La temporada al Petit Palau consta de tres programes més un d’extraordinari amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català.
Aquest dissabte 5 d’abril (21 h), l’Orquestra Camera Musicae (OCM) de la demarcació de Tarragona comença la segona temporada de concerts al Palau Música Catalana (Petit Palau), que consta de tres programes de producció pròpia més d’un extraordinari amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català, que clourà el cicle el dia 1 de juliol. El primer concert, aquest dissabte, té una convidada especial, la soprano catalana Núria Rial, una de les veus amb més projecció internacional del moment, que cantarà les Sis cançons per a soprano i orquestra d’Eduard Toldrà i Quatre cançons en llengua catalana de Joaquín Rodrigo, aquestes últimes amb un arranjament especial d’Albert Guinovart per a l’OCM autoritzat per la família Rodrigo. La soprano ja havia enregistrat amb anterioritat les cançons de Rodrigo sota la batuta d’Antoni Ros-Marbà (Joaquín Rodrigo. La obra vocal. IV-V). Núria Rial es mostra particularment satisfeta de la seva intervenció en aquest concert. “Estic encantada de poder cantar aquí i poder reprendre l’activitat a casa i de cantar en la meva llengua, després d’estar molt de temps a fora”, explica.
El programa (setena producció de la temporada), dirigit pel director titular i artístic de l’OCM, Tomàs Grau, es clourà amb la interpretació, només instrumental, de Souvenir de Florence, op. 70, obra en quatre moviments de Piotr Ílitx Txaikovski. Amb la inclusió d’aquesta obra en el programa, Grau exemplifica la seva voluntat d’equilibrar el rol de la solista convidada amb el protagonisme interpretatiu de l’orquestra i recull igualment el seu objectiu de combinar la música d’autors catalans amb obres clau del repertori universal. La resta de concerts, de caràcter mensual, tindran lloc el 31 de maig, el 20 de juny i l’1 de juliol.
El segon concert (dissabte 31 de maig, a les 21 h) tindrà la violinista Helena Satué com a solista convidada i serà dirigit per Jordi Mora, el qual ja s’ha anunciat que serà el principal director convidat de l’OCM a partir de la temporada 2014-15. Mora també es manifesta especialment il·lusionat amb aquest projecte i no dubta a afirmar que “les qualitats de l’OCM són moltes i per a mi és la tercera orquestra de Catalunya, després de la del Liceu i l’OBC”. Per la seva banda, Helena Satué, distingida amb importants reconeixements dins i fora de Catalunya, interpretarà el Concert per a violí i orquestra, op. 67 bis, en tres moviments, de Salvador Brotons, entre l’obertura Adagio for Strings de Samuel Barber i l’excel·lent Pelléas et Mélisande, op. 46 de Jean Sibelius, que el clourà. El director qualifica aquest programa de “complet, de risc i atrevit”, ja que tant l’obra de Brotons com la de Sibelius “són molt complexes; estic segur que aquest concert agradarà molt al públic”, conclou.
El tercer concert (divendres 20 de juny, a les 21 h), amb el títol genèric “El Bach orquestral”, abordarà una de les obres clau de la literatura musical de tots els temps: tres dels sis Concerts de Brandenburg (concretament, els números 6, 5 i 1), escrits per Johann Sebastian Bach l’any 1721. La lectura que en proposa l’OCM serà a càrrec del director i clavicembalista Daniel Espasa.
El darrer concert –en aquesta ocasió produït pel mateix Palau de la Música– és de caràcter extraordinari i tindrà lloc a la Sala de Concerts del Palau el dimarts 1 de juliol (21 h). Amb el lema “Monogràfic Vivaldi”, presentarà el violinista Santiago Juan i el Cor de Noies de l’Orfeó Català –que dirigeix Buia Reixach–, juntament amb les veus solistes de la soprano Laia Frigolé i el contratenor Oriol Rosés, per abordar, respectivament, Les quatre estacions i el Gloria d’Antonio Vivaldi; Tomàs Grau en serà el director.
Grau es mostra satisfet amb la presència de l’OCM al Petit Palau, ja que donar a conèixer una selecció dels seus programes al públic de Barcelona era un dels objectius de la formació. El curs 2012-13, l’OCM va iniciar la temporada de concerts al Petit Palau, els quals van tenir com a intèrprets convidats el pianista Daniel Ligorio, la mezzosoprano Marta Infante i la soprano Elena Copons, amb una gran acollida del públic.
