Subscriu-te

Maria Canals és sinònim de piano  

maria-canals1

El Concurs Internacional de Música Maria Canals arriba a la 61a edició. El compromís és omplir la ciutat de Barcelona de pianos un cop més i contribuir, també amb accions populars com el “Maria Canals porta cua” o l’Off Maria Canals, a fer accessible i popular l’instrument a la població de Barcelona i Catalunya, amb la celebració del concurs de piano que té lloc al Palau de la Música Catalana entre els dies 13 i 27 de març.

El llibre Maria Canals i Barcelona, escrit per Ana María Dávila i publicat per l’Ajuntament de Barcelona, es presenta el proper 12 de març, data de l’aniversari de naixement de la pianista

El nom de Maria Canals, la pianista barcelonina que fundà l’escola de música Ars Nova i que fa 61 anys decidí dedicar la seva vida a fer possible que els pianistes de tot el món tinguessin la possibilitat de mostrar el seu talent amb un concurs de piano que es degà dels concursos de música de tot Espanya, és sinònim de piano. Des de fa uns anys el Concurs Maria Canals ha convertit Barcelona en la capital mundial del piano durant unes setmanes del mes de març, gràcies a les nombroses activitats que, de manera paral·lela, es duen a terme per tota la ciutat a fi de fer accessible l’instrument del piano i desmitificar l’aura d’elitisme i exigència que sovint s’associa a la pràctica musical.

La 61a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, que des de fa uns anys s’ha centrat exclusivament en la branca pianística, tindrà lloc al Palau de la Música entre el 13 i el 27 de març. Les proves eliminatòries, que se celebren al Petit Palau, permetran escoltar els 82 pianistes de 22 nacionalitats seleccionats d’entre els 140 inscrits, enguany amb 7 participants de l’Estat espanyol, 2 dels quals catalans. Els països amb més nombre d’inscrits són el Japó i Corea. En la primera prova eliminatòria, els participants hauran de tocar durant un màxim de 20 minuts obres de Bach i Beethoven i un estudi de Chopin, Liszt, Debussy, Rachmàninov o Skriabin. D’aquests concursants, 18 passaran a la segona prova eliminatòria. Aleshores els concursants han de tocar un màxim de 40 minuts amb obres d’autors romàntics i del segle XX, a més d’una obra escrita després del 1985. Ja només 6 seleccionats passaran a la semifinal, que tindrà lloc el 22 de març. En aquesta semifinal, de la qual sortiran els 3 finalistes, els participants han d’interpretar un recital de programa lliure que ha d’incloure, obligatòriament, una obra d’un compositor espanyol. En la final, el 25 de març a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, els finalistes han d’interpretar un concert amb orquestra del gran repertori pianístic: Beethoven (Quart), Chopin, Grieg, Liszt (Primer), Rachmàninov (Segon), Ravel, Schumann i Txaikovski (Primer). Una de les novetats enguany és que l’orquestra que acompanyarà els pianistes finalistes serà la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) sota la batuta del seu director titular, Manel Valdivieso. Amb aquesta col·laboració, el Concurs Maria Canals consolida encara més el seu objectiu, que és donar suport als joves talents, ja que l’orquestra està formada per joves instrumentistes del país que tenen en el context de la JONC les primeres experiències orquestrals. A més, aquesta avinentesa permet a la JONC treballar en un format poc habitual per a ells, l’acompanyament concertístic, i havent de preparar tots els concerts abans esmentats per ajustar-se, en el darrer moment, a l’elecció del finalista.

El Concurs reparteix 70.000 euros en premis, a més de 30 concerts remunerats arreu de l’Estat espanyol i la possibilitat de participar en l’enregistrament de la integral per a teclat del pare Antoni Soler per a la discogràfica Naxos. L’accés a les proves eliminatòries és lliure, i el de la prova final s’ofereix a preus molt accessibles. Existeix un abonament de 35 euros per a totes les proves eliminatòries (entrada individual, 5 euros), mentre que les entrades per a la prova final oscil·len entre els 10 i els 35 euros.

maria-canals

Més enllà de la celebració del Concurs, el nom de Maria Canals està vinculat a tot un seguit d’activitats i iniciatives que van des del vessant pedagògic, en el marc del “Maria Canals educa”, al vessant més divulgatiu amb l’Off Maria Canals i el “Maria Canals porta cua”. El “Maria Canals educa” inclou, fins al juny de 2015, més de 100 activitats educatives a 18 conservatoris i escoles de música de Barcelona, a més de diverses aules d’extensió universitària. El “Maria Canals porta cua” organitza del 8 de març al 30 de maig de 2015 més de 150 activitats gratuïtes en espais públics de la ciutat, la col·locació de 60 pianos en espais públics i més de 600 hores d’exposició dels pianos a disposició dels vianants. Un cop més, el dia 13 de març tindrà lloc la Marató de Piano a la plaça Reial de Barcelona, mentre que al llarg del mes de març es podran trobar pianos en llocs molt transitats, com el Palau de la Música Catalana, Macba, Centre Cultural el Born, Gran Teatre del Liceu, MNAC, La Pedrera i el Palau Robert, a més del passeig de Gràcia o a l’intercanviador de metro de l’estació de Diagonal. L’activitat s’estendrà a altres poblacions catalanes, com Badalona, Manlleu, Cervera, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola o Terrassa i, enguany, el Maria Canals portarà 7 pianos de cua a Sevilla i Madrid, el 24 de setembre i el 14 d’octubre, respectivament.

Maria Canals i Barcelona_Ajuntament Barcelona

Encara cal destacar la publicació del llibre Maria Canals a Barcelona, publicat per l’Ajuntament de Barcelona i escrit per la periodista musical Ana María Dávila, després d’anys d’investigació i tracte personal amb la pianista. El llibre, que recorre la vida de l’artista des de la seva infantesa fins a la seva vida adulta i la creació del Concurs, conté una generosa part gràfica, amb fotografies inèdites del fons familiar de la pianista. Un fons classificat amb motiu de l’edició del llibre, amb més de 2.000 unitats documentals (enregistraments, fotografies, programes de mà, cartes i documentació familiar) que a partir d’ara custodia el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC), que arran del Concurs mostrarà una part del material en una exposició al Foyer del Palau de la Música Catalana.

El Concurs Maria Canals, que té un pressupost global de 350.000 euros, és possible gràcies al patrocini d’institucions privades com la Fundació Jesús Serra, Fundació Carulla, Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Banc Sabadell i els ajuts d’institucions públiques com el Ministeri de Cultura, Educació i Esport, de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. També és possible gràcies a l’ajut de col·laboradors fidels com Yamaha –que facilita els pianos amb què toquen els concursants i els que es poden trobar al carrer– i nombroses institucions i associacions, a més de donants particulars.

 

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter