IN-EDIT. Estrena de Revolutionary quartet, l’enigma Gerhard, documental de Xavier Bosch i Josep Badell. Amb l’actuació del Quartet Gerhard. CINEMES ARIBAU (BARCELONA). 2 DE NOVEMBRE DE 2023.
La figura de Robert Gerhard constitueix tot un enigma. I Xavier Bosch i Josep Badell, juntament amb una bona colla de col·laboradors, s’han proposat desxifrar-lo mitjançant un documental que va ser estrenat dijous a la nit en el marc del festival In-Edit. La sessió, que va tenir tot el caràcter d’un esdeveniment, amb la sala 4 dels cinemes Aribau plena, i va ser molt ovacionada, va culminar amb una breu actuació del Quartet Gerhard, la prestigiosa formació consagrada a la divulgació de l’obra del compositor vallenc.
Amb el temps, Gerhard (1896-1970) s’ha convertit en un personatge de qui es parla molt però sense prou coneixement sobre la seva tasca, que ha quedat mig amagada en una nebulosa, tant a Catalunya, on el seu cognom suís el fa passar per estranger, com també a Anglaterra, on va residir després de la Guerra Civil i va ser considerat un exiliat. Això no obstant, aquest creador que va ser capaç de combinar els ensenyaments en matèria de música tradicional de Felip Pedrell amb el que va aprendre d’un avantguardista com Arnold Schönberg, pare del Dodecafonisme, va ser l’autor d’una obra tan complexa com inabastable, i en bona mesura encara desconeguda.
Des del seu refugi a la Universitat de Cambridge, Gerhard va saber evolucionar amb dignitat alternant els treballs merament “alimentaris” amb la composició de simfonies i tota mena d’obres, incloent-hi les destinades a la ràdio, el cinema i el teatre, i destacant finalment com un dels pioners de la música electrònica. Bona part d’aquesta feina, però, tants anys després de la seva mort, espera ser descoberta, ordenada i editada.
De tot això, i de molt més, en parlen Bosch i Badell a la seva pel·lícula exercint d’investigadors que busquen el reconeixement per a un dels grans músics catalans del segle XX, alhora que complementen la història molt encertadament amb una mena de segona proposta, que es solapa amb la biografia de Gerhard com un muntatge paral·lel: el repàs de la trajectòria del Quartet Gerhard, la formació tarragonina vinculada estretament a l’estudi i la divulgació del llegat del compositor que durant els últims anys ha assolit un gran èxit internacional gràcies sobretot a la coherència estilística dels plantejaments.
En acabar la projecció del documental, el mateix Quartet Gerhard va oferir una petita actuació en la qual va deixar palès el doble vessant de la seva proposta, tot interpretant el Quartet núm. 2 de Gerhard, que és una composició d’execució molt difícil, ben bé percussiva, plena d’arestes, angles i canvis sobtats, i com a contrast aparentment inesperat, però del tot justificat, el tercer moviment del Quartet en Sol menor de Claude Debussy, que és una bonica peça de tipus més romàntic.
‘Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard’ de Xavier Bosch i Josep Badell ha guanyat el premi al millor documental musical a la secció nacional del festival In-Edit.
Imatge destacada: (c) IGOR Studio.