“Tot i les dificultats, el nostre projecte ha tingut una evolució exponencial i passar en poc temps de 9 a 45 concerts és molt”, explica el director Tomàs Grau. L’OCM té una plantilla fixa, amb un màxim de 80 executants, que oscil·la en nombre de músics segons el programa. En molts d’aquests programes incorporem diferents batutes convidades. “Crec que és molt sa convidar molts solistes, molts directors, molts compositors…; nosaltres ho fem amb resultats molt bons”, diu Grau. Així, per a la temporada vinent es compta, a més de Jordi Mora, amb els directors Salvador Mas i Salvador Brotons, i amb els solistes Joaquín Riquelme (viola), Oleguer Beltran (violí), Judit Jáuregui (piano) i Claudi Arimany (flauta, artista resident).
Tal com ja vam informar en aquesta pàgina web l’octubre de l’any passat, aquesta temporada 2013-14 de l’Orquestra Camera Musicae consta de vuit programes diferents (concerts de cambra, simfònics, simfonicocorals i òpera) que compaginen propostes clàssiques amb d’altres de més innovadores, amb cicles a Tarragona, Reus, el Vendrell i Barcelona. I la formació, seguint la seva política d’incentivar la composició catalana, també ha encarregat obres a Albert Guinovart, Arnau Bataller i Carlota Baldrís, les quals s’estrenaran al llarg de la temporada. Els encàrrecs confirmats per a la temporada vinent són per a Salvador Brotons, Jordi Domènech i Josep Baucells.
L’orquestra incrementa la seva activitat, que passa de 43 a 45 concerts al llarg de la temporada per tot Catalunya, especialment a les comarques tarragonines i terres de l’Ebre i per primera vegada fa temporada a Tarragona (Teatre Tarragona) i Reus (Teatre Fortuny), mentre que a Barcelona serà el segon any (Petit Palau de la Música Catalana), amb tres cicles de concerts diferents. El seu pressupost actual és de 450.000 euros. A banda del territori català, l’OCM també ofereix concerts a Andorra i les Illes Balears.
L’Orquestra Camera Musicae (OCM) de la demarcació de Tarragona va ser fundada l’any 2006 en el marc de la companyia d’òpera que porta el mateix nom, per participar en les representacions operístiques. A partir l’any 2007, col·laborà en dos projectes simfonicocorals i el setembre del 2007 es presentà al públic en solitari. A més, des del desembre del 2009 l’OCM és l’orquestra resident de l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. Després de treballar durant dos anys per produccions, l’OCM organitza la seva pròpia temporada estable de concerts des del curs 2008-09 –actualment a Tarragona, Reus, el Vendrell i Barcelona–, tot intentant compaginar el repertori clàssic amb la descoberta de noves obres i nous compositors. Des de l’inici, Tomàs Grau n’és el director musical i artístic, i des de la temporada 2011-12 José Rafael Pascual-Vilaplana n’és el principal director convidat, el qual serà rellevat la temporada que ve per Jordi Mora. El pianista i compositor Albert Guinovart, amb qui l’OCM va enregistrar la seva òpera Alba eterna, va ser l’artista resident de la formació des de la temporada de concerts 2008-09 fins la 2011-12; actualment l’artista resident és el flautista Claudi Arimany.
D’altra banda, com a avantsala de la temporada 2015-16, i de la celebració del 10è aniversari de l’OCM el 2016, està prevista una petita gira de concerts per Alemanya i a la ciutat txeca de Praga l’estiu de 2015, en la qual s’inclourien obres de compositors catalans. També, l’any que ve, és previst engegar un projecte pedagògic amb alumnes de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell –com s’ha esmentat, l’OCM és l’orquestra resident de l’auditori d’aquesta escola des de fa quatre anys–, amb la finalitat d’adquirir experiència interpretativa amb l’orquestra.
El concert d’aquest dissabte al Petit Palau amb Núria Rial s’ofereix avui divendres, 4 d’abril, a la Pobla de Mafumet (auditori, 21 h), i diumenge, 6 d’abril, a Tarragona (Teatre Tarragona, 18.30 h).
El preu de les entrades als tres concerts produïts per l’OCM al Petit Palau és de 15 euros (preu únic) i s’ofereixen descomptes del 25% als col·lectius d’estudiants, socis de Joventuts Musicals, Club Tr3sC, Òmnium Cultural, subscriptors de la «Revista Musical Catalana», jubilats i aturats. Igualment, s’ofereix un abonament per als tres concerts de producció pròpia de l’OCM que recull un 25% de descompte no acumulatiu amb altres promocions. D’altra banda, presentant el quadríptic del cicle de l’Orquestra Camera Musicae a les taquilles del Palau, s’aplicarà un 25% de descompte en la compra d’entrades al concert extraordinari de l’1 de juliol (Sala de Concerts). Més informació: www.orquestracameramusicae.com.
Gràcies pel vostre article, amics! Només una petita esmena: l’Oleguer Beltran que actuarà de concertino-director i solista amb nosaltres la propera temporada és el violinista, no el trompista!