La 36a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals que té lloc a la localitat natal del compositor i violoncel·lista català, el Vendrell, es presenta en transició vers un nou format que assolirà forma definitiva a partir de l’any vinent.
Enguany el Festival serà entre el 16 de juliol i el 27 d’agost i acollirà un total de quinze concerts que tenen com a nexe d’unió recordar Pau Casals en la seva vessant de músic i home de pau. En aquesta edició també es vol homenatjar Enric Granados, en la commemoració del centenari de la seva mort, i la seva música estarà present en la programació del concert del Quartet Schumann, el dia 25 d’agost, i del concert familiar del 14 d’agost, amb el títol “L’Enric canta amb els dits”.
Amb Pau Casals com a referent, és lògic que l’instrument protagonista del Festival sigui el violoncel. Així doncs, diversos violoncel·listes recordaran Pau Casals incloent en els programes corresponents –en les actuacions en solitari– alguna de les Suites per a violoncel de J. S. Bach que Casals va treure de l’oblit per convertir-les en peces de concert.
El concert inaugural tindrà lloc el 16 de juliol, a càrrec de la violoncel·lista Marie-Elisabeth Hecker, que –acompanyada al piano per Michail Lifits– interpretarà la Sonata núm. 3 per a clave i viola de gamba, BWV 1029 de J. S. Bach, la suite de Pulcinella d’Stravinsky i la Sonata núm. 1, op. 38 de Johannes Brahms. El violoncel·lista canadenc Jean-Guihen Queyras actuarà el dia 4 d’agost en solitari, i interpretarà les Suites per a violoncel sol núm. 1 de J. S. Bach i de Benjamin Britten, i també la Sonata per a violoncel sol, op. 8 de Zoltán Kodály. Per últim, el txec Michal Kanka oferirà un concert en duo amb Miguel Borgues Coelho el 18 d’agost, en què interpretarà la Suite núm. 5 de J. S. Bach i les Sonates per a piano, op. 40 de Xostakóvitx i op. 19 de Rachmàninov.
L’orgue de l’Església Parroquial del Vendrell, vinculat estretament a la vida de Pau Casals, atès que el seu pare s’establí al Vendrell per esdevenir-ne l’organista, tindrà presència també en aquesta edició del Festival, gràcies a l’enorme tasca de difusió de l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell. L’instrument que es conserva a l’Església Parroquial de la vila del Vendrell va ser restaurat fa pocs anys per l’orguener Desmottes i actualment viu un renaixement amb la programació de nombrosos concerts. Enguany s’hi presenta, dins el Festival, l’organista Juan de la Rubia, que oferirà un recital el dia 12 d’agost amb un recorregut per la música barroca d’Europa des de Frescobaldi a Byrd, passant naturalment per J. S. Bach i arribant als nostres temps, amb una improvisació pròpia.
El Festival acollirà altres concerts, com els de l’Orquestra Camerata XXI, el dia 23 de juliol, amb un programa de divertiments per a orquestra de cordes de Mozart, Elgar i Bartók, formació que repetirà participació en el concert de clausura interpretant les Quatre estacions de Vivaldi i les Quatre estacions portenyes de Piazzolla. També hi actuarà l’Evenos Quartet –guanyador del Concurs Paper de Música de Capellades 2015– el dia 30 de juliol amb obres de Haydn, Stravinsky i Mendelssohn, i l’Orquestra Da Camera Ensemble el dia 2 d’agost, amb el Sextet de cordes núm. 2, op. 36 de Brahms i el Quintet de cordes amb dos violoncels, D. 956 de Schubert. Quatre dies després, l’Orquestra Da Camera, amb Peter Hanson com a concertino director, interpretarà el Divertimento per a cordes, KV 137 de Mozart, el Concert per a violí i orquestra, BWV 1042 de J. S. Bach i l’arranjament per a orquestra de cordes del Quartet la Mort i la Donzella de Schubert, obra de Gustav Mahler. L’actuació de la jove pianista Varvara el 13 d’agost serà una de les actuacions estel·lars, amb un programa en què interpretarà obres de Mozart, Schumann i Liszt, com també ho serà l’actuació dels Solistes de la Filharmònica Txeca amb un programa eminentment txec, amb Valsos i Danses eslaves de Dvořák i la Suite per a cordes, op. 3 de Leoš Janáček.
Una proposta original serà la de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, que sota la direcció de Quim Térmens i amb la participació d’Alicia Pérez com a narradora, oferiran un concert amb fragments d’obres clàssiques i arranjaments de cançons populars del segle XX de grups com els Beatles o Queen, que anirà maridat amb un sopar al gust. La Cobla Maricel actuarà en el Festival del Vendrell interpretant sardanes de clàssics com Juli Garreta, Joaquim Serra o Josep Ventura, i David Puertas presentarà un espectacle infantil entorn de la figura d’Enric Granados, amb presència de violí, violoncel i piano. Per últim, el Schumann Quartet interpretarà la Pequeña romanza per a quartet de corda de Granados, el Quartet de corda núm. 14, KV 387 de Mozart i el Quartet núm. 7, op. 59, “Rasumovsky” de Beethoven.
El Festival continua col·laborant amb la Fundació Pau Casals i plegats organitzen des de fa uns anys el festival jove Música als Jardins, amb concerts els dies 23 i 30 de juliol i el 6, 13, 20 i 27 d’agost, a les 19.30 h, als jardins de la Vila Museu Pau Casals, amb entrada gratuïta. Els concerts del Festival Internacional tenen preus entre els 5 i els 27 euros i, per primer cop, s’ha avançat l’horari de començament a les 20.30 en comptes del tradicional horari estiuenc de les 22 h.
Aquest és el primer canvi simptomàtic de la fi d’una etapa i l’inici d’una altra, que ja es va avançar que es concentraria en el temps –al juliol–, per bé que mantenint la idiosincràsia original –fórmules variades entorn de la música clàssica i la figura de Pau Casals com a referent–, però amb la voluntat d’oferir nous al·licients, d’acord amb una col·laboració més estreta amb la Fundació Pau Casals.
Més informació i venda d’entrades a: www.auditoripaucasals.cat