Aquesta iniciativa compta amb la implicació de més d’una vintena d’organitzacions de la salut i de l’àmbit cultural, entre les quals l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), així com també el suport especial de diverses personalitats de la música clàssica i moderna, principalment.
Musicoterapeutes i músics voluntaris s’han unit desinteressadament per acompanyar els afectats d’Alzheimer i els seus cuidadors fent-los arribar suggeriments terapèutics acompanyats de música, ara que no poden relacionar-se més enllà de casa. La iniciativa, que s’ha posat en marxa a través del web www.compassats.com i de les xarxes socials amb l’etiqueta #compassats, s’ha impulsat, de manera voluntària, des de Singular. Música y Alzheimer, una consultoria especialitzada en musicoteràpia per a persones afectades de demències i els seus cuidadors.
A través de les xarxes socials (Facebook, Twitter i web) i vídeos breus es proposen diverses activitats amb base musicoterapèutica, pensades per estimular aspectes socials, cognitius i físics, i millorar el benestar de cuidador i afectat. Les activitats van precedides d’interpretacions musicals gravades per músics voluntaris (aficionats i professionals), de totes les edats i estils, que aporten el seu talent i escalf per fer arribar els beneficis de la música a casa dels afectats per l’Alzheimer.
La iniciativa, que va néixer de manera molt senzilla, ha anat creixent en pocs dies amb l’adhesió de més d’una vintena d’organitzacions, professionals i persones del món de la salut, la televisió, el periodisme i l’àmbit cultural, que hi estan donant suport. Mónica de Castro, musicoterapeuta clínica impulsora del projecte, explica que “la idea va néixer de la meva inquietud davant la suspensió sobtada dels programes de musicoteràpia que fem habitualment en centres de dia, hospitals de dia i residències, amb persones que viuen un procés de demència, conscient dels beneficis que els reporten”. “Sabent l’impacte que té per al benestar del cuidador conviure amb una persona amb deteriorament cognitiu, i el repte que pot representar en un moment així, vaig valorar la possibilitat d’arribar no només a les persones a qui acompanyem regularment, sinó a la resta d’afectats de demència i cuidadors, que ara estan a casa confinats, i que són molts”, afegeix.
Vint-i-dues entitats i associacions donen suport a #Compassats, són: Fundació Pasqual Maragall; Fundació Catalunya La Pedrera; Alzheimer Catalunya; Fundació ACE; Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya; Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona; Associació de Familiars d’Alzheimer de l’Hospitalet de Llobregat; Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat; Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer del Maresme; Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona; Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; Societat Catalana de Gestió Sanitària; Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic; Jubilus; Taller de Músics; Escola Superior de Música de Catalunya; Sociedad Española de Intérpretes o Ejecutantes de España; Signaturit; Antics Alumnes Associats Casp; AVATIC Abogados; Banda Sonora Vital, i Gemma Bruna Comunicació.
Per la seva banda, també hi donen un suport especial:Begoña Alberdi, soprano; Dani Alegret, membre d’Els Amics de les Arts; Mercè Boada, neuròloga; Salvador Brotons, compositor i director d’orquestra; Immaculada Fernández, presidenta de la Federació d’Associacions de Familiars Malalts Alzheimer Catalunya (FAFAC); Núria Gago, actriu i escriptora; Xantal Llavina, periodista i presentadora; Cristina Maragall, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall; Quim Masferrer, actor; Melissa Mercadal, presidenta de la Federació Mundial de Musicoteràpia (WFMT); Roger Padullés, tenor; Santi Serratossa, bateria de Gossos; Natxo Tarrés, cantant de Gossos, i Pere Vallribera, actor.