Subscriu-te
,

Diversos grups musicals de Tarragona recuperen el ‘Cant de la Sibil·la’ la nit de Nadal

BSB Cod. icon. 414 con el título de Sibyllae et prophetae de Christo Salvatore vaticinantes de finales del siglo XV, digitalizado por Münchener DigitalisierungsZentrum ENLACE . La producción del manuscrito se sitúa en Tours y se supone a Jean Poyer el aut

La nit del 24 de desembre la catedral de Tarragona serà l’escenari del Cant de la Sibil·la –obra declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO–, que no es representava a la capital tarragonina des del segle XVI. L’Agrupació Musical Zonagralla ha estat l’encarregada de produir i impulsar aquest projecte, juntament amb la Capella de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, el director Xavier Pastrana i la soprano tarragonina Marta Mathéu.

Amb aquesta nova “Sibil·la”, Tarragona s’afegeix a la representació d’aquest drama litúrgic recuperat d’uns anys ençà en ciutats com la Seu d’Urgell, Lleida i Barcelona; a Mallorca i a l’Alguer es representa des dels seus orígens. Antigament el Cant de la Sibil·la s’havia cantat en pobles del Regne de València i en ciutats com Perpinyà, Girona, Vic, Ripoll, Montpeller, Tarragona i Lleida. També es pot trobar documentació que situa aquest cant a la zona de Castella i Galícia, i en països com França i Itàlia.

L’Agrupació Musical Zonagralla és una de les principals impulsores del projecte, que compta amb la col·laboració econòmica del Departament de Cultura de la Generalitat. L’acte tindrà lloc moments abans de la tradicional Missa del Gall i estarà format per una vintena de músics, entre ells la Capella de Ministrers de la Ciutat de Tarragona –que tocaran instruments de l’època renaixentista i barroca, com les xeremies, el baixó i el sacabutx–, el grup vocal de música antiga Ensemble O Vos Omnes i la soprano Marta Mathéu, que cantarà el paper de Sibil·la.

Roda de premsa de presentació del Cant de la Sibil•la a Tarragona. D’esquerra a dreta: Roser Olivé, directora de la Capella de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, la soprano Marta Mathéu i el director Xavier Pastrana
Roda de premsa de presentació del Cant de la Sibil•la a Tarragona. D’esquerra a dreta: Roser Olivé, directora de la Capella de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, la soprano Marta Mathéu i el director Xavier Pastrana

El Cant de la Sibil·la és una composició de l’època medieval que barreja el cant gregorià i el drama litúrgic. Les sibil·les eren uns éssers semidivins que tenien el do d’endevinar el futur. Aquestes cantaven una profecia sobre la fi del món, d’arrels paganes, que més endavant l’Església va adaptar per al seu repertori. Al principi es cantava en llatí i a partir del segle XIII en llengües vulgars. Aquest tipus d’obra va gaudir de gran popularitat arreu dels Països Catalans fins a mitjan del segle XVI, moment en què un decret del Concili de Trento va abolir certs ritus locals i va fer desaparèixer aquesta representació al voltant del 1545.

Tot i que Zonagralla ha rebut una subvenció de la Generalitat de gairebé 3.000 euros –que cobreix una part de la despesa–, per poder fer realitat el projecte es demana la col·laboració de les entitats de la ciutat de Tarragona i s’obrirà un projecte de micromecenatge, ja que el pressupost necessari dobla la xifra de què es disposa. L’entrada a l’acte serà totalment gratuïta.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter