Subscriu-te

Crítica

La plaça de la Catedral, tacada de dansa

© Josep Aznar
© Josep Aznar

29 d’abril, Dia Internacional de la Dansa

El 1982 el Consell Internacional de Dansa de la UNESCO va escollir el 29 d’abril, dia del naixement del mestre de dansa i precursor del ballet narratiu Jean-Georges Noverre (1727- 1810), per celebrar la dansa i apropar-la a la ciutadania.

Per Clàudia Brufau Bonet

Dimarts passat al voltant de les sis de la tarda, grupets de nens i nenes repassaven il·lusionats la coreografia que estaven a punt de ballar al bell mig d’una plaça de la Catedral de Barcelona presidida per un piano. L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ja fa anys que organitza accions al carrer per apropar la dansa a la ciutadania en aquest dia tan assenyalat per al sector, però enguany és la primera vegada que el Departament de Cultura de la Generalitat s’hi ha sumat –el mateix conseller Ferran Mascarell va fer-hi acte de presència–, tot estenent l’acció que es va preparar des de Barcelona a altres ciutats del territori: Girona, Reus i Lleida. En l’acció participativa es va retre homenatge al ballarí i mestre de dansa tradicional Joan Serra, que va morir el 4 de juliol passat. El directors de l’acció, Monterrat Iranzo i Gerard Palet, que els dos van créixer amb la dansa tradicional, van tenir molt clar des d’un bon principi que volien comptar amb la participació del pianista i compositor Ferran Martínez, col·laborador i amic de Joan Serra.

L’acció va arrencar amb la coreografia de la cançó El rossinyol interpretada per Martínez, la lectura del manifest en record de Joan Serra i una coreografia creada per la Factoria Mascaró –companyia professional de dansa tradicional que va codirigir l’homenatjat. La rotllana, símbol de la dansa d’arrel i de retruc de pertinença com a patró espacial general, era present en les dues coreografies que evocaven l’imaginari de Serra.

Maria Josep Serra, germana del coreògraf Joan Serra a qui es va retre homenatge, va intervenir en la celebració. © Josep Aznar
Maria Josep Serra, germana del coreògraf Joan Serra a qui es va retre homenatge, va intervenir en la celebració. © Josep Aznar

“La dansa és una eina que t’ajuda a nivell pedagògic, fa que tu puguis estar molt millor amb tu mateix, estructurar-te, moure’t i desenvolupar les teves habilitats socials”, remarca Montserrat Iranzo, que és especialista en dansateràpia. Aquests valors lliguen amb el missatge de Serra, que va dur a terme una gran tasca de divulgació de la dansa tradicional a les escoles com a llenguatge viu i lligat a l’actualitat. Els últims anys s’han assolit grans progressos pedagògics, com l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell, però segons Gerard Palet hi ha reptes damunt la taula: “Que la dansa sigui present a les escoles, és veritat que ja s’hi comença a treballar, no només com a activitat extraescolar, és a dir, tal com tothom coneix història, música o educació física.” Irene Segura, coordinadora de l’acció a Barcelona, explica: “El problema que té la dansa és l’accessibilitat al públic, perquè són poques les accions que es fan perquè la dansa arribi al ciutadà de peu; aleshores, el gran repte de la dansa, és a dir, de la dansa escènica, és, com qualsevol forma d’art, intentar que la gent ho entengui i s’hi interessi, perdre la por a la dansa, que és un dels missatges de l’Associació.” En finalitzar l’acció, els joves ballarins es van llançar efusivament per abraçar el pianista. Aquesta taca d’oli que es va escampar ahir a la plaça de la Catedral de Barcelona, a Reus, Girona (on l’acció es va dur a terme el dia 27) i Lleida, és d’aquelles petites accions que mouen la ciutadania perquè cada dia sigui el dia de la dansa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter