El proper diumenge 21 de febrer es dóna el tret de sortida de la cinquena edició del Cicle de Música Catalana Joan Manén, que organitza l’Associació Joan Manén. El cicle, que proposa la redescoberta de l’immens i desconegut patrimoni català dels segles XIX i XX, s’estendrà fins al 17 de juny, amb un total de set propostes musicals, una de les quals és l’estrena d’un nou documental entorn de la figura del polifacètic violinista i compositor català. Joan Manén: variacions sense tema, produït per Marcial Audiovisual amb la col·laboració de la mateixa Associació, s’estrenarà a l’Ateneu Barcelonès el proper 15 de març, després de l’èxit de la campanya de micromecenatge promoguda a través de la plataforma Verkami, que recollí un total de 2.620 euros per a la postproducció del documental.
L’Associació Joan Manén ha promogut amb èxit noves propostes musicals, com la recentment iniciada al Palau Güell, que té lloc tots els dijous de febrer, amb interpretació de música catalana als íntims espais de l’edifici modernista dissenyat per Antoni Gaudí, o els concerts en col·laboració amb la Fundació Vila Casas celebrats el mes de gener a Palafrugell i Torroella de Montgrí.
El primer dels concerts del cinquè Cicle de Música Catalana Joan Manén, que enguany se celebra a l’Ateneu Barcelonès i a L’Auditori, serà el proper diumenge 21 de febrer, a les 19 h, a l’Ateneu Barcelonès. Hi participarà una formació de cambra poc habitual i de gran atractiu: un quintet de flauta (Elisabeth Franch), arpa (José Antonio Domené), violí (Helena Satué), viola (Aida Carmen Sounan) i violoncel (Romain Garioud). El programa inclou obres de Ricard Lamote de Grignon, André Jolivet, Rogeli Huguet Tagell, Joan Manén, Jordi Cervelló i Alberto García Demestres.
El dimarts 15 de març (19 h) s’estrenarà el documental Joan Manén: variacions sense tema, novament a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès. El documental, el segon produït per l’Associació, és una producció de Marcial Audiovisual amb direcció de Daniel Torres Vergé i Jaime Ballada Larrasa i hi han col·laborat il·lustres músics, estudiosos i compositors que coneixen de prop el personatge i l’obra de Joan Manén, com són Daniel Blanch, Kalina Macuta, Samuel Castellanos, Jaime del Blanco, Carles Feliu, Marta Mathéu, Àlex Garrobé, Beatriz Jiménez, Oriol Aymat, Albert Guinovart, Xavier Puig, Josep Pons, Josep Maria Brotons, Maria Dolors Aldea, Adrià Sardó, Maria Victòria Brunet Manén, Anna Andreu, Oriol Russinyol, Maria Asunción Guardia, Joan Guinjoan, Anna Maria Piera i Maria Teresa Salom.
Un recital de la soprano Marta Arbonés i el tenor David Alegret, acompanyats al piano per Emili Blasco, és el tercer concert del cicle, el dijous 7 d’abril (19.30 h), i es titula “De la cançó popular a la cançó catalana”. L’intens i interessant programa recull des de cançons populars catalanes harmonitzades per compositors com Francesc Alió, Jaume Pahissa, Eduard Toldrà, Frederic Mompou o Joan Manén, a obres originals de Joaquim Nin-Culmell, Joan Lamote de Grignon, Joaquim Cassadó, Josep Marimón, Frederic Longàs, Joaquim Serra, Robert Gerhard, Josep Valls i Manuel Blancafort, que permetran conèixer l’extens ventall creatiu dels compositors catalans de finals del XIX i principis del XX.
El divendres 29 d’abril (19.30 h) un recital de la mezzosoprano Marta Valero i el pianista Albert Guinovart ens portarà les cançons dels catalans que van triomfar a Amèrica, com Jaume Pahissa, Montserrat Campmany, Agustí Borgunyó, Lluís Benejam, Joaquim Nin-Culmell i Xavier Montsalvatge.
Ja al maig, concretament el diumenge 15 de maig (12 h), un concert matinal al Museu de la Música de Barcelona permetrà conèixer el segon volum de l’obra per a violí i piano de Joan Manén, enregistrat en cedé per Kalina Macuta (violí) i Daniel Blanch (piano), amb el violí “Étienne Maire” de Joan Manén, conservat al mateix Museu.
L’Associació Joan Manén se suma al Centenari Granados amb un recital de piano de José Menor, el divendres 3 de juny (19.30 h), amb un programa que inclou Azulejos d’Albéniz-Granados, una selecció de les Danzas españolas, Allegro de concierto, Vals de concierto, el primer llibre de Goyescas i El pelele d’Enric Granados, i unes sonates d’Scarlatti i Courcelle arranjades per a piano pel mateix Granados.
Per clausurar la cinquena edició del cicle, s’ha programat un concert el dijous 17 de juny (19.30 h) titulat “Sonata di concerto”, amb el brillant violoncel·lista Guillermo Pastrana i el pianista Daniel Blanch, que interpretaran obres de Joaquim Cassadó, pare del prestigiós violoncel·lista i compositor Gaspar Cassadó, de qui també s’interpretaran els seus coneguts Requiebros, d’Enric Granados i Joan Manén.
Les entrades per als concerts tenen preus populars, entre els 7 i els 15 euros, amb descomptes per als socis de la Fundació Mas i Mas, JJMM de Barcelona i Òmnium Cultural. Els primers cinc nou socis de l’Associació Joan Manén d’aquest 2016 gaudiran d’una subscripció gratuïta per un any a la «Revista Musical Catalana» en format digital i, per només 30 euros l’any com a quota de soci, tenen entrada lliure a tots els concerts del Cicle Joan Manén.