Subscriu-te

El 9è Festival de Pasqua de Cervera acollirà diverses estrenes de Salvador Brotons

Enguany el Festival, que tindrà lloc entre els dies 11 i 21 d’abril a diferents espais de la població, se suma a la celebració de la Capitalitat de la Cultura Catalana de Cervera amb la voluntat de conjugar territori i excel·lència musical. També s’hi estrenarà una cantata infantil del compositor cerverí Jordi Castellà.

La novena edició del Festival de Pasqua de Cervera comprèn un total deu concerts protagonitzats per músics i formacions del país d’estils i formats diversos. Així, es manté la línia continuista que combina talent nacional i local engegada fa tres anys per Josep Maria Sauret, actual director artístic del Festival. Sauret explica que es vol “intentar que la música catalana arribi a tothom, fer-la conèixer, tot recuperant patrimoni musical de grans autors més desconeguts o que s’han interpretat poc, fins als compositors actuals”. Una aposta estratègica de la capital de la Segarra que ja és considerada una referència del sector de la música clàssica a Catalunya. Per segon any també es presenta la figura del Padrí del Festival –amb gran acceptació del públic l’any passat amb Antoni Ros Marbà–, que aquest 2019 assumirà Salvador Brotons.

Brotons, que se sent “molt honorat de ser el Padrí del Festival”, estrenarà el 18 d’abril (Paranimf de la Universitat, 21 h) el poema simfònic 660 anys, per a cobla i percussió, protagonitzat per la Cobla Mediterrània, amb Robert Armengol com a percussionista solista. Es tracta d’un encàrrec del mateix Festival amb motiu de la designació de Cervera com a Capital de la Cultura Catalana i que rememora la institucionalització de la Generalitat de Catalunya a Cervera fa 660 anys. De Brotons, el concert també inclourà l’estrena de la versió per a cor i cobla de Per tu, Catalunya, amb la participació de la Polifònica de Puig-reig. Dirigit pel mateix compositor, el programa del concert es completarà amb altres obres simfòniques per a cor i cobla.

Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida. © Igor Studio

Un altre concert destacat serà el de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida el 13 d’abril (Paranimf de la Universitat, 21 h), que inclourà al programa una obra de Salvador Brotons que també serà una estrena; es tracta del Clarinet quartet concertino, op. 145, interpretat al costat del quartet Barcelona Clarinet Players. I igualment se sentirà El despertar d’un somni de Josep Serra i la Simfonia núm. 5, “de la Reforma” de Mendelssohn.

Obrirà el Festival, el 12 d’abril (Teatre de la Passió, 20.30 h), el concert familiar d’enguany, amb l’estrena de la cantata infantil de nova creació L’espill encantat, per a cor infantil, solistes, narrador i conjunt instrumental, del cerverí Jordi Castellà. Aquesta obra de producció pròpia, encàrrec del Festival, està basada en el poemari Quadern de música de Jaume Ferran, escriptor cerverí i Fill Predilecte de la ciutat, i amb lletra i guió de Montse Pont, així mateix de Cervera. La cantata serà protagonitzada per grups corals, solistes i l’orquestra de professors del Conservatori de Cervera.

Guillermo Turina i Eva del Campo. © Zabetphoto

Completen el cartell del Festival altres concerts. Lídia Pujol, acompanyada de Guillermo Rozzotto (guitarra) i Miquel Àngel Cordero (contrabaix), a l’església de Sant Domènec, amb la proposta Poesia de la terra, concert seguit d’una conversa entre el sommelier Joan Carles Ibáñez i el director artístic del Festival, Josep Maria Sauret. El concert de Guillermo Turina (violoncel barroc) i Eva del Campo (clavicèmbal), al Museu Comarcal de Cervera, dedicat a l’obra de Pau Vidal, referent de l’escola de violoncel catalana, i que també inclourà obres de Martín i Coll, Josep Ferrer, Felip Olivelles i d’altres anònimes atribuïdes a Gaetano Brunetti recuperades de l’Arxiu Comarcal de la Segarra, a Cervera. El concert de la Coral Sant Jordi, dirigida pel seu titular, Oriol Castanyer, a l’Auditori Municipal, amb un repertori de música coral catalana de Taltabull, Toldrà, Lamote de Grignon, Borgunyó, Oltra, Pastrana, Vivancos o Guzmán. La guitarrista de Guissona Maria Ribera Gibal oferirà un recital dedicat a Emili Pujol. Cecilia Reguero (flauta travessera) i Tais Costa Ruera (violoncel) oferiran un repertori dedicat a les músiques creades i/o interpretades durant el Modernisme català (Blancafort, Granados, Narcisa Freixes…).

Joan Seguí

També, el pianista Marco Mezquida i el sommelier Jordi Martínez dialogaran en una producció pròpia del Festival en què es maridaran vins del territori i productes de quilòmetre zero amb música improvisada. Finalment, l’organista Joan Seguí (Premi El Primer Palau 2018) tancarà el Festival amb un repertori de compositors vinculats a l’àmbit organístic amb l’orgue restaurat de l’església de Sant Agustí.

Imatge destacada: Salvador Brotons

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter