Subscriu-te

Segona edició del Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni

Concert del Schreck Ensemble a l’església de Flix. © Pere Muñoz Hernández
Concert del Schreck Ensemble a l’església de Flix. © Pere Muñoz Hernández

Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni, el festival internacional de música contemporània i patrimoni local que té lloc principalment a les Terres de l’Ebre, amb centre neuràlgic a Flix, s’inicià el dia 2 de juliol amb un concert a Barcelona en col·laboració amb l’Associació Catalana de Compositors i reprengué la centralitat a Flix el dia 6 fins al 18 de juliol. La segona part tindrà lloc a Tortosa els dies 13 i 14 de novembre.

Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni, el festival internacional de música contemporània i patrimoni local de les Terres de l’Ebre va encetar la segona edició el dia 2 de juliol amb un concert a Barcelona en col·laboració amb l’Associació Catalana de Compositors. El certamen, que té lloc principalment a les Terres de l’Ebre, amb centre neuràlgic a Flix, s’inicià amb un concert a la Sala Mompou de la seu de l’SGAE a Barcelona.

S’hi interpretaren obres instrumentals, electròniques i electroacústiques d’autors com Moisès Bertran, José Luis Carles, M. Rosa Ribas, Cristina Vilallonga, Mercè Capdevila, Gabriel Brncic, José Manuel Berenguer, Andrés Lewin Richter i Josep Maria Mestres Quadreny, tots de l’Associació Catalana de Compositors. Aquest festival vol posar una falca, cada cop més important, a la capital del país, però sense perdre l’essència del territori. En l’edició passada ja es va fer un concert a la mateixa ciutat, amb el violinista italià Marco Fusi, a l’Institut de Cultura Italiana, però enguany la capital pren més rellevància perquè ha acollit el concert de presentació del festival. Els intèrprets van ser Morphosis Ensemble (Alejandro Castillo, clarinet; Ana Falcó, violí); Gabriel Brncic, viola; Teresa Monsegur, veu; Jean-Pierre Dupuy, piano, i l’acusmònium “El sindicato a altavoces” de Pablo Fredes.

El dia 6 retornà la centralitat a Flix amb una roda de premsa al Refugi Antiaeri, amb la presència del promotor musical Xavier Güell i amb un concert de flauta de Sergi Gili, membre de Morphosis Ensemble. És important de remarcar que l’entorn en què tingué lloc la roda de premsa és un lloc emblemàtic del poble, recuperat i gestionat per l’Associació La Cana, que dóna suport al festival.

Una de les novetats del certamen han estat els showrooms, amb artistes d’arreu del món, que han vingut a mostrar el seu repertori i han estat acollits per la gent del poble de manera desinteressada. Aquesta activitat és fruit de convocatòries internacionals que ha promogut el festival. Els concerts han tingut lloc en diversos espais, com el mateix Refugi, la plaça del Secretari, Ca Don Ventura, La Pista de la Unió Social o l’ermita del Remei, on també se celebrà un concert del Schreck Ensemble amb una obra de Luigi Nono. Aquest grup, el resident d’enguany, oferí el seu concert més important a l’església de Flix amb obres dels mateixos integrants i del músic gal·lès Richard Barrett, que estrenà una obra composta expressament per al festival. A més, oferí masterclasses a joves compositors durant la primera setmana, al mateix temps que alumnes i professors de l’Escola de Música de Flix i d’altres centres de la rodalia van poder gaudir del Soundpainting de Beatriz Franco, una manera de fer música a partir del gest.

El castell carlí de Flix –únic al país per les seves característiques– continuà sent un dels plats forts del festival; aquest any, però, amb activitats només de vespre. En aquest indret tingué lloc la presentació de la discogràfica InSitu. També hi hagué instal·lacions i un concert fruit d’una altra col·laboració internacional, entre el grup català Morphosis Ensemble, dirigit pel coorganitzador del festival, Joan Bagés, i el ClapTON Ensemble de Londres. A més, es va poder viure una experiència única amb el concert del Schreck Ensemble, que, amb el seu instrument exclusiu i característic, el bassbox, obriren els sentits dels oients. El bassbox és una caixa de fusta amb unes membranes que, a través de l’aire que els arriba dels altaveus, fan modular els harmònics d’unes flautes incorporades al cos de l’instrument.

A més, a Ca Don Ventura es va poder gaudir, també, de la instal·lació sonora 365 recordings per a saxo d’Íñigo Ibaibarriaga, així com els primers fruits de la col·laboració entre el Sirga i l’Action Contemporary Music de Chicago, amb la presència de Seth Boustead. És un viatge d’anada i tornada, ja que Sirga tindrà un paper important a la ciutat americana l’any vinent.

