Subscriu-te

Clàssica i Jazz al Festival de Torroella de Montgrí 2014

L’Acadèmia 1750 inaugurarà el Festival de Torroella de Montgrí el dia 18 de juliol
L’Acadèmia 1750 inaugurarà el Festival de Torroella de Montgrí el dia 18 de juliol

S’albiren canvis de rumb artístic en el Festival de Torroella de Montgrí, com evidencia la programació de l’edició número 34 d’aquest estiu 2014. Amb la música clàssica com a nucli central –14 concerts–, el jazz hi pren força amb 6 programes, mentre que l’atenció al vessant educatiu també hi creix, amb 4 propostes musicals familiars. En total són 27 concerts, que tindran lloc del 18 de juliol al 23 d’agost de 2014, principalment al nou Auditori Espai Ter, inaugurat l’estiu passat, tret d’algunes propostes que s’adeqüen millor per les seves característiques a l’ambient que proporciona l’església de Sant Genís i la plaça Llevantina de l’Estartit, que proposa música a l’aire lliure. Una programació àmplia que, gràcies al nou auditori, ha permès augmentar notablement el nombre d’assistents (10.337 espectadors en l’edició passada, amb un 94% d’ocupació). Les xifres absolutes de les 34 edicions de festival que s’han realitzat són prou eloqüents: 699 concerts amb 311.000 espectadors.

El jove pianista Ingolf Wunder, guanyador del Concurs Chopin, es presenta al Festival el 17 d’agost
El jove pianista Ingolf Wunder, guanyador del Concurs Chopin, es presenta al Festival el 17 d’agost

La programació clàssica segueix el segell artístic instaurat pel seu fundador i president, Josep Lloret, des dels inicis del festival, amb noms habituals com els del pianista bilbaí Joaquín Achúcarro, que fa 25 anys que visita Torroella a l’estiu. Al seu costat, cinc pianistes més integraran un cicle de piano inclòs al festival, que se suma a la novetat proposada per a les vacances de Setmana Santa també a Torroella en forma de festival de piano. En concret, aquest cicle comptarà amb el prestigiós pianista anglès Paul Lewis, amb un recital íntegrament dedicat a Beethoven; el pianista madrileny Luis Fernando Pérez, que interpretarà la integral de la Iberia d’Albéniz; les germanes Katia i Marielle Labèque en un programa amb acompanyament de percussió en què interpretaran la suite de West Side story de Bernstein en arranjament d’Irwin Kostal i dues obres de Gershwin i Glass; el jove rus Aleksei Volodin en un recital Schubert, Schumann i Chopin, i, finalment, la presentació del guanyador del Concurs Chopin, Ingolf Wunder, amb obres de Chopin i Liszt.

El grup Banchetto Musicale interpretarà obres religioses de mestres de Montserrat el 8 d’agost
El grup Banchetto Musicale interpretarà obres religioses de mestres de Montserrat el 8 d’agost

El concert inaugural serà a càrrec de l’Acadèmia 1750, orquestra resident del Festival i fundada en aquest mateix marc l’any 2006, amb Alfredo Bernardini com a director i la soprano Laia Frigolé com a solista, i amb obres dels catalans Jaume Casellas i Francesc Valls, i els il·lustres Bach, Vivaldi i Caldara, dins els actes del Tricentenari del 1714. La música barroca és un dels elements destacats del Festival i, sumats a la proposta inaugural, es podrà gaudir d’un segon concert amb l’Acadèmia 1750 i la soprano Marta Almajano interpretant unes Cantatas españolas del Manuscrito Macworth, escrites per José de Torres, Pere Rabassa i Antoni Literes. També es podran sentir dos programes amb música montserratina, el primer amb l’Ensemble Micrologus per interpretar el Cançoner de Montserrat (d’El llibre vermell de Montserrat) i el segon amb el grup Banchetto Musicale dedicat a obres religioses de mestres de Montserrat com Anselm Viola, Joan Cererols, Joan March i Miguel López, a més d’alguns coetanis europeus, com Pablo Bruna, Christoph Bernhard o Franz von Biber.

L’Europa Galante i el seu director, Fabio Biondi, interpretaran Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi el 5 d’agost. © Ana de Labra
L’Europa Galante i el seu director, Fabio Biondi, interpretaran Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi el 5 d’agost. © Ana de Labra

Dos dels atractius principals del Festival seran Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi interpretades pel grup Europa Galante i el seu director, Fabio Biondi, com també la presència de l’Akademie für Alter Musik de Berlín en un programa amb protagonisme de l’oboè (a càrrec de l’oboista Xenia Löffler) amb obres de Tessarini, Vivaldi, Caldara, Porta i Marcello. Jordi Savall tornarà al Festival amb el seu grup Le Concert des Nations per interpretar un programa que du com a títol “Els gustos reunits”, amb obres de Lully, Couperin, Marais i De Vizée, entre d’altres.

El tenor català Josep Bros oferirà un recital, acompanyat al piano per Marco Evangelisti. © Javier del Real
El tenor Josep Bros. © Javier del Real

En l’àmbit clàssic, participaran al Festival la Camerata Salzburg i la violinista Patricia Kopatxiskaia en un concert amb obres de Bartók, Schönberg i Johann Strauss i el Concert núm. 5 per a violí i orquestra en La major de Mozart, i el debut del Quartet Casals al festival de Torroella amb un programa Mozart, Ligeti i Brahms. Reprenent l’estreta relació que durant molts anys va unir el Festival de Torroella amb el tenor Jaume Aragall, enguany el relleva un altre estimat tenor català, Josep Bros, que oferirà un recital acompanyat al piano per Marco Evangelisti de cançons romàntiques italianes i àries de Massenet, Gounod, Verdi i romances de sarsuela.

La banda Preservation Hall Jazz Band
La banda Preservation Hall Jazz Band

Enguany l’Estartit acollirà sis concerts de jazz a l’aire lliure (plaça Llevantina) amb estils variats, com el new orleans, soul, big band, jazz de cambra, funky jazz i latin jazz i amb grups emergents com The Excitements, però d’altres de veterans, com el trompetista i percussionista Jerry González, el Trio Avishai Cohen o el grup Preservation Hall Jazz Band. El Festival estrena una producció especial en memòria de Mercedes Rossy, en record de la importància d’aquesta jazzwoman local com a pianista i compositora. Serà amb la big band Girona Jazz Project i la participació de grans figures del jazz internacional que van actuar amb ella. A més, dins la programació de Torroella es podran sentir els Tambors Kodo, originaris del Japó, concretament de l’illa de Sado, que viatgen pel món difonent el seu missatge d’“humanitat compartida, consciència ambiental i pau”.

El violinista Ara Malikian també presentarà Les quatre estacions de Vivaldi per al públic familiar el 5 d’agost
Ara Malikian també presentarà Les quatre estacions de Vivaldi per al públic familiar el 5 d’agost

En l’àmbit dels concerts familiars es podrà gaudir del taller al voltant del ballet La consagració de la primavera d’Stravinsky, del qual Roger Bernat ha fet una versió escènica partint de la històrica de Pina Bausch. També es podrà veure La casa flotant, un concert musical basat en el diluvi universal; Ara Malikian presentarà Les quatre estacions de Vivaldi al públic més petit i el grup de rock indie Scala & Kolacny Brothers mostrarà arranjaments dels grans temes d’aquest estil. Finalment, el Trio Lluís Vidal oferirà l’acompanyament musical de la pel·lícula de Charles Chaplin El circ, tot commemorant el 125è aniversari del seu naixement.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter