Subscriu-te

Música per a orgue de Mn. Valentí Miserachs

Música sacra de la diòcesi de Vic, segles XX-XXI
Valentí Miserachs
Vicenç Prunés, orgue
Obres de Valentí Miserachs
Edicions Albert Moraleda, 2018

Valentí Miserachs és un músic de l’alçada d’un campanar. I no sols perquè els campanars siguin alts, sinó perquè els campanars són una de les evidències sonores més notòries de les esglésies. Valentí Miserachs és –talment un campanar– una evidència sonora de l’església (i no sols de l’església) del segle XX i del XXI, malgrat que hagi desenvolupat la seva tasca musical ingent sense fer gaire soroll.

Nascut a Sant Martí de Sesgueioles el 1943, Mn. Valentí Miserachs començà els estudis musicals de ben petit al seu poble, per acabar-los al Pontifici Institut de Música Sacra de Roma, del qual ha estat professor i rector. La seva tasca musical s’ha circumscrit eminentment a l’àmbit eclesiàstic, essent director de la Capella de Música de Santa Maria la Maggiore durant més de quaranta anys. I si bé aquest fet és una proesa en si mateixa, ha estat probablement aquesta circumscripció a l’esfera religiosa romana allò que l’ha fet poc conegut a casa nostra, tal com es lamenta Vicenç Prunés al llibret de l’enregistrament: “em faig creus que [la seva música] no sigui més interpretada, estudiada i fruïda”.

Per això l’aparició d’aquest CD és una veritable epifania que tant de bo s’escampi –per remetre’ns al llenguatge evangèlic, però sense cap ànim sacríleg– com una bona nova. Efectivament, les obres per a orgue presentades en aquest CD donen pagues del talent de Miserachs i de la seva estètica. Una música amable i profundament ben escrita, amb un cert regust de postromanticisme i noucentisme (que destil·la per tant quelcom d’Oltra, de Serra i de Toldrà), però que també es tenyeix de les flaires orgàniques de la França de Duruflé, Vierne, Poulenc i fins i tot Messiaen. La major diferència amb ells, però –i potser aquí hi ha el segell més propi de Miserachs–, és que les seves creacions no sols fan somriure l’intel·lecte en els moments més jocosos i de citacions simpàtiques, sinó que deixen un somriure profund a l’ànima després de ser escoltades.

Lluny de la dissuasió que pot causar el títol del CD, val molt la pena escoltar aquest enregistrament. Gran música, bellíssimament interpretada per Vicenç Prunés a l’orgue de l’església de Sant Esteve de Granollers. Esperem que aquest CD serveixi per promoure i donar a conèixer al gran públic la música d’un dels músics de més vàlua que ha donat el nostre país darrerament. Mentrestant, per a qui li hagi picat la curiositat, deixem l’enllaç d’aquesta entrevista a aquest home d’estatura petita, però d’ànima gran i obra perdurable com un campanar.

Imatge destacada: Mn. Valentí Miserachs

1 comentari

  • Josep, quina descripció tan perfecta! Compro poc però després del que dius no puc menys que córre a adqurir el disc!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter