Aquest cap de setmana comença el Festival Internacional de Música Francesc Viñas de Moià que celebra la trentena edició entre aquest dissabte, 27 de juliol, i el dimecres 31 d’agost. Organitzat per Joventuts Musicals de Moià i sense cap tipus de subvenció, el Festival recorda la figura del tenor Viñas quan s’escau el 150 aniversari del seu naixement, una data que de cap manera no es podia obviar i que a més coincideix amb l’edició número 30 del Festival.
El Festival consta de sis concerts, entre música de cambra, repertori orquestral i operístic, en què destaca la intervenció del baix menorquí Simón Orfila, un nom emergent del panorama líric del país i que ja ha actuat als principals teatres del món, com el Metropolitan, La Scala o el Covent Garden. Simón Orfila oferirà, en el marc del Festival, un recital en benefici de Joventuts Musicals de Moià amb àries operístiques i cançons, a l’església parroquial de Moià.
La inauguració del Festival serà demà dissabte, 27 de juliol, a l’Auditori de Moià amb un concert dels professors del curs orquestral que tindrà lloc en aquesta localitat del 27 de juliol al 4 d’agost i que està obert a alumnes de nivell elemental i mitjà-professional d’instruments d’orquestra. El curs presenta destacats intèrprets i professors del Conservatori del Liceu, com Pierfrancesco Fiordaliso i Heriberto Fonseca (violins), Martina Chiarugi (viola), Marc Galobardes (violoncel), Josep Sancho (clarinet), Severine Rospocher (flauta) i Daniel Ligorio (piano). El pianista de Martorell ofereix en les mateixes dates un curs de piano per a pianistes de nivell elemental, mitjà-professional i postgrau i oferirà un concert amb els alumnes el dissabte 3 d’agost a l’Auditori de Moià.
Un altre dels plats forts és l’espectacle que La Fura dels Baus ha organitzat el divendres 2 d’agost amb la col·laboració dels alumnes del curs orquestral i que consisteix en un recorregut escenificat –una Auca Musical– per la casa natal del tenor Francesc Viñas. Entorn de la figura del famós tenor que estrenà algunes de les òperes de Wagner al Liceu de Barcelona, es podrà visitar al Casal i al Museu de Moià l’exposició «Francesc Viñas (1863-1933), el tenor moianès universal», que recorre la biografia de Viñas, els seus orígens humils, fins al seu compromís amb la vila de Moià, passant pels inicis incerts a Barcelona i aturant-se en les tres òperes wagnerianes en què excel·lí, així com el seu llegat musical centrat en el llibre El arte del canto i en el Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas, el qual, fundat pel seu gendre l’any 1963, és un dels més importants a nivell internacional. L’exposició es podrà veure al Museu de Moià del 13 d’agost al 19 d’octubre, i a la sala d’exposicions del Casal del 13 d’agost a l’11 de setembre, mentre que viatjarà a Sitges a final d’octubre.
El Festival té com a plat fort un Stabat Mater de Pergolesi amb l’Orquestra de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS), la soprano Jessica Meffert i la contralt Dimitra Kalaitzi-Tilikidou; serà el 17 d’agost, coincidint amb la tradicional Festa de l’Arbre.
Finalment, la cloenda es farà amb una jornada d’estudi que servirà també per tancar els actes del 150è aniversari del tenor Viñas. La jornada –d’inscripció gratuïta– s’esdevindrà el dissabte 19 d’octubre a Can Carner i hi intervindran diversos especialistes en música catalana i, en concret, en la figura del tenor Francesc Viñas, com són Xosé Aviñoa (catedràtic d’història de la música per la Universitat de Barcelona) i Francesc Cortès (professor d’història de la música a la Universitat Autònoma de Barcelona). Hi intervindran també Jaume Clarà (Associació Cultural Modilianum), Roger Alier (historiador i crític musical), Maria Infiesta (Associació Wagneriana), Jordi Maluquer (escriptor i crític musical) i Carlus Padrissa (La Fura dels Baus).