Enguany el festival barceloní viurà per primer cop una preqüela amb la celebració a Edimburg de l’Edinbach, una programació de cap de setmana entre el 15 i el 17 de juny que s’inaugurarà amb l’actuació de l’organista Juan de la Rubia a l’orgue de la catedral de St. Giles.
La sisena edició del Bachcelona tindrà lloc entre el 19 i el 24 de juliol a Barcelona, en espais emblemàtics, com la Casa Vicens, La Pedrera, el Recinte Modernista de Sant Pau, el Museu Marès, el Palau Güell o el Palau de la Música Catalana.
Per sisè any consecutiu el Bachcelona omple Barcelona de Bach. Aquest any serà del 19 al 24 de juliol, amb propostes molt interessants i innovadores que acosten el geni d’aquest compositor a tots els públics. El festival s’inaugurarà al Petit Palau del Palau de la Música Catalana el 19 de juliol amb la interpretació de les Cantates BVW 52, 174 i 207, que inclouen música dels Concerts de Brandenburg. Daniel Tarrida, director artístic del Bachcelona, tocarà el clavicèmbal, mentre que Pau Jorquera dirigirà els BZM Cor i Ensemble, junt amb solistes de la Beca Bach: Baiba Urka, Eulàlia Fantova, Ferran Mitjans i Arthur Canguçu.
L’endemà, 20 de juliol, confluiran dues propostes interessants: a les 17 h, la projecció de la pel·lícula The crowd (1928) de King Vidor a la Filmoteca de Catalunya amb l’acompanyament en directe de D. J. Köthen, que “punxarà” música de Bach per confegir una banda sonora personal per a aquesta pel·lícula de cinema mut. A les 19 h, Bach dialogarà amb Mozart gràcies a l’Ensemble Baroque de Tolosa de Llenguadoc a la Sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau. En acabar el concert, ballada als jardins de Sant Pau, en format jam de swing amb música de Bach.
La quitxalla podrà gaudir a Sant Pau, el dia 22 de juliol, de l’espectacle Bach per a nens ideat pel prestigiós organista i director Ton Koopman, que comptarà amb la participació de corals infantils de l’SCIC, el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès i el Cor Benjamin Britten de l’IEA Oriol Martorell. Un dia abans el músic holandès, fidel a la iniciativa del Bachcelona pràcticament des dels inicis, oferirà una conferència al Palau Baró de Quadras, seu actual de l’Institut Ramon Llull. Aquell dia, dissabte 21 de juliol, la violoncel·lista Clara Pouvreau tocarà a la Casa Vicens, mentre que el duet format per Michel Brun (traverso) i Géraldine Devillières (violoncel) participaran a la nova versió del Bachmosferes al Museu Marès, que inclou visita a la planta d’art barroc amb parada i audició musical a diferents espais, abans d’arribar al pati.
Dilluns 23 de juliol hi haurà tres propostes musicals que inclouen un Bach domèstic, a la casa on hi havia l’antic taller d’Alexandre de Riquer, amb la participació del violoncel·lista Joaquim Alabau, el guitarrista Joan Garrobé i l’actriu Berta Vidal; un concert de cant i orgue al Palau Güell amb la soprano Carine Tinney i l’organista Michael Harris, i, al vespre, el violinista Shunske Sato, concertino del Concerto Köln, oferirà un recital en solitari a la Sala Domènech i Montaner de Sant Pau.
El darrer dia del Bachcelona, dimarts 24 de juliol, es podrà conèixer el projecte de la Netherlands Bach Society amb els seus directors general (Willemijn Mooij) i artístic (Shunske Sato) a la Filmoteca de Catalunya. En la primera col·laboració amb La Pedrera, el Trio Fortuny, format per Joel Bardolet (violí), Pau Codina (violoncel) i Marc Heredia (piano), tots ells participants en anteriors edicions del cicle Residències Musicals a La Pedrera, oferiran un concert amb obres de J. S. Bach, els seus fills Johann Christian i Carl Philipp Emmanuel i també de Felix Mendelssohn. La clausura del festival porta com a suggeridor títol All you need is Bach!, i serà un concert de l’acordionista Philippe Thuriot a la Fundació Enric Miralles, en què el músic belga interpretarà Bach des del prisma del tango, els ritmes balcànics i fins i tot The Beatles! Propostes d’interès amb Bach de teló de fons. Back to Bach.
Edimbach, versió escocesa del Bachcelona
Divendres, 15 de juny, s’inaugurà la primera edició de l’Edimbach, una versió reduïda del Bachcelona que vol presentar, en un format similar al barceloní, la música de Bach des de diferents àmbits. El festival s’inaugura amb l’actuació de l’organista Juan de la Rubia, titular de l’orgue de la Sagrada Família de Barcelona, que va ser també el músic que va inaugurar la primera edició del Bachcelona fa sis anys. En aquesta ocasió Juan de la Rubia repetirà el format original d’aquella inauguració, tot interpretant obres de J. S. Bach i improvisant en l’estil de Bach sobre temes proposats pel públic; aquest cop, però, amb l’orgue de la catedral de St. Giles a Edimburg. Dissabte, 16 de juny, es presentarà al Cameo Cinema la cinta de Pere Portabella El silenci abans de Bach, i l’Ensemble BZM oferirà un programa amb Cantates de Bach junt amb Cantica Alba i el Cor de Cambra de la Universitat Napier d’Edimburg, novament a la catedral de St. Giles. Diumenge, 17 de juny, es clourà el festival amb dos concerts, el primer al Canongate Kirk amb el duet d’acordions format per Paul Chamberlain i Ryan Corbett, i el segon, novament amb l’orgue de la catedral de St. Giles, a càrrec del seu organista titular, Michael Harris, i la soprano Carine Tinney.
Més informació a www.bachcelona.com
Imatge destacada: L’any passat, el festival Bachcelona 2017 també es va inaugurar al Petit Palau, al Palau de la Música Catalana