Subscriu-te

Cervera acull la 39a edició de la Càtedra de Música Emili Pujol

La capital de la Segarra acollirà del dia 21 al 28 de juliol una nova edició de la Càtedra de Música Emili Pujol i situarà novament el nom de Cervera com a epicentre musical durant una setmana.La Càtedra inclou el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional i la Fira de Lutiers; tres grans eixos que fan que milers de persones interessades en cada una d’aquestes iniciatives visitin Cervera. Aquest dissabte començaran a arribar alguns dels alumnes de procedència internacional del Curs de Música, tot i que el gran gruix té prevista l’arribada al llarg de tot el diumenge. Tal com està passant les darreres edicions, la majoria de les classes i dels professors han exhaurit les places disponibles, fet que demostra la bona salut d’aquest projecte acadèmic, un dels més veterans del nostre país i que es du a terme a les aules de la Universitat, el Conservatori Professional de Música i l’Auditori Municipal. Els alumnes, procedents principalment de Catalunya, de la resta de l’Estat espanyol, i fins i tot de diversos països, com el Canadà, els Estats Units, Itàlia, Croàcia o el Japó, es podran formar en instruments de corda, vent, piano i guitarra, a més de música de cambra i orquestra simfònica, amb professors de reconegut prestigi.

Paral·lelament, el 39è Festival Internacional de Música oferirà set concerts. El concert inaugural –dia 21– esdevé enguany una declaració d’intencions del que pretén ser un Festival Internacional com el de Cervera, on els professors del curs dialoguen a partir de la música de cambra i ens ofereixen obres dels grans clàssics –amb el Trio op. 87 de Beethoven i el Quintet amb piano de Brahms, un veritable clímax dins la seva abundant producció de música de cambra.

El concert alternatiu es presenta amb el títol de “Les mil cares del swing” i tindrà lloc el dilluns 22 als patis de la Universitat. El grup Shaki’n All conduirà a l’univers del swing, acompanyats d’un grup de ballarins i un malabarista per oferir un espectacle que engloba disciplines diverses. L’Ensemble Viena Alchemica –dirigit per la talentosa violinista Lina Tur i el contrabaixista Andrew Ackerman– presentarà obres poc conegudes de compositors cabdals del Barroc i del Classicisme en el concert de la Fira de Lutiers, el dia 23.

Els concerts del Festival dedicats a la música de cambra –dies 24 i 25– són dels més esperats. Especialment per la simbiosi entre les obres de gran repertori i el descobriment d’altres que difícilment es poden escoltar a sales de concerts i auditoris del país. I tot això amb un punt d’interès cabdal per als alumnes, ja que els seus professors en són els protagonistes. Cervera ha esdevingut aquest any Capital de la Cultura Catalana i ha preparat un Concert de la Càtedra –dia 26– pensat per a tots els públics, però també per donar valor i difusió al patrimoni autòcton. Podrem escoltar-hi la música descriptiva del Carnaval dels animals de C. Saint-Saëns, a càrrec de l’orquestra del Festival, formada pels professors de la Càtedra Cervera Emili Pujol, i també una selecció de la música que acompanya habitualment el bestiari de la ciutat, interpretada per la Banda del Curs.

Un dels grans actius de la Càtedra Emili Pujol és posar a l’abast dels alumnes l’oportunitat de participar en els conjunts instrumentals que el Curs ofereix durant aquests dies d’estiu. El treball de les dues orquestres i la Banda del Curs, sota la batuta de Manel Valdivieso, permetrà oferir el dissabte 27 un repertori simfònic que no és a l’abast d’altres entitats i acomiadar el Curs fent música i cercant complicitats damunt l’escenari.

D’altra banda, el Vila Closa –extensió del Festival a punts emblemàtics en concerts de petit format– oferirà concerts d’alumnes en indrets diferents dels habituals –des del racó de Sant Antoni a Sant Joan Degollat. Però també ha programat el dia 22 “Un passeig per l’obra pròpia”, que oferirà una panoràmica del repertori per a piano sol de Jordi Vilaprinyó, i un recital de guitarra a càrrec de Guillem Pérez-Quer –dia 25– al Celler dels Encants del Llibre.

Finalment, la Fira dels Lutiers, considerada la més important del sud d’Europa, celebrarà la setzena edició el dimarts 23 de juliol, amb 15 tallers lutiers i 18 artesans als passadissos de la Universitat. Enguany, el món del contrabaix serà el protagonista i s’hi exposarà i s’hi escoltarà un contrabaix Agustí Altimira (1837-1880).

La Fira, totalment gratuïta, també ha programat visites guiades i una taula rodona sobre “Els lutiers a Barcelona al segle XIX”, amb Pep Borràs (ponent) i David Puertas (moderador).

Imatge destacada: © Jordi Prat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter