Subscriu-te
,

El Centenari de l’Orquestra Pau Casals recordarà el llegat musical del mestre i el seu compromís social

El Centenari, impulsat per la Fundació Pau Casals i el Departament de Cultura, amb la col·laboració de “la Caixa” i l’Auditori de Barcelona, commemorarà la història i l’impacte musical de l’Orquestra i reivindicarà la figura de Pau Casals com a director. La programació inclourà unes jornades d’estudi, una exposició i diversos concerts a càrrec de la Camerata Salzburg, Orchestra of the Age of Enlightenment, Orchestre de París i OBC, entre d’altres.

El 13 d’octubre de 2020 es compliran cent anys del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, un projecte que Pau Casals va impulsar i crear el 1919 i que, com el mateix músic reconeixia, va suposar un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional. En aquest sentit, la Fundació Pau Casals i el Departament de Cultura impulsen la commemoració d’aquesta efemèride organitzant el Centenari de l’Orquestra Pau Casals (1920-2020) durant els anys 2020 i 2021. La Generalitat de Catalunya va aprovar-lo com una de les commemoracions oficials de Catalunya d’enguany.

Programació i activitats 

El Centenari de l’Orquestra Pau Casals (OPC) inclourà diferents actes, conferències, activitats i concerts d’àmbit nacional i internacional, amb la participació i el suport d’orquestres simfòniques, directors, solistes i formacions musicals d’arreu del món que s’han adherit a la commemoració. A més a més, l’octubre del 2020 s’inaugurarà una exposició al Museu Pau Casals del Vendrell, simultàniament amb el Museu de la Música de Barcelona, dedicada a la història de l’Orquestra Pau Casals.

Les activitats començaran el dimecres 1 d’abril amb una sessió especial de “Diàlegs amb música”, una iniciativa de la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCBC), que combinarà música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals sobre el llegat de Pau Casals i el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau. La sessió versarà sobre “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social”.

Pau Casals dirigint un assaig de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana. © Pérez de Rozas, 1934. Fons Pau Casals

El dies 6 i 7 de maig tindran lloc les jornades d’estudi entorn de l’OPC a l’Institut d’Estudis Catalans i al Museu de la Música de Barcelona. Diferents ponències a càrrec d’experts de diversos àmbits tractaran de la figura de Pau Casals com a director, la història de l’OPC i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i la relació entre ambdues.

El primer gran acte del Centenari s’esdevindrà el 17 de juny, un acte-concert al CaixaForum Barcelona, de presentació dels tres concerts especials del 19, 21 i 22 de juny a l’Auditori de Barcelona. A l’acte, hi participarà Marta Casals Istomin i es projectaran documents audiovisuals recuperats de Pau Casals dirigint i no coneguts a Catalunya.

El 19 de juny la Camerata de Salzburg, amb el concertino Gregory Ahss al capdavant, el joveníssim violoncel·lista Edgar Moreau i el virtuós Felix Klieser a la trompa, interpretarà Simfonies i Concerts de Haydn i Mozart. El 21 de juny, Mark Elder dirigirà l’Orchestra of the Age of Enlightenment, amb el pianista Stephen Hough, en un repertori amb obres de Wagner i Liszt. Finalment, el 22 de juny, actuarà l’Orchestre de París, dirigida per Hannu Lintu, titular de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Finlandesa, i amb Christian Tetzlaff com a violí solista, tot oferint obres de Beethoven i Strauss.

D’altra banda, el 10 de juliol de 2020 tindrà lloc un concert simfònic a l’aire lliure i gratuït a la plaça Nova del Vendrell a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, formada per 55 músics, dirigida per Jordi Mora, amb una selecció d’obres dirigides habitualment per Pau Casals. Amb aquest acte es commemora l’homenatge que el Vendrell va fer a Casals el 10 de juliol de 1927. El dia 11 de juliol de 2020 s’iniciarà la 40è edició del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell.

