El baríton barceloní Joan Martín-Royo i el pianista basc Rubén Fernández Aguirre presentaran al Palau de la Música Catalana dimarts que ve, 15 d’octubre (Petit Palau, 19.30 h), un recital amb cançons poc conegudes de Felip Pedrell que ells mateixos han recuperat i inclòs en l’enregistrament Pedrell songs (IBS Classical).
El concert inicia el cicle Petit Palau Cambra d’aquesta temporada, que prioritza el talent i el patrimoni català, i que en aquesta ocasió reivindicarà el llegat del tortosí Felip Pedrell com a compositor, sovint ocult darrere la faceta de musicòleg i de qui el 2022 es commemorà el centenari del traspàs.
Considerat un dels pares de la musicologia espanyola de finals del segle XIX, Felip Pedrell, mestre de mestres, és un dels màxims representants del nacionalisme català i espanyol del seu moment: un intel·lectual que va marcar època i l’orientació musical de les generacions següents en diversos camps musicals, com a musicòleg, etnomusicòleg, professor, editor, bibliòfil, crític i compositor.
Felip Pedrell va compondre més de cent seixanta cançons. El recital de Joan Martín-Royo i Rubén Fernández Aguirre n’inclourà una selecció que correspon a les tres primeres etapes creatives del músic, algunes de les quals enregistrades per primera vegada. A la primera part del concert es podran escoltar les cançons La chanson du pêcheur, La dernière feuille, Chanson de pirates, Lágrimas, A… cantar, Acuérdate de mí, Per pietà bell idol mio, Pria di lasciar la sponda i Dal primo dì, i també la Masurca per a piano sol, com a mostra de les diverses peces que Pedrell va compondre durant la dècada dels anys seixanta. La segona part serà dedicada al cicle de dotze cançons La primavera, un dels cicles pedrellians més destacats. Joan Martín-Royo i Rubén Fernández Aguirre, establert a Catalunya, han demostrat un coneixement i compromís amb Pedrell gràcies a un enregistrament que inclou totes aquestes composicions.
Sobre els intèrprets
Joan Martín-Royo, que ha estat guardonat en diversos concursos internacionals, treballa un repertori operístic especialment de Mozart i Rossini. Molt actiu en la interpretació del repertori contemporani, ha estrenat les òperes Jo, Dalí de X. Benguerel, Mariana en sombras i WOW! d’A. García Demestres, El mercader de somnis de S. Brotons, i els oratoris The revelation of Saint Johnde D. Schnyder i Contes, tirallongues, jocs i colors d’A. García Demestres. Com a liederista ha actuat a diferents sales europees i de l’Estat espanyol. Els seus enregistraments en CD inclouen Ànima(recital d’àries d’òpera amb l’Orquestra del Liceu, publicat per Columna Música), les òperes Adelgaza en tres días i Mariana en sombras de García Demestres (per al segell D+3), a més d’un dels discos que formen la integral liederística d’Antón García-Abril (Fundación BBVA Bolamar Ediciones). Entre els seus compromisos recents i futurs figuren el paper de comte de Le nozze di Figaro al Teatro Real de Madrid, Papageno de Die Zauberflöte al Liceu, sota la batuta de Gustavo Dudamel, i el retorn al Châtelet de París.
Rubén Fernández Aguirre (Barakaldo, Biscaia) va ser deixeble de Félix Lavilla i es va especialitzar en acompanyament de cantants a Viena i Múnic, a més de rebre consells de Wolfram Rieger. És pianista habitual de nombrosos cantants i també ofereix recitals amb Sonya Yoncheva, Javier Camarena, Serena Sáenz, Celso Albelo, Sara Blanch, Josep Bros, Measha Brueggergosman o Ángeles Blancas, entre d’altres. Ha actuat a la majoria de teatres i festivals de l’Estat, i a nombrosos escenaris europeus, americans i asiàtics. Participa com a acompanyant en cursos i classes magistrals, i ha estat pianista oficial del concurs Operalia i jurat de concursos internacionals de cant. Defensor del patrimoni musical, ha recuperat les cinc òperes de saló del sevillà Manuel García. Patró d’Honor de la Fundació Victoria de los Ángeles, l’any 2010 va rebre el Premio Ópera Actual “per la seva dedicació a la lírica i el prestigi creixent que està assolint en aquest camp”.
El cicle Petit Palau Cambra, amb el patrimoni i el jove talent català
Un total de catorze concerts integren el cicle Petit Palau Cambra d’aquesta temporada 2024-25, dedicat al talent i al patrimoni català, com a extensió del cicle Palau Cambra, amb concerts precisament al Petit Palau. Actuaran en aquest cicle el Trio Fortuny, amb dos concerts, un dels quals amb repertori de Mozart, Bach i Xostakóvitx, i l’altre amb obres de Guix, Beethoven i Schumann; Mercedes Gancedo, Ferran Bardolet i Pedro Pardo ho faran amb cançons sobre poemes de Victoria de los Ángeles; Thibaud García, en un recital de guitarra clàssica; Roger Padullés i Francisco Poyato amb el programa Enigma Garreta; Marta Mathéu i Andreu Gallén presentaran un programa que connecta les tonadillas del segle XVIII amb la cançó de “revista”; el Quartet Gerhard hi oferirà Quartets de Xostakóvitx, mentre que en el cas de Daniel Blanch i Romain Garioud seran obres de Schubert i Garreta. També s’hi inclouen tres concerts que el Palau organitza en coproducció amb l’Associació Franz Schubert de Barcelona i el Centro Nacional de Difusión Musical, en els quals intervindran el tenor Zhuohan Sun i la pianista Sara Pavlovic; la soprano Meredith Wohlgemuth amb la pianista Jinhee Park, i la soprano Mireia Tarragó amb la pianista Victoria Guerrero. Aquest cicle acull també dos concerts ECHO Rising Stars, la plataforma europea que impulsa els artistes emergents de la música clàssica, amb el clarinetista Carlos Ferreira i amb el Quatuor Agate.
Imatge destacada: (c) Aisi Cravid.