Un any més la cerimònia del Cant de la Sibil·la sonarà la nit de Nadal a la catedral de Barcelona, gràcies a la interpretació del Cor de Cambra Francesc Valls, Cor de la Catedral de Barcelona.
La nit del 24 de desembre, a les 23.30 h, just abans de la tradicional Missa del Gall, el Cor de Cambra Francesc Valls, Cor de la Catedral de Barcelona, tornarà a interpretar per quart any consecutiu el Cant de la Sibil·la, drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. L’ampli fons documental que se n’ha conservat a la catedral ha permès, d’acord amb l’ideari de recuperació musical del Cor, recrear i oferir als ciutadans de Barcelona, després de més de 400 anys, el cant sibil·lí amb la mateixa melodia i als mateixos espais on s’oferia al segle XVI.
La catedral de Barcelona guarda la versió més antiga musicada (segle XV) de la sibil·la a la Península Ibèrica, i també la més antiga, no en llatí, sinó en llengua vernacla. Es va representar a les catedrals de tota la Corona d’Aragó fins que el Concili de Trento (1545-1563) va promoure una renovació litúrgica que va deixar obsoletes les antigues pràctiques. Tot i això, el fort arrelament popular d’aquesta tradició va fer que es mantingués en alguns llocs, com ara a l’illa de Mallorca i a l’Alguer (Sardenya).
En aquesta ocasió, novament la mezzosoprano Eulàlia Fantova, membre actiu del Cor de la Catedral, tornarà a fer la interpretació de Sibil·la. La cantant estarà acompanyada de la resta del Cor de Cambra Francesc Valls i de l’organista Josep M. Escalona i Canyet en una audició de caràcter gratuït.
A més, des de fa dos anys s’encarrega una estrena mundial referent al Cant de la Sibil·la a un compositor de prestigi. En les dues primeres ocasions van ser Jordi Cervelló, Premi Nacional de Música 2010 i Josep Vila, director de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música. Aquest any, el Cor Francesc Valls té l’honor d’haver encarregat aquesta proposta de revisió al director i compositor flamenc Vic Nees.
Nascut a Mechelen l’any 1936, Vic Nees ha estat director del Cor de la Ràdio i Televisió belgues i de diversos grups de cambra a Bèlgica. Nees ha estat premiat en diverses ocasions per les seves composicions i és especialista en música coral, matèria de la qual imparteix cursos i per a la qual treballa com a jurat de concursos corals.
El Cant de la Sibil·la és l’escenificació del Judici Final per part d’un personatge femení que canta, espasa en mà, els vaticinis que al seu dia va fer a l’antiga Grècia la sibil·la Eritrea. Les sibil·les eren vidents que feien oracles a partir dels fenòmens de la naturalesa. Aquests oracles parlaven de la fi del món, cosa que fa comprensible que l’Església catòlica hi trobés un valor pedagògic i els acabés incorporant com a última lliçó de les matines de la nit de Nadal, és a dir, al moment de la primera vinguda de Crist, per anunciar-ne la segona. Aquests textos van arribar al cristianisme a través del món romà i d’una traducció de sant Agustí.