Subscriu-te

Gran música en petites dosis

Sandaran Cello Quartet (foto d’arxiu)
Sandaran Cello Quartet (foto d’arxiu)

30 MINUTS DE MÚSICA AL MUSEU. Sandaran Cello Quartet: José Mor, Marc Galobardes, Daniel Claret i Jordi Claret, violoncels. MUHBA. 5 D’OCTUBRE DE 2014.

Per Mercedes Conde Pons

Demostrat l’èxit de la fórmula dels 30 minuts de música que la Fundació Mas i Mas va idear l’any 2007 a la Pedrera, el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) manté les seves temporades estacionals i enguany, en aquest cicle de tardor que transcorre d’octubre a desembre al llarg de 12 diumenges, acull un cicle que porta com a títol genèric Música en Femení i que vol destacar el paper de les dones en la història de la música, ja sigui com a compositores o bé com a intèrprets.

Diumenge passat, 5 d’octubre, en doble sessió de tarda, el Sandaran Cello Quartet va ser el protagonista del concert inaugural del cicle. Una formació poc usual, formada íntegrament per quatre violoncels, amb quatre dels noms més rellevants d’aquest instrument en l’àmbit català, membres al seu torn d’algunes de les orquestres professionals més representatives a Catalunya, com són l’OBC, l’Orquestra del Liceu, Camera Musicae i l’ONCA. Parlem de José Mor (solista de l’OBC), Marc Galobardes (col·laborador habitual de l’OBC i l’Orquestra del Liceu), de Daniel Claret (solista de Camera Musicae) i Jordi Claret (col·laborador habitual de l’ONCA i l’OBC); els dos darrers membres de la gran família musical dels Claret, amb els germans Gerard i Lluís com a màxims exponents. Una formació, a més, que és model del que promou un cicle com aquest: la creació de formacions de cambra que permetin als músics ampliar el seu ventall de possibilitats artístiques i, així, enriquir la seva formació i el desenvolupament musical.

El programa del segon passi (el primer havia estat dedicat a l’obra de Bach) ens mostrà diverses obres amb inspiració jazzística i de tango, ja sigui escrites originalment per a aquesta singular formació, ja sigui en adaptacions expresses. El Sandaran Cello Quartet, format per quatre músics amb ànima de solista, però capaços de dialogar per extreure el millor dels diversos registres del cello, van oferir fragments de l’òpera Porgy & Bess de Gershwin –deliciós “Summertime”, amb un colorisme diferent de l’habitual tot i la proximitat del so del violoncel a la veu humana–, una Suite expressament escrita per a aquesta formació pel compositor català Juli Sandaran en la qual el caràcter jazzístic es combina amb elements populars com la sardana, i quatre tangos d’Astor Piazzolla, en què van excel·lir Fuga y misterio i Oblivion. Com a propina, el sempre ben rebut Cant dels ocells en un emotiu arranjament en què el tema anava passant de músic en músic en un clar homenatge al més gran representant del violoncel a Catalunya: Pau Casals.

En la línia de la temàtica proposada per aquest cicle, la música i la dona, els 30 Minuts de Música al MUHBA convidaran nombroses artistes per reivindicar –fet encara malauradament necessari– el paper preponderant i igualitari de les dones en la música. Així, s’hi podran escoltar obres de figures internacionals com Cécile Chaminade, prolífica compositora francesa que va adquirir gran popularitat als Estats Units, o com Clara Wieck, esposa de Robert Schumann i virtuosa del piano que va actuar per les sales més prestigioses d’Europa, però també d’artistes del nostre país com Matilde Salvador, Narcisa Freixas, Onia Farga, Glòria Bulbena, Carlota Garriga, Mercè Torrents, Mariona Vila… Dones totes elles que han contribuït a fer visible un talent que en massa ocasions i injustament ha quedat amagat, a l’ombra.

La programació inclou també l’actuació de nombroses dones, com Erika Gallová (violí) i Ester Vela (piano), que oferiran el proper concert el 12 d’octubre; les cantants Ilona i Claudia Schneider, Mariona Castelar, Estela Barrientos, Neus Roig, Eulàlia Fantova, Ulrike Haller; la violoncel·lista Svetlana Tovstukha, la pianista Akiko Nomoto, la pianista Katia Michel i un llarg etcètera.

Els concerts tenen el format habitual de 3 sessions –a les 18, 19 i 20 hores– i el preu habitual dels concerts és de 10 euros el dia del concert i 7 euros amb venda anticipada tant a taquilla del MUHBA cada diumenge de 17.30 a 20.30 hores com per web (www.masimas.com/fundacio). Així mateix, es compta amb diverses possibilitats de descomptes o reduccions de preus.

El cicle 30 Minuts de Música al Museu és una coproducció entre la Fundació Mas i Mas i el MUHBA, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat i Catalunya Música.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter