amb la interpretació dels dos sextets de Brahms. Un encàrrec que es podrà escoltar després en altres grans sales de concerts europees.

D’altra banda, aquesta temporada debutarà a L’Auditori el Jerusalem Quartet, que acaba de celebrar el seu vintè aniversari, i el considerat com el millor quartet del moment dedicat a la música contemporània, el quartet Diotima, que oferirà un concert centrat en Georg Freidrich Haas.

Altres grans noms se sumaran al llarg de la temporada, com és el cas del pianista Daniil Trifonov, presentat en recital de piano en col·laboració amb Ibercamera, i de Miklós Perényi, una llegenda viva del violoncel que va tenir Pau Casals com a mestre.

Emergents Barcelona Music Festival, nova proposta per impulsar els músics joves

Quant a música de cambra, hi destaca la creació de l’Emergents Barcelona Music Festival, una de les grans novetats de la temporada 2016-17 de L’Auditori. Aquest festival, que vol posar en valor el nou talent d’aquí i d’arreu, neix de la temporada de música de cambra, però s’estén fins als àmbits de la simfònica i el jazz. Emergents integra, a més, algunes de les grans institucions del país dedicades a la música: Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Banda Municipal de Barcelona, Jove Orquestra Nacional de Catalunya, Joventuts Musicals de Catalunya, ESMUC, Conservatori del Liceu i Taller de Músics, així com també l’European Concert Hall Organisation (ECHO). El Festival se celebrarà del 18 al 23 d’abril i l’inaugurarà la JONC.

Durant tota la setmana passaran per L’Auditori joves músics reconeguts amb premis obtinguts en esdeveniments tan importants com la Mozart Competition de Salzburg, Jascha Heifetz International Competition, Tokio Competition, ARD de Munic, Premi de Composició Reina Sofía, Concurs Internacional de Piano Alícia de Larrocha, El Primer Palau, Concurs Internacional de Ginebra, BBC New Generation Artists, Haydn Competition de Viena, Rostropóvitx Junior Competition o la Dutch National Competition del Concertgebouw d’Amsterdam.

Lluís Grané. © Darkana Kat
Lluís Grané. © Darkana Kat

Noms com Sergey Malov, Lluís Grané, Dalia Quartet, Azahar Ensemble, Oscar Alabau o el Trio Colom-Arias-Floristan protagonitzaran alguns dels concerts encabits en aquest festival dedicat al talent jove que acull una trentena de músics nacionals i internacionals. Es dedicarà un dia sencer al quartet de corda, que estarà comissionat per Jonathan Brown, del Quartet Casals. El cap de setmana la Banda Municipal convidarà dos joves solistes i l’OBC presentarà cinc talents emergents excepcionals.

Sampler Sèries: la nova creació sonora a L’Auditori

Plus-Minus. © Camille Blake
Plus-Minus. © Camille Blake

La temporada dedicada a les músiques de nova creació compta amb nou encàrrecs, deu estrenes absolutes i disset estrenes nacionals, entre les quals consten noms com els de Carles Castellarnau, Fabià Santcovsky, Pablo Carrascosa, Oliver Rappoport, Rubens Askenar o Hèctor Parra. El concert inaugural del Sampler Sèries el signarà l’ensemble Plus-Minus, que posarà en valor l’obra de la compositora i videoartista Joanna Bailie. Altres cites de la temporada inclouen propostes de free jazz, electrònica, teatre musical, ensembles instrumentals i la consolidació de la col·laboració amb el Sónar. Les Sampler Sèries col·labora en aquesta edició amb el festival ECLAT d’Stuttgart amb una obra encerregada al compositor convidat de la temporada, Luis Codera Puzo. Les Sampler Sèries s’articulen des de L’Auditori en col·laboració amb els principals espais de la ciutat dedicats a l’art contemporani. Aquesta temporada ho farà amb el MACBA, CCCB, Fundació Tàpies, Fundació Joan Miró i Centre d’Arts Santa Mònica.

Amplificats i Escenes presenten projectes singulars

Amplificats, la programació de L’Auditori dedicada a les músiques modernes, posarà el seu focus internacional al nou folk britànic amb el cicle That’s All Folks, que se celebrarà per la tardor. En la programació de jazz, aquesta temporada Amplificats fa un pas endavant i programarà més d’una vintena de propostes. L’Auditori continuarà col·laborant amb el Festival Internacional de Jazz i ho farà donant personalitat pròpia als concerts que aculli a les seves sales amb un cicle dedicat a les veus.

Al seu torn, Escenes presenta cinc produccions i inicia una línia de projectes que són transversals amb altres programacions de L’Auditori. Hi destaquen l’estrena de Pluja, el nou espectacle de Guillem Albà i Clara Peya, o la nova mirada de Nao Albet sobre l’obra Words & Music de Samuel Becket i música de Morton Feldman amb participació de l’ensemble BCN216 i dansa contemporània en una proposta que s’encreua amb la programació de Sampler Sèries. Altres propostes porten la col·laboració de la Cia. Antonio Ruz i l’Accademia del Piacere i un homenatge al recentment desaparegut David Bowie amb les ballarines Les Filles Föllen i el guitarrista Adrià Plana.

Nous programes interdisciplinaris al Servei Educatiu

temporada_16-17_auditori_servei_educatiu

La temporada 2016-17, el Servei Educatiu obre una nova línia que el porta a col·laborar amb altres institucions artístiques del país, com és el cas del Museu Picasso, amb el qual està preparant una de les grans novetats d’enguany. Es tracta d’un concert que ens permetrà descobrir les músiques que han girat al voltant de la vida de Picasso, a través del flamenc, la chanson francesa i obres de Granados, Falla, Satie, Déodat de Séverac i Stravinsky, entre d’altres. I una altra novetat de la temporada és el concert que estrena la Banda Municipal de Barcelona: Maaambo!!!, amb direcció escènica de La Cubana, que proposa un viatge pels ritmes de l’Amèrica Llatina.

El Servei Educatiu treballa molt estretament amb la resta de programacions de L’Auditori. És per això que ofereix concerts relacionats amb els cicles estables de l’equipament, com és el cas de Setze cordes, dedicat a la música de cambra; Händel & Friends, a l’antiga, o Històries elèctriques, que acosta als joves les músiques de nova creació de Sampler Sèries.

Banda Municipal de Barcelona
Banda Municipal de Barcelona

Al seu torn, la Banda Municipal de Barcelona, que continua immersa en la celebració del seu 130è aniversari guiada pel seu titular, Salvador Brotons, oferirà obres del gran repertori original per a banda simfònica, amb quatre especialistes del gènere: l’espanyol Luis Serrano Alarcón, l’holandès Bjorn Bus, el belga Frank de Vuyst i l’americà Eugene Corporon.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter