Subscriu-te

Més dies i espais per al Sónar 2017

Imatge promocional del DJ Set de Björk
Imatge promocional del DJ Set de Björk

Per Mila Rodríguez Medina

No hi ha cap dubte que el Sónar és un festival en expansió. El festival de música, creativitat i tecnologia de Barcelona celebra enguany la 24a edició, però lluny de repetir una fórmula efectiva, amplia objectius any rere any. Aquest 2017 porta a Barcelona una setmana sencera de Sónar, entre el 12 i el 18 de juny, i transcendeix encara més els formats de concert. Oferirà quatre exposicions que complementen l’experiència musical del Sónar Festival, del 15 al 17 de juny, tot afegint-s’hi també el Sónar+D. Així mateix, la cinquena edició del congrés centrat en tecnologia i indústries culturals obrirà el dimecres 14 de juny, un dia abans que comenci el festival, amb una jornada exclusiva per a professionals batejada com a Networking Day, centrada en les conferències i el debat en profunditat sobre alguns dels eixos temàtics d’aquesta edició. Aquest Networking Day aprofundirà en entorns i formats immersius, les noves narratives de la realitat virtual, l’impacte de la intel·ligència artificial en les arts i l’elaboració de protocols estàndard per a la gestió dels drets musicals.

Aquest aspecte de les noves estratègies per a la gestió dels drets dels artistes hi tindrà un pes importat amb unes interessants jornades amb figures destacades del sector. Organitzacions com el llegendari MIT Media Lab, Ideo o el Berklee College of Music hi seran presents, i hi mostraran el projecte Open Music Iniciative, que té com a repte la definició d’un protocol estàndard per a la gestió dels drets d’artistes i creadors. En aquesta trobada, els fundadors d’OMI: Panos Panay, Marko Ahtisaari i Michael Hendrix, mostraran per primera vegada la tecnologia que han desenvolupat per unificar les metadades musicals i els protocols d’interoperabilitat entre plataformes. Això permetrà identificar l’ús que es fa de la música i automatitzar processos per retribuir els artistes de manera àgil, justa i transparent.

El festival explora cada any tots els registres i les tendències de la cultura electrònica: dels ritmes urbans de nou encuny a la celebració de la música de ball, passant per l’experimentació sonora i els artistes inclassificables que transcendeixen gèneres. A les 140 actuacions repartides en nou escenaris, Sónar ha afegit aquesta setmana un dels grans noms de l’experimentació musical aquest segle XXI en relació amb la cultura popular: Björk. La icònica artista islandesa fuig de la pista de ball per oferir un discurs abstracte i experimental, amb influències provinents de moltes fonts sonores diferents i proposant, al llarg dels seus més de vint anys de carrera, una proposta artística que va de l’electrònica experimental a les músiques tradicionals de tot el món. Björk tindrà, per tant, un pes destacat en aquesta edició. D’una banda, el dimecres 14 de juny protagonitzarà la nit inaugural del Sónar 2017 amb un DJ Set exclusiu de quatre hores de durada a l’escenari SonarHall de la Fira de Montjuïc. D’una altra banda, el CCCB acollirà l’exposició “Björk digital”, una mostra immersiva on es presenten els treballs digitals i de vídeo resultants de les col·laboracions de l’artista amb alguns dels artistes visuals i programadors internacionals més destacats, i també oferirà una conferència en el marc del Sónar+D.

Nico Muhly
Nico Muhly

Sónar+D s’estén també al públic familiar i específicament al món maker amb la incorporació el dissabte 17 i el diumenge 18 de juny del Maker Faire Barcelona al programa d’activitats. El Maker Faire és un esdeveniment que té com a objectiu compartir experiències i processos al voltant de l’univers maker i acostar a la ciutadania les últimes tecnologies que els fan possibles. El mateix dia 18 tindrà lloc el concert de clausura del Sónar 2017 a L’Auditori amb la participació de Nico Muhly al piano i Stargaze interpretant la peça Death speaks de David Lang.

Com comentàvem, la Setmana Sónar es presenta a més amb una forta oferta expositiva a la ciutat, on coincidiran, a més de “Björk Digital”; “David Bowie Is”, l’exposició antològica dedicada al reconegut artista pop, al Museu del Disseny de Barcelona (procedent del Victoria and Albert Museum de Londres); “Lightforms/Soundforms”, la mostra més completa realitzada fins ara sobre el treball de Brian Eno, a l’Arts Santa Mònica, i la retrospectiva de l’artista català recentment desaparegut Tres, titulada “Blackout”, a la Virreina Centre de la Imatge.

Completen la Setmana Sónar espais habituals associats al festival: la instal·lació sonora Wave shift de Mark Bain, que ocuparà el Pavelló Mies van der Rohe, i l’estrena de l’espectacle de dansa experimental Èpica, a càrrec d’Aimar Pérez Galí, al Mercat dels Flors, del 15 al 17 de juny.

Se’n poden consultar tots els detalls, calendaris i espais al web del mateix festival: https://sonar.es/

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter