EL TRIUNFO DEL ARTE- El Orfeón de Graus, 1914-18 de Jorge Mur Laencuentra
Edició: Ajuntament de Graus, 2017. 165 pàgines
D’antuvi s’ha de saludar amb tota complaença la publicació d’aquest llibre que sense reserves qualifiquem d’excel·lent per molts aspectes. Certament que l’existència dels amb prou feines cinc anys de vida de l’Orfeón de Graus no forma part de la gran història de la música universal. Però sí que té un interès notable perquè es tracta d’una iniciativa farcida de virtuts que tanmateix, en gran part per aquesta mateixa raó, no va poder tenir la continuïtat que mereixia.
Graus, l’any 1913, quan hi va a residir provisionalment el músic rubinenc Manuel Borguñó, un músic que cal reivindicar i que no s’ha de confondre amb el seu cosí Agustí, és un poble perdut al pre-Pirineu d’Osca, incomunicat i encara primitiu, de menys de tres mil habitants. I allà, en cinc anys, aquest antic escolà de Montserrat, amb una vocació extraordinària per la pedagogia musical, és capaç de construir el monument d’un conjunt coral de dos-cents membres que esdevingué una eina de culturització musical rigorosa i activa, que desvetllà gran entusiasme entre els sectors populars i progressistes de la població i que obtingué èxits notables a Barcelona –Palau de la Música– i a Madrid i Saragossa. Va ser una obra gegantina, que es concentrà en els pocs anys que va durar, dinamitada des de les instàncies caciquils –Església, polítics, hisendats–, les quals van posar tota mena de traves a la seva tasca i van pertorbar-ne la continuïtat. El retorn de Borguñó a Catalunya va acabar de precipitar la fi de la iniciativa.
Aquesta és, per damunt de tot, una història exemplar, representativa també de moltes coses, que l’autor Jorge Mur Laencuentra explica en un treball magnífic i perfecte pel que fa a documentació, estructuració i escriptura, i que compta amb una edició luxosa a l’alçària de la transcendència de la realitat que historia. Les petites grans històries fan gran la Història. Jaume Comellas