Des de l’1 de maig fins al 15 de juliol, el Foyer del Palau de la Música Catalana acull l’exposició produïda pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) “Amadeu Vives. L’entusiasme i l’èxit”. Una mostra, d’accés gratuït, que vol reivindicar la figura de qui va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català al costat de Lluís Millet l’any 1891 i que alhora va gaudir d’una gran fama i èxit per la seva vessant compositiva amb inspiradíssimes obres com L’emigrant o La Balanguera, compostes per a l’Orfeó Català, i també reconegudes sarsueles, com Doña Francisquita, Maruxa o Bohemios.
L’exposició ofereix el testimoni documental de la relació d’Amadeu Vives amb l’Orfeó Català i alhora ressegueix amb manuscrits hològrafs una part important de les seves composicions més reconegudes i d’altres que va crear en els seus inicis com a compositor i que han quedat pràcticament en l’oblit, incloent-hi una cançó per a veu i piano inèdita.
Amadeu Vives va ser un compositor polifacètic i ple d’inquietuds, amb una producció que, inspirada sempre en els costums i les essències dels pobles, va conquerir una àmplia audiència, tant en vida com després de morir.
La documentació de la mostra pertany en gran part al fons d’Amadeu Vives que custodia el CEDOC, per bé que també hi han col·laborat l’Arxiu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) a Catalunya, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. És un objectiu estratègic del CEDOC difondre els seus fons documentals amb més cent anys d’història.
Conferència-concert sobre Amadeu Vives
D’altra banda, demà dijous, 7 de maig, tindrà lloc la conferència-concert “Amadeu Vives: figura contradictòria? De L’emigrant a Doña Francisquita” que oferirà el mestre Antoni Ros Marbà, amb la participació de la soprano Elena Copons i l’acompanyament pianístic de Francisco Poyato. La conferència, que organitza la «Revista Musical Catalana», tindrà lloc a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català (19 h) i és d’accés lliure (cal confirmar l’assistència al telèfon 93 295 72 28).
Amb aquest acte la «Revista Musical Catalana» continua les activitats de celebració dels 110 anys de la seva creació, el 1904, i els 30 anys de la seva recuperació, el 1984, que es van iniciar el novembre de 2014 passat amb la presentació del llibre La música d’abans-d’ahir. Antologia d’articles de la Revista Musical Catalana 1904-1936, i del número inèdit de juliol de 1936 que mai no es va arribar a editar a causa de l’inici de la Guerra Civil Espanyola.