El pintor abstracte català Alfons Borrell ha il·lustrat la 28a edició del llibre Temporada d’òpera d’Amics del Liceu, que es va presentar el 2 d’octubre passat, amb 40 dibuixos originals realitzats la primavera passada. Les obres estaran exposades al Balcó Foyer del Gran Teatre del Liceu del 3 d’octubre al 4 de novembre de 2019. Es tracta d’una obra sorgida del “procés emotiu” del pintor, directe, sense saber el contingut dels títols operístics que formen la temporada actual del Gran Teatre del Liceu. Borrell treballa amb colors pigment i als dibuixos “cada color actua com un personatge independent”. Així trobem, per exemple, un color ocre dominant per a Turandot, un verd intens per a Doña Francisquita, un blau potent per a Aida o un gris pertorbador per a Alcione. La seva obra traspua espiritualitat i sensibilitat, de manera que “la pintura forma part de tu mateix”, diu Borrell. L’obra d’Alfons Borrell (Barcelona, 3 de juny de 1931) és considerada una de les més importants que s’han produït a Catalunya.
Amb aquesta edició del llibre, Amics del Liceu presenta un disseny totalment renovat, amb una maquetació adaptada a una funcionalitat i a una estètica més actuals, de la qual ja s’havien mostrat alguns elements en edicions anteriors, com el nou logotip de l’entitat, que es va presentar l’any passat, o el canvi de tipografia.
El llibre Temporada d’òpera, que des de fa 28 anys publica Amics del Liceu, és una publicació única al món, impulsada per una associació paral·lela al teatre d’òpera, i que ha generat al llarg dels anys un catàleg molt preuat de continguts signats per personalitats del món de la cultura, les arts, la política, l’educació i un llarg etcètera de gran interès.
Enguany el llibre, com l’any passat, conté articles dividits en quatre seccions –presentació, síntesi argumental, article de fons i vocalitat i enregistraments–, d’autors d’índole diversa. Així, hi trobem un gran gruix d’articles de fons signats per especialistes d’arreu del món, professors, catedràtics, escriptors o musicòlegs com Claudio Toscani, Xosé Aviñoa, Alan Mallach, Michele Girardi, Helen M. Greenwald, Paul Corneilson, Nicholas Vazsonyi, Jérôme de la Gorce, Elizabeth Kertesz i Vincenzo Borghetti.
La resta d’articles estan signats per personalitats amb perfils i càrrecs vinculats al món artístic o bé amb altres professions (historiadors, metges, arquitectes o escriptors). També hi col·laboren periodistes especialitzats en música, divulgadors i crítics musicals de casa nostra, com Xavier Cester, Albert Ferrer i Flamarich, Valèria Gaillard, Antoni Colomer, Pere Andreu Jariod, Jaume Radigales, Vladimir de Semir, Manuel Forcano, Oriol Pérez Treviño, Mercè Ibarz, Albert Garriga, Javier Pérez Senz i Josep Subirà.
La temporada 2014-15 Amics del Liceu va arribar a un acord amb el Gran Teatre del Liceu per col·laborar més estretament en l’edició del llibre Temporada d’òpera. Des d’aleshores el llibre consta de dues edicions, català-anglès i castellà-anglès, per tal d’arribar a un nombre més elevat d’abonats i públic en general.
Creada el 1987, l’Associació Amics del Liceu participa de la vida artística i cultural del Liceu difonent-ne l’activitat i donant-hi suport. Formada per un conjunt de persones sensibilitzades i compromeses amb la cultura, l’entitat sense ànim de lucre suma més de 1.200 associats i organitza activitats educatives i de divulgació, tant per als socis com per al públic en general. Amics del Liceu té com a objectiu ajudar a comprendre millor el gènere operístic, conèixer-ne de primera mà els protagonistes i el funcionament, informar sobre l’actualitat musical i, en definitiva, fer gaudir de l’òpera i de la música.
Imatge destacada: detall del dibuix per a Turandot (tècnica mixta sobre paper). © Alfons Borrell