Subscriu-te

Arrenca un any per recordar Manuel Cubeles

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles amb motiu del centenari del seu naixement, escaigut el dia de Nadal del 2020. Entre aquest dissabte, 30 de gener, i el proper mes de desembre, diversos actes recordaran el coreògraf i activista cultural.

Més enllà de la dedicació vocacional a la dansa popular, Manuel Cubeles (1920-2017) va participar en molts altres àmbits de la cultura, com ara la religió –va formar part de la Federació de Joves Cristians de Catalunya–, el cant coral –com a cantaire i membre de junta de l’Orfeó Català–, el teatre –va ser col·laborador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona i dels cicles de teatre medieval al Saló del Tinell– i fins i tot el periodisme –com a guionista de ràdio i cap de producció de TVE a Catalunya.

Va viure en pròpia carn la cruesa de la Guerra Civil Espanyola com a membre de la lleva del Biberó, va viure la duríssima postguerra i va ser protagonista i testimoni del paper fonamental que la cultura popular va tenir en la reconstrucció del país durant el franquisme. Però el seu llegat més perdurable el va deixar, segurament, a partir dels anys vuitanta del segle passat des del món dels esbarts, com a creador de noves coreografies i director i membre fundador de l’Esbart Verdaguer i l’Esbart Sarrià –a més de col·laborar amb molts d’altres: Sant Martí, Rubí, Manresà, Santa Tecla, Ciutat Comtal, Sant Genís, Marboleny…– i membre fundador de l’Obra del Ballet Popular.

L’acte inaugural d’aquest any de commemoracions, que ha calgut seguir en línia a causa de les restriccions per la pandèmia, ha tingut lloc aquest dissabte al Teatre del Casino de l’Aliança del Poblenou. Sota la direcció de Jordi Lara, hi han participat amics i estudiosos de l’obra de Cubeles, s’hi han pogut veure dues coreografies seves, a càrrec de l’Esbart Marboleny de les Preses, s’hi han sentit els versos de Sagarra –que ell tant estimava– dits per Valentí Maymó, la veu de la cantant Gemma Humet ha evocat l’imaginari musical de Cubeles, i unes escenes teatrals han recreat moments fonamentals de la seva vida.

La consigna d’aquest Any Cubeles, però, no és tan sols recordar, sinó també recollir el seu llegat i projectar-lo a les noves generacions. Per això és prevista l’edició d’un àlbum musical amb la Cobla de Cambra de Catalunya i música de coreografies seves –que es presentarà el proper 7 d’abril al Palau de la Música–, així com l’edició d’una miscel·lània d’homenatge. També s’ha promogut que nombrosos esdeveniments i festivals del país –com, per exemple, Ésdansa, Fira Mediterrània, Festa d’en Toca-sons, Dansàneu, Amb So de Cobla i el Memorial Joaquim Serra– incorporin en la programació respectiva actes d’homenatge i record de l’etnocoreògraf.

La programació, que és oberta i flexible –més encara en les condicions sanitàries i socials del moment en què s’escau l’efemèride–, també inclou la creació d’un entorn web amb informació d’aquests actes i la celebració de jornades de formació de dansa per a directors, mestres de dansa, monitors i balladors que tindran lloc en dates pendents de concretar –a la primavera o la tardor, però sempre en dissabte al matí i al Centre de Dansa Tradicional Catalana l’Espona de Rubí.

La comissió organitzadora de l’Any Cubeles està formada per Josep Garcia Miràngels, Pilar López Arcos, Pere Baltà Llopart, Joana Vila Reixach, Marta Mercader Aulinas i Roger Casalprim Casas.

Descarregar PDF

1 comentari

  • Un gran mestre i que hem pogut gaudir ballant les seves creacions.
    Gràcies.
    Esbart Gaudí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter