El 2n Cicle de Música Catalana Joan Manén es presenta avui, 24 de gener (a les 20 h), a l’Acadèmia Marshall de Barcelona amb un recital de piano i violí a càrrec de Daniel Blanch i Kalina Macuta. L’acte és d’entrada lliure –amb reserva prèvia a la seu de l’Acadèmia Marshall– i, a més de rebre informació sobre els concerts que integren aquest segon cicle dedicat eminentment a la creació musical catalana, s’hi podrà escoltar un petit concert amb obres de Granados, Mompou i Manén.
L’Associació Joan Manén, organitzadora del cicle, ha confegit un programa de sis concerts que tindran lloc entre febrer i juny i que se centren en el repertori musical català dels segles XIX i XX, a més de convidar-hi alguns dels millors intèrprets catalans, tot sovint mantinguts al marge de la programació de les grans institucions.
El cicle comença el dia 22 de febrer amb un recital de veu i piano a l’Ateneu Barcelonès que gira al voltant de la poesia de Jacint Verdaguer i dels compositors que n’han posat música, entre els quals Jaume Pahissa, Francesc Alió, Francesc Pujol, Juli Garreta i Amadeu Vives. Un poeta, Verdaguer, del qual s’han trobat prop de mil cent cinquanta composicions basades en textos seus. El recital, a més, oferirà el recitat dels poemes originals a càrrec de l’actor Quimet Pla, el musicòleg Francesc Cortès com a presentador i les veus de les sopranos Beatriz Giménez i M. Teresa Garrigosa, la mezzo Anna Tobella i el tenor David Alegret, tots acompanyats al piano per Daniel Blanch.
El segon concert del cicle tindrà lloc un mes després, el 22 de març, al Conservatori de Barcelona, i servirà de presentació del disc dedicat a sardanes de Joan Manén, entre les quals són prou conegudes El cavaller enamorat i Camprodon. En aquest concert intervindran la Cobla Jovenívola de Sabadell i la Cobla d’Estudiants del Conservatori Municipal de Barcelona en un esdeveniment realitzat en col·laboració amb l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona. Dues setmanes més tard, la soprano Elena Copons –acompanyada al piano per Jordi Armengol– oferirà un recital de cançó i melodia d’influència francesa però autor català a la seu de l’Ateneu Barcelonès. El concert, que tindrà lloc el 5 d’abril, serà presentat per Xavier Chavarria i aplegarà cançons de compositors com Albéniz, Malats, Viñes, Longàs, Mompou, Vivancos, Bonet, Manén i Morera.
El pianista Albert Guinovart i el violoncel·lista Oriol Aymat oferiran un interessant recital a duo en què presentaran dues composicions brillants per a aquesta formació de Juli Garreta i Joan Manén. La Sonata di concerto de Manén –de la qual no existeixen indicis que s’hagi interpretat mai en públic– és una obra de maduresa, fruit de l’època en què Manén es va dedicar a compondre per a altres instruments que no fossin el violí i a escriure les seves memòries. La Sonata en Fa de Garreta és fruit de la seva íntima relació amb Pau Casals, que la va estrenar amb el pianista Blai Net a l’Associació de Música da Camera de Barcelona. Entremig, Somni vegetal d’Albert Guinovart completarà el programa.
El duo format per la violinista Kalina Macuta i el pianista Daniel Blanch protagonitzen el cinquè concert de l’Associació, que aquest cop tindrà lloc al Museu de la Música els dies 19 i 20 de maig. El concert té l’al·licient afegit que es recuperarà per a l’ús concertístic el violí “Etienne Maire-Clarà” que va pertànyer a Joan Manén. El concert, presentat per Samuel Castellanos, s’endinsarà principalment en la literatura de Joan Manén per a aquesta formació.
Clou el cicle el pianista gironí Lluís Rodríguez Salvà, amb un recital a l’Ateneu Barcelonès, en què recuperarà un bon nombre d’obres per a piano de compositors catalans poc sovintejats en les programacions habituals. Compositors com Joan Baptista Pujol, Ricard Viñes, Joaquim Malats, Paquita Madriguera, Frank Marshall, Frederic Longàs, Josep Martí Cristià…, que apareixeran al costat de noms com els d’Enric Morera, Isaac Albéniz i Enric Granados, aquest darrer, inspirador de molts dels compositors esmentats i que cal situar en l’òrbita noucentista.
Les entrades als concerts tenen un preu de 15 euros, tret dels concerts del 19 i 20 de maig al Museu de la Música (4 euros) i el concert del 22 de març, amb entrada gratuïta. Els socis de la Fundació Mas i Mas i Òmnium Cultural podran obtenir les entrades a 10 euros (excepte per als concerts ja indicats subjectes a altres criteris), mentre que els socis de l’Associació Joan Manén tindran entrada lliure a tot el cicle.
L’Associació Joan Manén promou la recuperació i interpretació de la música catalana, sobretot la música dels segles XIX i XX, prenent com a referent la personalitat artística de Joan Manén. La quota anual de soci de l’Associació és de 25 euros (els primers cinc socis del 2013 rebran gratuïtament un any de subscripció a la «Revista Musical Catalana» en la seva versió digital) i es pot fer efectiva a través del seu web www.joanmanen.cat.