Aquest estiu, del 16 al 22 de juliol de 2021, tindrà lloc la desena edició de l’Early Music Morella (EMM), el Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista que organitza l’Associació Cultural Comes amb l’objectiu de promoure l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic impartida per músics i ponents prestigiosos. L’esdeveniment, del qual Carles Magraner és el director artístic, oferirà 14 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries a la ciutat castellonenca de Morella.
Amb el lema “Santa Maria”, enguany s’abordaran des de les primeres antífones marianes, seqüències o himnes, fins a les Cantigas de Santa Maria, eix central d’aquesta edició coincidint amb els 800 anys del naixement del seu autor, Alfons X el Savi (1221), i l’Any Sant Jacobeu 2021. El curs –un dels més especialitzats i destacats de música antiga a Europa, obert a tots els públics i que pretén suplir la manca d’estudis i investigació– combinarà la música culta i la tradicional des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. La matrícula ja és oberta (es pot accedir al formulari d’inscripció aquí).
Pel que fa al festival, l’EMM comptarà amb la presència de formacions, artistes i cantants prestigiosos, com la Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat Valenciana, dirigits per Carles Magraner; Marta Almajano i Pablo Márquez; Patrizia Bovi; Núria Sanromà, Silke Gwendolyn Schulze i David Yacus; Eduardo Egüez i Robert Cases; Claudio Astronio; Marc García de Pau i Francesc Gamón dirigint el Cor EMM, i Toni Aparisi i Dansa EMM. Molts d’aquests artistes oferiran cursos d’instruments antics i cant, i d’interpretació de música tradicional, a càrrec de Mara Aranda, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui i Yshai Afterman, i de dansa amb Toni Aparisi.
Les conferències seran impartides per Manuel Pedro Ferreira, Jota Martínez i Paloma Gutiérrez, mentre que el debat serà coordinat per Juan Ángel Vela del Campo amb la intervenció prevista dels periodistes i crítics musicals Maricel Chavarría, Alberto González Lapuente i Eduardo Torrico. També hi haurà actuacions per gaudir de les músiques renaixentistes europees, i visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga entre joves, gent gran i col·lectius socialment desfavorits.
La presentació oficial de l’edició del desè aniversari de l’EMM va tenir lloc el 10 d’abril passat amb un concert a càrrec de la Capella de Ministrers i el cor Lluis Vich Vocalis, que van presentar el programa El Sant Grial: purga de la pestilència a l’església de Santa Maria de Morella. Aquest repertori de l’edat mitjana inclou músiques en què tenen un clar protagonisme les relíquies cristianes i que estan associades a aquests objectes de culte.