Assaig amb la soprano Conxita Badia al Palau de la Música Catalana.  © Pérez de Rozas. Fons Pau Casals

El 27 de setembre a la Casa de l’Aigua de Barcelona, sota la direcció de Pablo González, es podrà gaudir del “Concert Vozes” amb l’Orquesta Sinfónica Vozes, que presentarà un programa que inclourà la Simfonia núm. 5, en Do menor, op. 67 (primer moviment) de Beethoven, amb què es retrà homenatge a la tasca social de Pau Casals i els seus ideals humanístics.

Els dies 10 i 11 d’octubre l’OBC dedicarà dos concerts de la seva temporada a L’Auditori al Centenari de l’OPC. Suposaran el debut del Quartet Casals com a solistes de l’OBC. A més, al llarg del 2021, l’OBC farà una gira per Catalunya en què interpretarà obres de Gerhard i Manén, estrenades per l’OPC al seu moment, així com obres d’Strauss i Beethoven que l’orquestra va interpretar en nombroses ocasions al llarg de la seva història.

El 13 d’octubre de 2020, al Palau de la Música Catalana, hi haurà un concert d’homenatge al mateix lloc i el mateix dia un segle després del concert inaugural de l’Orquestra Pau Casals. A càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, en serà el director Salvador Mas, amb Pau Codina al violoncel.

Finalment, altres entitats també s’han adherit al Centenari impulsat per la Fundació Pau Casals. En aquest sentit, el Festival de Pasqua de Cervera dedicarà diversos concerts al mestre Casals entre la programació de la seva desena edició, el Conservatori de Municipal de Música de Barcelona proposarà un concert especial del cicle Dijous Concert i, per la seva part, el Gran Teatre del Liceu inclourà un “Homenatge a l’Orquestra Pau Casals” en la seva programació 2021. L’Auditori Pau Casals del Vendrell, l’Escolania de Montserrat i el Centre de Documentació de l’Orfeó Català s’han adherit igualment a la celebració.

Pau Casals dirigint l’Orquestra Pau Casals en el concert popular celebrat a la plaça Nova del Vendrell, el 10 de juliol de 1927. © Güixens. Fons Pau Casals.

Celebració internacional

El Centenari de l’Orquestra Pau Casals té un Comitè d’Honor format per directors i músics de renom internacional que hi donen suport, entre els quals personalitats excepcionals: Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Jordi Savall, Antoni Ros Marbà, Josep Pons, Kazushi Ono, Michael Tilson-Thomas, Christoph Eschenbach, Murray Perahia i Jaime Laredo, entre d’altres. Aquests músics i directors també hi dedicaran concerts i activitats diverses.

En el marc del projecte Música i Exili, impulsat pel Departament de Cultura mitjançant el programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional que es desplega des de Brussel·les, amb la direcció de Lluís Puig, també es rellança la figura de Pau Casals amb motiu del Centenari de l’Orquestra Pau Casals. Concretament, hi ha programada una gira amb El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra, tant a nivell nacional com internacional, durant el període de Nadal del 2020, amb cites a Malines i Brussel·les (Bèlgica), Lleida, Vic i Barcelona.

A més a més, la Fundació Pau Casals impulsa igualment una campanya internacional perquè orquestres, institucions musicals i músics d’arreu del món s’uneixin a la commemoració. L’objectiu és que el Centenari esdevingui tota una celebració mundial d’homenatge al mestre i que serveixi per difondre, a través de la música, els ideals que Pau Casals defensà incansablement al llarg de tota la seva vida: la pau i els drets humans.

La presentació dels actes del Centenari de l’Orquestra Pau Casals va tenir lloc el 2 de febrer passat amb la presència de Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Robert Brufau, director de l’Auditori de Barcelona, i Jordi Pardo, director de la Fundació Pau Casals. Les entrades per assistir als concerts especials del Centenari es poden adquirir a les taquilles de L’Auditori o a través del web www.auditori.cat. Tot i que els concerts són d’alt nivell i a càrrec de tres formacions orquestrals de molt prestigi internacional, la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració de “la Caixa”, ha pogut establir uns preus molt atractius, que a més a més es complementen amb una política de descomptes, entre el 15% i el 50%. La decisió segueix precisament l’esperit de Pau Casals de fer arribar la música a tot tipus de públics.

Imatge destacada: Concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, dirigida per Pau Casals i amb el violinista Eugène Ysaÿe com a solista. Abril del 1927

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter