El cicle BCN Clàssics –organitzat pel segell editorial i discogràfic Tritó, Ibermúsica, principal promotora de música clàssica a Espanya, i l’Orquestra de Cadaqués– presenta la seva tercera temporada al Palau de la Música Catalana amb 11 concerts (9 més 2 d’extraordinaris) que reuniran grans orquestres i solistes internacionals. Una temporada basada en tres característiques principals: artistes de primer nivell, grans títols del repertori clàssic i obres del patrimoni musical català.
Entre les grans formacions figuren la Gewandhaus de Leipzig, una de les més prestigioses del món, amb el seu director Andris Nelsons; la London Philharmonic, dirigida per Juanjo Mena; l’Oslo Filharmonien, dirigida per Vasily Petrenko, i la italiana Europa Galante, amb Fabio Biondi com a director i violí solista. I també l’Orquestra de Cadaqués, formació resident del cicle, que protagonitzarà cinc programes, amb els directors: Antoni Wit, Gianandrea Noseda, Jaime Martín, Joan Enric Lluna i David Robertson. Pel que fa a solistes, la temporada acollirà els pianistes Joaquín Achúcarro, Simon Trpčeski, Javier Perianes i Dmitri Masleev; el guitarrista Juan Manuel Cañizares; els violinistes Ellinor D’Melon i Baiba Skride, i la cantant de flamenc Mayte Martín, entre d’altres. I també els cors Lieder Càmera i Anton Bruckner.
La temporada 2018-19 de BCN Clàssics arrencarà el 22 de novembre amb una de les obres més admirades del repertori clàssic com és la Novena Simfonia de Beethoven i es tancarà el 6 de juny amb un recital del pianista Joaquín Achúcarro interpretant obres de Chopin, Debussy i Ravel. El 16 d’agost, però, tindrà lloc el primer dels dos concerts extraordinaris. Entremig es podran escoltar obres com Les quatre estacions de Vivaldi, Shéhérezade de Rimski-Kórsakov, el Concert per a piano núm. 1 i el Concert per a violí de Txaikovski, el Concierto de Aranjuez de Rodrigo i altres obres de Beethoveen, Mozart, Dvořák, Xostakóvitx i Brahms. Al costat d’aquest repertori internacional, la programació inclou obres d’autors catalans.
Llorenç Caballero, director artístic del cicle i de l’Orquestra de Cadaqués (que celebra el seu trentè aniversari), explica que “a BCN Clàssics es donen tres confluències. La voluntat de l’Orquestra de Cadaqués per tenir cicle propi al Palau de la Música, la voluntat d’Ibermúsica de tenir presència a Barcelona i la voluntat de divulgar en concert la recuperació de patrimoni musical català que du a terme l’editorial Tritó”. En aquest sentit, el musicòleg Josep Dolcet, responsable de Tritó Edicions, diu que “més que de recuperació, m’agradaria parlar de normalització del nostre repertori” i destaca el “redescobriment” d’àries de Domènec Terradellas, la majoria de les quals seran peces inèdites; la Suite en Mi d’Eduard Toldrà, obra de joventut, per a orquestra simfònica (enregistrada per l’OBC amb Jaime Martín), i l’Obertura per a ‘Il barbiere di Siviglia’ de Ramon Carnicer, que va ser la primera partitura que va editar Tritó i que ha enregistrat l’Orquestra de Cadaqués (propera edició). També s’han programat Una vocce in off de Xavier Montsalvatge, en una versió semirepresentada i per a orquestra de cambra (Ensemble Orquestra de Cadaqués); Paisatges ibèrics d’Isaac Albéniz, amb orquestració d’Albert Guinovart; i l’obertura del ballet Alphonse et Leonore de Ferran Sor. Respecte d’aquesta obra de Sor, Dolcet diu que s’ha fet una “recuperació arqueològica”. I que “es tracta d’un Sor molt impactant”, explica el musicòleg. “La seva producció per a guitarra ha deixat a l’ombra la seva producció simfònica, ballets i música religiosa”.
Amb un pressupost de gairebé 600.000 euros i un increment del nombre de concerts respecte de les dues temporades anteriors, enguany els preus de les entrades (entre els 18 i 160 euros) s’ofereixen molt ajustats i inclús inferiors a l’any passat. El cicle presenta diversos tipus d’abonaments i descomptes per a diferents col·lectius, a més de facilitar diversos programes de promoció per a joves i públic en general. El nombre d’abonats es va doblar entre la primera i la segona temporada (de 104 a 207); aquesta tercera temporada s’espera arribar als 300 abonaments.
Més informació a: www.bcnclassics.cat