Subscriu-te

2n Festival de Pasqua de Cervera, del 4 al 8 d’abril

La segona edició del Festival de Pasqua de Cervera tindrà lloc entre el 4 i el 8 d’abril de 2012 a la capital de la Segarra, amb una programació que inclou més de vint concerts, activitats familiars, tallers i un simposi dedicat, enguany, al compositor vilanoví Eduard Toldrà, de qui es commemoren els cinquanta anys del seu traspàs.

Concerts al voltant d’Eduard Toldrà

El dia 4 d’abril tindrà lloc el Simposi Toldrà; una jornada a la Universitat de Cervera en la qual participaran la filla del compositor, Narcisa Toldrà, Miquel Desclot –que oferirà una conferencia sobre “els poetes de Toldrà”– i una taula rodona sobre el “Toldrà, músic”, en què participaran Cèsar Calmell, Manuel Capdevila, Salvador Mas i Narcisa Toldrà. A la tarda s’inicia el Festival “Pitit”, per a infants i famílies, amb l’espectacle de David Puertas Eduard Toldrà, canta’m un conte. També es presentarà el doble CD amb la integral de l’obra per a cobla de Toldrà editat per Columna Música i hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Bellpuig. A la nit, en el concert homenatge a Eduard Toldrà i Manuel Oltra –en el seu 90è aniversari–, s’interpretarà La maledicció del comte Arnau de Toldrà amb les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Ciutat de Girona i la Bellpuig, dirigides per Salvador Mas, Xavier Pagès i Jesús Ventura, respectivament.

El concert inaugural tindrà lloc el dijous 5 d’abril al Paranimf de la Universitat de Cervera i comptarà amb l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que és l’orquestra resident d’aquest festival, i amb la participació de la soprano Elena Copons. En el programa, obres d’Eduard Toldrà, Josep Lluís Guzmán-Antich i David Esterri.

El dia 6 d’abril, el Cor de Cambra del Palau i l’Orquestra Terrassa 48 oferiran un concert a l’església de Santa Maria que inclourà en el programa Les set paraules de Crist a la Creu de Cristòfor Taltabull, junt amb obres de Ricard Lamote de Grignon, Eduard Toldrà, Joaquim Homs, Manuel Blancafort, Josep Vila i Anna Cazurra.

La cantant Sílvia Pérez Cruz i el guitarrista i compositor Feliu Gasull, junt amb el rapsode Enric Casassas oferiran el concert de cloenda el dissabte 7 d’abril, amb obres de Gasull, Montsalvatge i Toldrà. El diumenge 8 d’abril, l’espectacle familiar Viatge a la Lluna de Xavier Montsalvatge i text de Josep Maria Espinàs, i Llunàtics d’Albert Guinovart i text de Pau Miró, amb el Murtra Ensemble, tancaran el festival des del Gran Teatre de la Passió de Cervera.

Concerts de proximitat

El format de concerts de proximitat, amb una durada de trenta minuts i en diversos espais de la ciutat de Cervera, ofereix enguany diversos programes, entre els quals destaquen la proposta de Dani Espasa (clavicèmbal) amb obres del pare Soler, Freixanet, Rabassa i Gallès; Oriol Romaní (clarinet), amb obres d’Homs, Montsalvatge i Taverna-Bech; Jordi Camell (piano), amb obres de Pau Casals, Amargós, Balada i Brotons, mentre que Helena Satué (violí), junt amb Fulcho Sandoval (viola) i Laia Puig (violoncel), interpretaran obres de Montsalvatge i Padró.

Festival “Pitit”

La programació dedicada al públic infantil i familiar s’inicia el 4 d’abril amb la proposta de David Puertas, il·lustrada per Laura Borràs, Eduard Toldrà, canta’m un conte, en què es fa un trajecte per la seva vida. L’endemà, Eduard Boleda presenta Up a up, un mètode curiós per superar els límits imaginats i fer música en un instant. El 6 d’abril la companyia Forani Teatre presenta un espectacle de titelles, Pau, en què s’explica la vida de Pau Casals, el violoncel·lista i músic internacional. Finalment, el dia 7 d’abril, i prèviament a l’espectacle familiar Viatge a la Lluna de Xavier Montsalvatge –que tindrà lloc el 8 d’abril– hi haurà una guia audició d’aquesta obra.

Tallers i taules rodones

Ballada de sardanes de Toldrà a la Universitat, maridatge musical amb vins i xocolates, projecció de documentals sobre Mompou, Montsalvatge i Emili Pujol, i un taller d’harmònics vocals amb Jaume Sala són algunes de les propostes que presenten els tallers d’aquest festival cerverí. A més del Simposi Eduard Toldrà, la Universitat de Cervera acollirà el dia 5 d’abril una jornada sobre música i comunicació i una altra sobre orientació professional per a joves músics i el repte de la música catalana contemporània en la societat i el mercat, a càrrec de l’Associació Catalana d’Intèrprets de la Música Clàssica (ACIMC).

Festival estratègic segons el Govern de Catalunya

A la roda de premsa de presentació d’aquesta segona edició del Festival de Pasqua de Cervera, el delegat de Música de l’Institut d’Empreses Culturals, Albert Bardolet, va declarar que el Festival de Pasqua de Cervera és un festival estratègic per al Govern de Catalunya, en tractar-se de música i de músics del nostre país.

El Festival de Pasqua de Cervera està dedicat principalment als intèrprets catalans i a la música catalana. Significa un punt de trobada per al sector de la música clàssica a Catalunya i alhora un aparador. És per això que ofereix unes jornades de concerts, però també debats, tallers, projeccions i activitats al seu voltant, amb una representació de tots els àmbits del sector de la música clàssica a Catalunya. El festival vol fer produccions pròpies de música catalana i vol servir de plataforma per a altres produccions i entitats que difonen l’obra dels compositors catalans. En darrer terme, el Festival de Cervera vol defensar l’espai de la música clàssica i els valors que aquesta representa. I així mateix, vol obrir-la a nous formats i presentar propostes per a tots els públics. Igualment, és un festival vinculat al turisme i a la promoció econòmica de la comarca de la Segarra.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter