Subscriu-te

Darrer concert del cinquè cicle Kaimerata Concerts al Conservatori del Liceu

kaimerata

El Kaimerata Concerts que organitza el violinista i concertino de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Kai Gleusteen, clou avui la cinquena temporada amb un concert a l’excel·lent Auditori del Conservatori Superior de Música del Liceu.

Aquesta temporada el cicle ha girat al voltant del compositor natural de Leipzig Felix Mendelssohn, i en aquest darrer concert el violinista actuarà acompanyat de la pianista Catherine Ordronneau i del violoncel·lista Lluís Claret per interpretar-ne el Trio núm. 1, op. 49. El concert, que també inclou la Sonata núm. 2, op. 58, per a violoncel i piano, tanca un cicle que en edicions anteriors ha tingut com a compositors centrals Beethoven, Britten, Prokófiev i Ravel.

Parlem amb Kai Gleusteen, ideòleg i director artístic del cicle, per conèixer més a fons la iniciativa, una de les que té més èxit en la programació artística del Conservatori del Liceu.

RMC. A qui van adreçats aquests concerts i quin és l’objectiu que busca amb el cicle que organitza dins el marc del Conservatori Superior del Liceu?

K. Gleusteen. Aquest cicle està adreçat a qualsevol persona que tingui interès en una de les coses més belles i, tanmateix, menys apreciades d’aquest món, com és la música clàssica i, concretament, la música de cambra. El meu objectiu és fer fàcil l’apreciació de la música, que ningú no s’hi senti intimidat, que ningú no pensi que és una música difícil d’entendre. Aquest cicle també està dirigit a melòmans, estudiants i professionals de la música. Escollim un compositor cada any i al llarg dels concerts anem introduint petites xerrades sobre la vida del compositor, el seu entorn i, el més important, petites indicacions per poder apreciar encara més el que s’escoltarà en el concert. Evidentment, la qualitat de la interpretació de les obres és primordial, i per això hi convido sempre artistes de la categoria de Josep Colom, Lluís Claret, Adrian Pinzaru (membre del Delian Quartet). Tenim la gran sort de poder disposar, gràcies al Conservatori Superior de Música del Liceu, d’una sala ideal per a la interpretació de música de cambra, amb una acústica de somni.

RMC. El cicle d’enguany gira al voltant de la figura de Mendelssohn. Què distingeix aquest compositor en el marc de la història de la música?

K. G. Després de les temporades sobre de Beethoven, Britten, Prokófiev i Ravel, vam voler presentar un compositor increïble, Felix Mendelssohn, que no és valorat en la seva justa mesura. En coneixem el Concert per a violí i El somni d’una nit d’estiu, però no es coneix prou bé la seva música de cambra, pura màgia. En el primer concert vam tocar una de les Simfonies per a cordes de la seva infància (quan tenia només dotze anys), el Doble concert per a violí, piano i cordes (compost amb catorze anys) i el seu famós Concert per a violí. En el segon concert vam interpretar dos quartets de corda i en el tercer vam tocar el famós Octet. Aquest dijous 12 de març tocarem la Segona Sonata per a violoncel i l’obra mestra que suposa el seu primer Trio per a violí, violoncel i piano. A més, parlarem del desenvolupament d’un nen prodigi i de la relació que Mendelssohn va tenir amb Richard Wagner.

RMC. L’any vinent serà el solista del Concert per a violí de Mendelssohn en la temporada de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu en concert a L’Auditori. Com veu l’evolució de l’orquestra des de l’inici del projecte del seu titular, Josep Pons?

K. G. Amb Josep Pons tenim un director totalment implicat en el projecte i això fa tota la diferència. Hi ha moltes coses que volem millorar i canviar, però això només es pot fer amb algú insistint-hi cada dia, algú amb una visió clara i que sap dirigir a través de la gran infraestructura que és el Gran Teatre del Liceu. A més, Pons té una manera de treballar amb molta exigència i sap insistir en les coses importants. Amb la perspectiva de trobar 28 músics nous de nivell internacional per afegir al nostre equip (en el marc de les audicions que estem fent aquests dies), estem gaudint d’una oportunitat d’or que no passa enlloc més. El més important és que estem evolucionant i, en la meva opinió, en una direcció molt positiva. M’alegren moltíssim els plans de futur que tenim i, molt especialment, poder tocar com a solista el concert de Mendelssohn l’any vinent a L’Auditori amb la meva orquestra!

El concert tindrà lloc avui dijous, 12 de març, a les 20 h, a l’Auditori del Conservatori del Liceu (c/ Nou de la Rambla, 88; accés per c/ Estel). Les entrades tenen un preu de 20 euros a taquilla una hora abans el mateix dia del concert, o en venda anticipada (16 euros) al web: https://www.koobin.com/conservatoriliceu/index.php?action=PU_evento&Ev_id=22

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter