Subscriu-te

La música, catalana

TARDES AL PALAU. Joan Lluís Moraleda, 75 anys. Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Dir.: Marcel Sabaté. Obres de Joan Lluís Moraleda. PETIT PALAU. 27 DE FEBRER DE 2019.

“Abans, tots els grans compositors –Morera, Toldrà, Casals…–, tots escrivien sardanes com si fos un deure”. Joan Lluís Moraleda recordava aquestes paraules d’Antoni Català en una entrevista al programa Fes ta festa de Jesús Ventura i incidia en aquest sentiment de certa obligació patriòtica dels creadors musicals, mentre que alhora es planyia que no existís actualment en la mateixa mesura. Potser aquells grans clàssics ho feien per deure, com deia Català, o potser aquesta voluntat els sorgia d’una manera natural, amb una fluïdesa que potser afavoria el moment social i cultural. No ho sabrem mai del cert. En tot cas, fent atenció a l’obra de Moraleda es pot copsar amb tota seguretat que ell ha afrontat la cobla com a eina instrumental amb tota la perfecció que s’intueix en un deure, però també amb tota la delicadesa que pot sorgir d’allò que forma part d’un mateix i que li és totalment natural.

El catàleg per a cobla de Moraleda conté tots els premis que algú pugui imaginar. Molt pocs deuen de ser els certàmens de la història recent de la música per a cobla que no disposin d’una obra del mestre Moraleda al seu haver. Premis Ciutat de Barcelona, Premis Joaquim Serra, Premis Francesc Basil, Premis Ceret Banyoles… premis de la crítica, premis populars… El reconeixement a l’estètica i a la creativitat de Moraleda és universal, i aconseguir una unanimitat d’aquesta solidesa només és a les mans de qui pot conjuminar la convicció del deure amb la capacitat d’emocionar amb allò en què un creu. Optimisme, exultació, entusiasme, alegria… i emoció fins a la commoció. L’obra de Moraleda espurneja passió i denota inquietud, frescor, vivacitat. La cobla ha tingut la gran sort que Moraleda l’hagi tingut com a eina de treball de capçalera, i la història de la música catalana ha fet sort que Moraleda sigui entre els seus màxims creadors.

El cicle Tardes al Palau ha dedicat un homenatge al mestre amb motiu de la celebració del seu 75è aniversari amb el protagonisme d’una Cobla Sant Jordi que va discórrer perimetralment per tot el seu extens catàleg. Des de la sardana Rambla de les Flors amb què es va presentar en societat per la porta gran amb el Premi Ciutat de Barcelona l’any 1974 fins al poema cavalleresc Tirant lo Blanc que el va catapultar al top ten del moment amb el Premi Ceret Banyoles del 1986 i fins a èxits més populars, com la sardana Les campanes de Breda o la masurca La Lloll. Al programa, un regal amb forma d’estrena de la versió per a cobla de la rapsòdia Mascarada vilanovina, i fora de programa la sardana Benvinguts amb què Caballé i Carreras van universalitzar Moraleda en la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics.

Tenint present que el mestre Moraleda ha rebut tots els reconeixements possibles, qualsevol motiu és bo per fer-li saber l’agraïment que sentim els amants de la música per tot el que ens ofereix. La proposta de Tardes al Palau va ser una gran oportunitat per fer-ho.

Imatge destacada: obtinguda a El Bloc Sardanista avibotet.cat (www.avibotet.cat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter