Jean-Guihen Queyras, Benjamin Appl, els germans Jussen, Christian Tetzlaff, Isabelle Faust, Pierre-Laurent Aimard, Milos Karadaglić o Benjamin Alard són alguns dels noms que actuaran a la ciutat de Girona del 26 de juny al 30 de juliol.
Del 26 de juny al 30 de juliol el Festival Nits de Clàssica de Girona tornarà a transformar la vida musical de la ciutat amb les seves propostes sorprenents, estrenes exclusives, encàrrecs específics i repertoris únics. Sota la direcció artística de Víctor García de Gomar, aquesta vuitena edició del Festival reunirà a Girona la nova generació d’artistes imprescindibles de la música clàssica. Un festival que vol “trencar fronteres amb la música clàssica i apropar-la a tothom, especialment a la gent més jove”, segons Carles Ribas, tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona.
La programació estarà formada per setze concerts repartits entre l’Auditori de Girona i diferents escenaris històrics i emblemàtics del Barri Vell de la ciutat, com la catedral i el seu claustre, el Saló del Tron del Museu d’Art, el monestir de Sant Daniel, Sant Pere de Galligants o l’auditori La Mercè.
Inaugurarà el Festival el clavecinista Benjamin Alard, que oferirà la integral d’El clavecí ben temperat de Johann S. Bach repartida en tres nits musicals (26, 27 i 28 de juny). El seguirà el concert dels germans Arthur & Lucas Jussen (30 de juny), considerats dos virtuosos del teclat i un dels millors duets de piano del món. Christian Tetzlaff, un dels grans violinistes del nostre temps, s’estrenarà per primera vegada al Festival (2 de juliol) i ho farà amb un dels catàlegs imprescindibles del repertori com és la integral de Sonates i partites de J. S. Bach. Per la seva banda, el pianista francès Pierre-Laurent Aimard protagonitzarà un concert a l’aire lliure, al mig del parc de la Devesa (9 de juliol), amb la interpretació del Catalogue d’oiseaux de Messiaen. Un gran himne a la natura, amb una àmplia gamma de sonoritats que serà gratuït per a tot el públic que el vulgui escoltar.
El Festival continuarà amb el concert del pianista rus Alexey Zuev (12 de juliol) dedicat íntegrament als ballets d’Igor Stravinsky; Zuev, que ha actuat amb Valery Gergiev, és un dels pianistes protegits del gran Aleksei Lubimov. El grup vocal Musica Reservata de Barcelona actuarà a la nau central de la catedral (14 de juliol) per oferir la seva segona aturada en un camí que completarà per entregues la Missa a sis veus del compositor Joan Magrané; aquesta Missa és un encàrrec del Festival durant tres anys consecutius. Una parella de luxe: el violinista Enrico Gatti, acompanyat del clavecinista i director Rinaldo Alessandrini presentaran un programa (18 de juliol) que porta per títol Cross-dressing Bach, una proposta refinada a la manera d’un assaig sonor que repassa obres vestint-les de nou amb gran afinitat i habilitat interpretativa.
Per la seva banda, Jean-Guihen Queyras, considerat un dels millors violoncel·listes del món, tornarà a Girona per abordar la integral de les Suites de J. S. Bach, obra cabdal del repertori universal (20 de juliol). Enguany Queyras serà l’encarregat del concert itinerant, una marató artística i exigent repartida en dos espais: el Museu d’Art i el claustre de Sant Pere de Galligants. La Jove Orquestra de les Comarques Gironines (21 de juliol) tornarà a seduir el públic amb la seva joventut i passió, en aquesta ocasió sota la direcció del seu concertino, Krzysztof Wisniewski, i amb la soprano Marta Mathéu com a convidada especial. Milos Karadaglić, l’únic guitarrista del segell Deutsche Grammophon, tornarà al Festival cinc anys després (27 de juliol), moment que va significar el seu debut a l’Estat espanyol.
També actuarà a Girona el baríton Benjamin Appl, que va fer el seu debut a l’Estat precisament al Nits de Clàssica. Especialista en lieder i deixeble del mític Dietrich Fischer-Dieskau, oferirà a la ciutat tres grans cicles de Franz Schubert durant tres vetllades musicals acompanyat pel pianista Simon Lepper (25, 26 i 28 de juliol). Finalment, tancarà la vuitena edició del Nits de Clàssica una de les artistes més estimades del Festival: la violinista Isabelle Faust. Hi actuarà acompanyada de tres músics excel·lents: Kristin von der Goltz, Elizabeth Kenny i Kristian Bezuidenhout, que oferiran el mateix programa que varen presentar en la darrera edició del Festival de Salzburg.
Aquest any la imatge del Festival és signada pel reconegut fotògraf anglès Martin Parr, que ha cedit al Nits de Clàssica imatges icòniques de la sèrie Real food per il·lustrar cadascun dels concerts. Real food, un calidoscopi de menjars d’arreu del món, interactua amb el Festival amb l’objectiu de fer reflexionar el públic sobre el gust, el consumisme i la velocitat del món i la societat actual.
En aquest enllaç es pot consultar tota la programació i comprar entrades i abonaments.
Imatge destacada: Benjamin Alard