Subscriu-te

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català dedica una exposició a la senyera de l’Orfeó Català amb motiu de la seva restauració

Des del dimarts 26 de setembre el Foyer del Palau de la Música Catalana acull l’exposició “La senyera de l’Orfeó Català. Símbol de la seva identitat”, produïda pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) amb motiu de la restauració de la senyera de l’entitat a càrrec del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa i impulsada pel mateix CEDOC.

La senyera de l’Orfeó Català, que va ser dissenyada per l’arquitecte Antoni Gallissà, va acompanyar el cor durant bona part del segle XX en multitud de concerts i viatges artístics, tal com ho testimonien documents i nombroses imatges que figuren a la mostra. A partir dels anys setanta la senyera original es va anar degradant i per mantenir-la més ben conservada se’n va fer un duplicat idèntic a l’original. Des de llavors la senyera original s’ha conservat a l’interior del Palau de la Música Catalana, però tot i estar salvaguardada de les inclemències externes, amb el pas dels anys també s’ha anat malmetent. Per aquest motiu s’ha restaurat aquesta peça icònica de l’Orfeó Català.

Estructurada en cinc àmbits, la mostra recull –amb diferents documents històrics de l’època i fotografies– la història de l’ensenya com a obra modernista afí al Palau de la Música Catalana, així com també s’hi exposa la realització del disseny, la confecció i el simbolisme que n’amaga la iconografia. L’exposició també recorda l’acte extraordinari de benedicció de la senyera, que va tenir lloc al monestir de Montserrat l’11 d’octubre de 1896, amb la intervenció del bisbe Josep Morgades, i l’estrena de l’himne de l’Orfeó Català, El cant de la Senyera, aquell mateix dia. A més, es dedica un espai al protagonisme de la senyera de l’Orfeó Català en tant que representa l’esperit de l’entitat, el seu paper i presència als actes, concerts i viatges artístics al llarg dels més de 125 anys d’història del cor.

A la mostra es podrà contemplar la senyera restaurada i, de manera excepcional, una peça artística de l’arquitecte Antoni Gallissà. Es tracta d’una obra molt poc coneguda, una pintura sobre tela amb la reproducció exacta del motiu central de la senyera. Aquesta peça pertany a la col·lecció privada de la família de Moragas i Spà, descendents de Gallissà. Finalment, la mostra ofereix un petit recull d’algunes senyeres d’orfeons catalans que van ser fundats inspirant-se en l’Orfeó Català i que també van tenir la seva pròpia ensenya i el seu propi himne.

Exposició: “La senyera de l’Orfeó Català. Símbol de la seva identitat”

Lloc: Foyer del Palau de la Música Catalana

Data: del 26 de setembre al 17 de desembre de 2017

Horari: de 9 a 22 h

Entrada lliure

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter