La Federació d’Associacions Ibèriques de Compositors (FAIC) continua i consolida la seva activitat.
L’Associació Catalana de Compositors (ACC) inicia el proper 16 d’octubre el cicle de tardor de música contemporània Música d’Ara amb un concert a càrrec de la violinista Al·la Voronkova i el pianista Fiódor Veselov, els quals oferiran un programa amb obres de Jordi Cervelló, Ronald de Roeck, González de la Rubia, Mariona Vila, Salvador Pueyo, Xavier Boliart, Al·la Penkina i Moisès Bertrán. Aquest concert i els cinc més que el seguiran tindran lloc a la Sala Mompou de la seu de l’SGAE a Barcelona (passeig de Colom, 6), a les 20 h i amb entrada lliure.
El quartet format per Montse Bertral, mezzosoprano, Jordi Gendra, flauta, Carles Pertegaz, clarinet, i David Sanz, guitarra, actuarà el 30 d’octubre amb obres de Joan Carles Martínez Prat, Luis Gàsser, Antonio Velasco, Carles Guinovart, Jordi Rossinyol i Carles Eroles. Ja al novembre, el dia 13, serà el torn del duo de clarinet i piano format per Josep Fuster i Isabel Hernández, que interpretarà obres de Marcel Olm, Marcos Bosch, Víctor Vallés, González de la Rubia, Miquel Pardo, Josep M. Pladevall i Gheorghe Motatu. I el dia 27, el pianista Jordi López oferirà un recital amb obres d’Enric Fusté, Enric Riu, Cristina Villalonga, Maria Rosa Ribas, Rashid Kalimullin, Jordi Parramon, Jordi Codina, Antoni Sebastià i Giuliano Belotti; Jordi López repetirà aquest concert el 5 de desembre a l’auditori de l’Espai l’Amistat de Premià de Mar i serà introduït pel periodista i crític musical Albert Torrens.
El dia 4 de desembre tindrà lloc el concert de piano a quatre mans a càrrec del Nexus Piano Duo, format per Joan Miquel Hernández i Mireia Fornells, amb obres de Tomás Marco, Leandro Martín i de diversos compositors catalans; aquest concert també forma part de la temporada de concerts de la Federació d’Associacions Ibèriques de Compositors (FAIC). Finalment, el dia 11 de desembre el guitarrista Jacob Cordover clourà aquest cicle de tardor amb un recital amb obres de Gloria Villanueva Sánchez, Mercè Torrents, Eduardo Diago, Manel Burgos de la Rosa, Miquel Roger i Benet Casablancas.
Sobre la FAIC
La Federació d’Associacions Ibèriques de Compositors (FAIC) està formada per les principals associacions de compositors de la Península i té una trajectòria consolidada d’activitats; el seu president és el compositor Domènec González de la Rubia, que ho és també de l’Associació Catalana de Compositors.
L’embrió de la FAIC va néixer l’any 2010 en una reunió d’un grup d’associacions de compositors de l’Estat espanyol que es va fer a Barcelona, on es van exposar les activitats i projectes de cadascuna, així com un intercanvi d’experiències. Sorgí la idea de formar un equip de treball per crear una plataforma que continués amb el tarannà associatiu de la trobada i es plantejà crear una federació d’associacions per defensar i difondre el sector dels compositors; així, es decidí engegar el projecte organitzant una segona reunió.
En la segona trobada, a València, es configurà el projecte de la Federació d’Associacions Ibèriques de Compositors, se’n redactaren els estatuts i se n’escollí la Junta Directiva: Domènec González de la Rubia, president; Eduardo Diago, vicepresident; Israel Benjamín, secretari; Javier Artaza, tresorer; Ramón Paus i Daniel Roca, vocals. En la tercera trobada de la FAIC, el maig de 2011 a Múrcia, s’acabà de configurar el funcionament administratiu de l’entitat, s’aprovaren definitivament els estatuts i se celebrà un concert amb la interpretació per primera vegada d’obres d’alguns dels membres de les diverses associacions de la Federació.
Un dels principals objectius de la FAIC és, òbviament, protegir els interessos professionals dels compositors i compositores de la Península ibèrica i difondre la música contemporània espanyola –i els intèrprets– tant a nivell estatal com internacional. En aquest sentit, la Federació organitza una temporada de concerts a tot l’Estat en la qual s’afavoreix l’estrena i la interpretació d’obres de compositors vius, i que serveix de contacte amb altres federacions europees per afavorir la presència de la creació musical espanyola a l’estranger. La FAIC va participar com a membre en la darrera trobada de l’European Composer & Songwriter Alliance (ECSA), que es va celebrar a Skopje (Macedònia) a final de setembre passat. La FAIC té la seu a Barcelona, pertany al Consell Estatal de la Música i compta amb el suport continuat de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE).
Formen part de la FAIC: Associació Catalana de Compositors (ACC), Asociación Galega de Compositores (AGC), Asociación Madrileña de Compositores (AMCC), Asociación de Compositores Sinfónicos y Musicólogos de Tenerife (COSIMTE) , Compositores Sinfónicos Valencianos (COSICOVA), Asociación para la Promoción de la Música en Canarias (PROMUSCAN) , Asociación de Compositores e Investigadores de Música de la Región de Murcia (CIMMA), Asociación de Compositores de Extremadura (ACEX), Asociación de Compositores e Intèrprets Malagueños (ACIM) i Asociación Cultural para el Fomento de la Composición Vasca (MUSIKAGILEAK).