La Fundació Mas i Mas i el Reial Cercle Artístic han unit forces per organitzar conjuntament el cicle 30 Minuts de Música, format que la Fundació Mas i Mas va impulsar l’any 2007 amb gran èxit. Les dues institucions, que tenen com a objectiu la promoció i difusió de la música del país, a més de donar suport als joves intèrprets, col·laboren per primer cop en aquest cicle de primavera, amb dotze concerts al llarg de tres mesos, del 12 d’abril al 28 de juny, els diumenges a la tarda.
Mantenint les tres sessions diàries (18, 19 i 20 h), el Saló dels Atlants de l’actual seu del Reial Cercle Artístic, situat al carrer dels Arcs, 5 –molt a prop de la catedral de Barcelona–, serà l’espai d’acollida de diverses propostes musicals que inclouen recitals de piano, de veu, de violoncel o de flauta travessera, i que permetrà descobrir nous talents del país i escoltar de prop figures de renom internacional, com el flautista català Vicenç Prats, primer flauta solista de l’Orquestra de París.
Així mateix, el cicle permetrà el renaixement de l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic, formació de corda liderada per Javier Mateos –membre fundador de l’Orquestra Simfònica del Vallès–, que busca donar sortida als joves professionals del país recent llicenciats, en un repertori adequat a la formació. L’orquestra, fundada en el marc del Reial Cercle Artístic de Barcelona l’any 1992 i activa fins al 2004, espai on tenia temporada estable, veu la llum novament amb vocació de continuïtat. El concert de presentació, que serà així mateix el concert inaugural del Festival, serà el diumenge 12 d’abril, a les 19.30 h, amb un programa que inclou obres de Corelli, Mozart, Elgar i Grieg.
L’existència de l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic recull l’esperit original d’aquesta entitat fundada a Barcelona l’any 1881 i que va viure una efervescència musical important a principi del segle XX gràcies a la participació com a socis d’alguns músics de renom, com Enric Granados –director d’un cicle de concerts l’any 1901, els Conciertos Clásicos. Posteriorment, el 1910, amb la inauguració de la nova seu del Cercle a la casa Lleó Morera del passeig de Gràcia, va continuar oferint concerts –hi van participar l’Orfeó Barcelonès, l’Orfeón Donostiarra– i el 1911 va organitzar homenatges a Felip Pedrell, Enric Morera, Lluís Millet i Enric Granados, tots socis il·lustres de l’entitat. Més endavant, amb la mort prematura de Granados el 1916, una comissió formada per Apel·les Mestres, Àngel Guimerà, Felip Pedrell, Enric Morera, Alexandre Ribó, Frank Marshall i Joan Manén va organitzar-li un homenatge.
Amb els anys, l’entitat ha mantingut el vincle amb la música gràcies a actuacions de personatges il·lustres, com el pianista Pere Vallribera, la soprano Mercè Plantada i, més endavant, les sopranos Conxita Badia, Montserrat Alavedra i Victoria de los Ángeles. Van ser socis de mèrit de la institució personatges cabdals en el món cultural català: Joan Manén, Enric Morera, Jaume Pahissa, Francesc Costa, Alexandre Ribó, Joan Lamote de Grignon, Pau Casals, Lluís Millet, Eduard Toldrà, Victoria de los Ángeles, Frederic Mompou i Montserrat Caballé.
El cicle de primavera, coordinat a nivell artístic pel musicòleg i periodista musical Xavier Chavarria, tindrà actuacions destacades, com l’esmentada del flautista català Vicenç Prats, que toca una flauta Muramatsu d’or de 24 quirats. Al costat de la pianista Cristina Esclapez, el flautista interpretarà obres de Prokófiev, Hindemith, Enescu i Fauré.
El violoncel·lista Lito Iglesias estrenarà una obra dedicada de Manuel García Morante, Preludio e Toccata, i interpretarà una altra obra dedicada, en aquest cas del compositor barceloní Antoni-Olaf Sabater, Zortziko inexistent. La pianista japonesa Ayako Fujiki interpretarà obra seva, a més d’obres de Schubert i Beethoven, mentre que el guitarrista Ali Arango –guanyador del Premi El Primer Palau, interpretarà guajiras, jotes i ritmes afrocubans d’obres de Brouwer, Paco de Lucía i Tárrega.
La veu tindrà una presència destacada en dos concerts, en què tindran protagonisme veus joves. La soprano Veronica Tello –premiada al Concurs Mirabent i Magrans– interpretarà àries d’òperes de Puccini i Verdi, i també cançons i romances de sarsuela de Sandoval, Serrano, Sorozábal, Obradors i Casals, acompanyada al piano per Anna Crexells. Al seu torn, la soprano Rachel Duval, acompanyada per Ricardo Estrada, cantarà àries de Mozart, Puccini, Bizet, Verdi i Charpentier, entre d’altres.
Dos pianistes, Vesko Stambolov i Maria Ivanovitx, interpretaran un repertori eclèctic. El primer, centrat en l’època romàntica, amb obres de Schumann, Chopin, Rachmàninov i Schubert; la segona, en obres des del Barroc –Scarlatti, Bach– al segle XX: Bozic i Skriabin. Dues violinistes, la jove Laia Montserrat, acompanyada al piano per Josep Buforn, i Nadja Nevolovitsch –acompanyada per Nora Bosch al piano– interpretaran un repertori virtuosístic variat, que inclou obres de Sarasate, Albéniz, Granados i Falla, entre d’altres. Per últim, la jove violoncel·lista Andrea Amador, premiada al Concurs de Música de Cambra de les Corts, interpretarà obres de Debussy, Schumann, Fauré, Brahms, Saint-Saëns i Granados.
Les entrades als concerts tenen un preu a taquilla de 10 euros, amb descomptes a determinats sectors de públic, entre els quals els socis del Reial Cercle Artístic i els Amics de la Fundació Mas i Mas i del TR3SC.
Més informació a www.masimas.com/fundacio.