Arne Deforce i Richard Barrett a Ascó
Arne Deforce i Richard Barrett a Ascó

Cal destacar molt especialment el concert del violoncel·lista Arne Deforce i el compositor Richard Barrett, que controlà la música electrònica, amb la col·laboració del Centre Henri Pousseur de Lieja (Patrick Delges), que s’oferí a Ascó, en aquest cas al Casal Neuràlgic, divendres 10 de juliol. Arne Deforce és conegut per les seves interpretacions apassionades i convincents de música contemporània i experimental. Se centra principalment en el repertori i la música de cambra en solitari, amb una especialització en les anomenades puntuacions “reproduïbles”, però “executables”, com en les obres de Iannis Xenakis, Richard Barrett, John Cage o Brian Ferneyhough. L’exquisit programa d’aquella nit inclogué Life-form (2011-2012) de Richard Barrett i Foris (2012) de Raphaël Cendo.

La recta final del Sirga tingué lloc a diferents espais de les Terres de l’Ebre, però abans Joan Bagés oferí una xerrada sobre la música contemporània i la programació del Sirga a la llar de jubilats de Flix. El darrer esdeveniment al Refugi Antiaeri tingué lloc dimarts 14 de juliol, en un concert d’electroacústica i veu a càrrec de Lucrecia Ugena i Ezequiel Esquenazi.

A partir de llavors s’inicià la vertadera itinerància amb un concert de música improvisada electroacústica sobre les Brigades Internacionals a càrrec d’Antony Maubert a l’església del Poble Antic de Corbera d’Ebre, a la Terra Alta, i amb un doble concert al castell de Miravet amb música acusmàtica i vídeo a càrrec del Col·lectiu Alcôme (París), a partir d’un seguit d’obres seleccionades de la convocatòria internacional oberta per al castell de la població riberenca.

Divendres 17 de juliol el festival es traslladà a Riba-roja d’Ebre, on Bandabòlit va acompanyar un acte del cicle Poesia als Balcons que se celebra cada juliol a la població. Va ser un esdeveniment de carrer, amb músiques improvisades i poesia recitada. El festival poètic de Riba-roja girà enguany entorn de Joan Brossa, poeta polièdric i eclèctic. Josep Maria Viñes, director del festival, afirma que “s’ha buscat que els participants aportin el seu granet de sorra per a poder fixar una idea prou fidel del personatge”.

Vinebre també se sumà al projecte territorial i, a la recent rehabilitada Ca Don Joan, va celebrar-se el concert de la soprano tortosina Cecília Aymí i la flauta de Marc Horne, en un concert per a veu, flauta i electrònica. Però a Flix encara quedaven activitats, com el concert al mercat de Flix amb música acusmàtica i vídeo a càrrec d’Alcôme. I el festival es tancà a la plaça Major, amb el Tunnel Ensemble (formació nascuda a Hèlsinki) i improvisació amb saxo i música electrònica dissabte 18 de juliol.

Concert de Ruben Brovida & Stefano Sgarbi al Refugi Antiaeri de Flix
Concert de Ruben Brovida & Stefano Sgarbi al Refugi Antiaeri de Flix

El balanç és molt positiu, Flix i altres municipis de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta han acollit més de vint concerts de música contemporània instrumental, electroacústica, acusmàtica, free jazz i experimentació sonora, amb més de 45 músics i compositors vinguts d’arreu del món. Més d’un miler de persones han assistit a algun dels concerts programats en aquesta segona edició del Sirga.

Organitzat per l’Associació d’Amics del Jazz de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Flix i l’Associació Cultural La Cana, sota la batuta del compositor i artista sonor flixanco Joan Bagés, el Sirga tindrà una segona part al novembre a Tortosa. Concretament hi haurà dos concerts en el Festival Felip Pedrell de Tortosa, fruit de la col·laboració entre el festival i el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa i l’Antena Cultural Tortosa de la URV. Concerts que seran a càrrec del pianista mallorquí Tomeu Moll i el Nou Ensemble.

Cal remarcar que Sirga és un festival amb vocació internacional, però que neix amb l’afany de revitalitzar el territori, de crear sinergies entre el dins i el fora, entre allò local i allò universal. I, a més, promou la nova creació, perquè ha obert convocatòries d’obres internacionals de composició per a les masterclasses de Richard Barrett, de música instrumental, per ser executades pel Schreck Ensemble. A banda de la convocada per als integrants de l’Associació Catalana de Compositors, obres que van ser executades al concert de Barcelona, a més d’una de música acusmàtica que fou interpretada pel col·lectiu Alcôme, que actuaren a Miravet i a Flix, i una altra de vídeo per maridar-lo amb música electrònica.

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter