Subscriu-te

Arrenca el Tradicionàrius, el termòmetre del nostre folk

L'acordionista xilena Pascuala Ilabaca, un dels joves artistes convidats al Tradicionàrius
L’acordionista xilena Pascuala Ilabaca, un dels joves artistes convidats al Tradicionàrius

Per Jordi Urpi

Amb una programació que s’allargarà durant tres mesos (enguany, del 10 de gener a l’11 d’abril) i que arriba farcida de concerts, balls, trobades, tallers, exposicions i activitats per a tot tipus de públic, aquest divendres arrencarà la vint-i-setena edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius, la cita imprescindible per prendre el pols de la música folk del país. El popular Centre Artesà Tradicionàrius, el CAT del barri barceloní de Gràcia, exerceix com a punt centrífug i centrípet, al mateix temps, de tota aquesta activitat que aquest any combina concerts d’aniversari i de comiat, propostes reivindicatives i d’agermanament, artistes de reconeguda trajectòria i formacions molt joves (entre d’altres, Mara Aranda, Obrint Pas, Inxa Impro Quartet, Riobó, Eduard Iniesta, Tazzuff i Pascuala Ilabaca). I tot plegat, sempre amb aquell ambient tan especial que acompanya el Tradicionàrius.

Les tradicionals sessions dels divendres al CAT (primer concert, després ball) se situen com a eix de tot un seguit d’actes, ja habituals del festival, que s’aixopluguen sota noms concrets. Així, les Matinals al CAT es converteixen en l’espai de participació per a tota la família (els diumenges, a les 12 del migdia), mentre que Folk als Mercats omple de música els diversos espais comercials del barri (els dissabtes, novament a l’hora del vermut). També hi trobem Les Vespres dels Dimecres (una mena de jam sessions coordinades per Marcel Casellas), els quatre caps de setmana monogràfics (aquest any dedicats, respectivament, a la cançó popular, la jota, la gralla i el violí) i la concorreguda celebració de Sant Antoni, el darrer cap de setmana de gener, amb l’encesa dels Foguerons de Sa Pobla a les places de la Virreina i del Diamant, que s’acompanya de xeremies, balls de bot, glosa i sobrassada.

El grup de folk català Riu, convidat a l'edició 2014 del Tradicionàrius
El grup de folk català Riu, convidat a l’edició 2014 del Tradicionàrius

Dos dels actes més destacats d’aquesta edició passaran per l’Auditori de Barcelona. El primer s’anomena “300 anys de cançons de lluita i resistència” i és un homenatge al general Josep Moragues (1669-1715), inscrit en els actes del Tricentenari i coproduït amb el festival BarnaSants. Serà el dijous 30 de gener quan artistes com Maria del Mar Bonet, Miquel Gil, Feliu Ventura, Jaume Arnella o Biel Majoral interpretaran cançons que han esdevingut himnes de lluita com La fera ferotge d’Ovidi Montllor, Què volen aquesta gent? de Maria del Mar Bonet o Lladres d’Al Tall. El segon acte és una trobada musical entre Escòcia i Catalunya, realitzada en col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa i que, amb el nom de “Camí de la llibertat musical”, reunirà el diumenge 9 de març l’emblemàtic grup escocès Capercaillie, la jove formació catalana Riu, els gaiters de l’agrupació The City of Barcelona Pipe Band i els Castellers de la Vila de Gràcia.

El Tradicionàrius, però, no es queda a Barcelona i acompanya la celebració d’altres esdeveniments arreu del territori. Són diverses les localitats que programen concerts i activitats amb el seu suport i coincidint amb les seves dates. Parlem de les dues Nits de Glosa de Molins de Rei (18 de gener i 15 de febrer), el Garrotxinàrius d’Olot (25 de gener), el Rubrifolkum de Sant Boi de Llobregat (1 i 8 de febrer) i el Folkestoltes de Salt (16 de febrer). Ja ho sabeu, a partir d’aquest divendres, amb el seguici inicial protagonitzat pel grup Els Ministrils del Camí Ral i el concert posterior que oferirà TAC Trio (projecte transfronterer amb Riccardo Tesi –acordió diatònic–, Laurent Audemard –clarinet i oboè– i el català Marcel Casellas –contrabaix–), i fins ben entrat el mes d’abril, a qui ens agrada el folk no serà gaire difícil localitzar-nos. Comença la festa!

Més informació: http://www.tradicionarius.cat/.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter