Subscriu-te

Documental, mostra i concert. ‘El pessebre’ de Pau Casals a L’Auditori

Durant deu dies, a partir de dimecres, 5 de desembre, l’Auditori de Barcelona presenta diferents activitats entorn de l’oratori El pessebre de Pau Casals, amb l’estrena del documental Un poema a l’exili, una mostra sobre la gestació de l’oratori i els concerts de la temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) els dies 14, 15 i 16 de desembre, en què n’oferirà la interpretació. Aquestes activitats són organitzades amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals  i Soul Produccions .

El mateix dia 5 de desembre s’estrena a Barcelona el documental Un poema a l’exili. ‘El pessebre’ de Pau Casals i Joan Alavedra  –al mateix Auditori, a les 20 h (preu de l’entrada, 3 euros)–, que explica la història inèdita d’aquesta composició que té com a origen un poema escrit pel poeta Joan Alavedra. Per mitjà de la correspondència inèdita entre el mestre Pau Casals i el poeta català Joan Alavedra es relata el naixement del poema El pessebre i la seva conversió en una composició musical, esdevinguda missatge de pau universal. El documental ha estat dirigit per Alba Gómez Escudero i produït per Soul Produccions, Productora El Cant dels Ocells i TV3. Alba Gómez, resident a Puerto Rico, explica com va conèixer la història de Pau Casals i Joan Alavedra, arran de la visita de Gemma Durand Alavedra, néta del poeta, al país caribeny. “A Puerto Rico, com a molts països del món i sobretot d’Amèrica, hi ha una veritable adoració per Pau Casals. Feia temps que volia fer un treball sobre Pau Casals, alguna cosa diferent… i quan vaig sentir la història dels dos amics i de com va néixer El pessebre em vaig decidir a explicar-la”. A L’Auditori el documental es veurà en la versió sencera de 77 minuts, mentre que l’endemà, 6 de desembre, serà emès pel Canal 33 en la versió televisiva de 52 minuts (programa El documental, a les 21.30 h); també serà emès al Canal 6 de la televisió de Puerto Rico.

Del 5 al 15 de desembre es podrà veure al Foyer de la Sala 1 de L’Auditori (Sala Pau Casals) la mostra organitzada per la Vil·la Museu Pau Casals-Fundació Pau casals –amb la col·laboració del Museu de la Música–, que presentarà documents i partitures originals, fotografies, primers enregistraments i programes originals d’El pessebre. La mostra es podrà veure els dies de concert.  

Finalment, l’OBC, dirigida en aquesta ocasió per Arthur Post i amb un repartiment vocal totalment català –amb l’Orfeó Català, el Cor Jove de l’Orfeó Català i la Coral Canigó de Vic, juntament amb els solistes vocals Elena Copons (soprano), Gemma Coma-Alabert (mezzosoprano), David Hernández (tenor), Joan Martín-Royo (baríton) i Marc Pujol (baix)– ofereix El pessebre en la seva temporada (dies 14, 15 i 16 de desembre). El director nord-americà Arthur Post –fincat a Catalunya des de fa 10 anys– va manifestar la seva predilecció per l’oratori de Casals. “El vaig descobrir fa molts anys i vaig aprendre la importància d’interpretar aquesta música tan personal”, explica. “Per a mi va ser una sorpresa fabulosa descobrir el Pau Casals compositor. Aquesta obra barreja el present i el futur, és a dir, el naixement i la passió de Crist, amb la dimensió més popular i la més dramàtica, que permet introduir tant la música sacra, antiga… com la música popular i romàntica. Entenc com se sentia Pau Casals a l’exili escrivint aquesta música.”

Pau Casals i Joan Alavedra van compartir un exili forçós, a Prada de Conflent  –després de la Guerra Civil Espanyola– que va donar lloc a una profunda amistat i una relació creativa que va desembocar en la creació d’El pessebre. Al principi, el poema d’Alavedra, que parla del naixement de Crist, i que va guanyar els Jocs Florals de Perpinyà (1943), es converteix en música quan Casals decideix convertir-lo en un oratori. L’obra adquireix, doncs, un doble significat que serveix per construir el pacifisme i el compromís polític dels dos amics: d’una banda, constitueix un fortíssim element identitari de la catalanitat a l’exili i, de l’altra, representarà un missatge de pau que es tornarà universal. El pessebre s’estrenà a Acapulco (Mèxic) el 1960; el mestre Casals el va dirigir durant anys arreu del món com a símbol de la dignitat humana, la fraternitat i la pau.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter