El Festival Internacional de Música Pau Casals presenta per a aquesta 37a edició una renovació de format i de criteri artístic, fonamentat en la vinculació al Festival de músics propers o hereus del mestre Pau Casals, epicentre artístic del Festival. La cita estival ha presentat també el seu nou director artístic, el francès Bernard Meillat.
L’Auditori i l’Ajuntament del Vendrell, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals, han decidit donar un nou impuls i més notorietat internacional al Festival Internacional de Música Pau Casals. A partir d’aquest estiu 2017, els programes són més ambiciosos i amb més connexió amb l’esperit de Pau Casals. Entre el 13 i el 24 de juliol se celebraran set concerts dedicats als compositors més estimats per Casals amb diversos músics que van ser propers al mestre o que en són hereus de manera indirecta. Els concerts tindran lloc a l’Auditori Pau Casals del Vendrell.
El concert inaugural, el 13 de juliol, el protagonitzarà el violoncel·lista Alban Gerhardt, que actuarà junt amb el pianista escocès Steven Osborne. En la seva llarga discografia hi ha una aclamada antologia dels bisos de Pau Casals. Gerhardt i Osborne van enregistrar, també, algunes obres insòlites d’Ysaÿe i Tovey, uns dels amics més propers de Pau Casals.
Amandine Beyer i el seu conjunt Gli Incogniti interpretaran el dissabte 15 de juliol tres obres mestres de Bach que Pau Casals apreciava especialment, el Concert per a violí, BWV 1041, la Suite per a orquestra núm. 2, BWV 1067 i el Concert de Brandenburg núm. 5 (precisament aquest últim va ser dirigit per Casals a Barcelona l’any 1923 amb Wanda Landowska al clavicèmbal). Bach serà també interpretat al tradicional recital d’orgue de l’església del Vendrell amb l’orgue barroc que s’hi conserva, gràcies al mestratge del jove organista Benjamin Alard, que el dimecres 19 de juliol interpretarà diverses peces per a orgue de J. S. Bach: el Concert en La menor de Vivaldi, 4 preludis corals i la Tocata, Adagio i Fuga en Do, BWV 564, entre d’altres.
El violinista francès Renaud Capuçon, deixeble d’Isaac Stern, està content de poder complir la promesa que va fer al seu mestre de tocar al Vendrell i homenatjar, així, la figura de Pau Casals, de qui Stern tant li havia parlat. Capuçon toca amb un violí que va pertànyer a Isaac Stern –personalitat vinculada amb Pau Casals– i interpretarà obres de Schubert, Beethoven i Strauss junt amb el pianista Guillaume Bellom el diumenge 16 de juliol.
El pianista americà Richard Goode va relacionar-se amb Casals als festivals de Marlboro (EUA) durant la dècada dels anys seixanta i guarda un gran record d’aquesta experiència. Per aquest motiu vol ser present al Festival Pau Casals del Vendrell, en un recital per a piano en què interpretarà obres de Mozart, Beethoven, Janáček i Debussy. Serà el dijous 20 de juliol a l’Auditori Pau Casals.
El pianista Jean-Bernard Pommier, quan encara era un nen, anava cada dia al Festival de Prada amb el seu pare, organista de la catedral de Béziers. Més tard va visitar Pau Casals a Marlboro, on va tocar per a ell i va ser convidat al Festival Pablo Casals de Puerto Rico. Ara, amb una extensa carrera a les seves espatlles, vol retre homenatge a l’admirat violoncel·lista català amb un concert junt amb l’Orquestra Camerata XXI interpretant el Concert per a piano núm. 14, en Mi bemoll major, KV 449 de W. A. Mozart. En el concert, que tindrà lloc el 22 de juliol, l’orquestra també interpretarà la Simfonia per a cordes núm. 7 de Mendelssohn, i la Serenata per a cordes, op. 22 d’Antonin Dvořák.
El darrer concert del Festival serà el 24 de juliol i tindrà un record per als grans quartets de corda que van participar als festivals de Prada i Puerto Rico (Vegh, Budapest i Guarneri). Hi intervindran el cèlebre Quatour Zaïde junt amb el pianista Eric Le Sage, interpretant conjuntament el Quintet per a piano en Fa menor de Cesar Franck. Prèviament el quartet interpretarà dos quartets de cordes de Haydn i Mozart, i el pianista interpretarà les Kinderszenen, op. 15 de Schumann.
Activitats
A més d’aquests concerts, el Festival incorporarà altres activitats: conferències, projeccions de pel·lícules de concerts de Pau Casals i altres activitats culturals obertes a tothom que es programaran en espais públics del Vendrell per difondre la figura i el llegat de Pau Casals.
Bernard Meillat, nou director artístic
El nou director artístic és Bernard Meillat, musicòleg i expert internacional en l’obra de Pau Casals. A banda de la seva llarga experiència en programació musical internacional en l’àmbit de la música clàssica, ha estat director de Radio Classique, de França, i director de programació del canal de ràdio Musiq3 de l’RTBF de Bèlgica. És membre de la Comissió Assessora Internacional de la Fundació Pau Casals.
Programació d’estiu
A l’agost la programació continuarà amb activitats i concerts més oberts a la innovació i adreçats al gran públic. Hi destaca la participació de la violoncel·lista guanyadora de la Beca Internacional Pau Casals 2016, Mariona Camats, i la presència d’Elina Sitnikava, guanyadora del prestigiós Concurs Paper de Música de Capellades, presidit pel mestre Antoni Ros Marbà. També formaran part de la programació d’aquest mes d’agost els concerts del Festival Jove Música als Jardins del Museu Pau Casals.
Més informació i venda d’entrades al web de l’Auditori Pau Casals del Vendrell.