Els dies 3 i 4 d’agost el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona acollirà per cinquè any consecutiu La Pedra Parla, una aposta musical d’alta qualitat artística que centra els seus concerts al claustre del monestir i a l’església de Santa Maria. El breu cicle de concerts consta de tres actuacions, dues el dissabte i una el diumenge.
El primer concert serà un recital del tenor Airam Hernández i la pianista Diana Baker, que oferiran un recull de lieder romàntics de Schubert i Brahms i cançons castellanes de Toldrà i de Turina al costat d’autors com ara Ginastera, Guastavino i Lecuona.
Al vespre, l’Ars Trio interpretarà una de les partitures més cèlebres de J. S. Bach, les Variacions Goldberg, en l’arranjament per a trio de cordes de Dmitri Sitkovetski. En aquest concert, la interpretació musical es combinarà amb la lectura de cartes i documents provinents de l’arxiu del monestir medieval, que farà l’actriu Mercè Pons.
Finalment, diumenge al migdia tindrà lloc l’actuació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, dirigit per Xavier Puig, amb el grup instrumental La Caravaggia, que dirigeix Lluís Coll. El programa inclourà obres de compositors catalans del Renaixement, dels segles XV i XVI, com Mateu Fletxa el Jove i Mateu Fletxa el Vell, que tenen un vincle amb l’orde del Cister pel fet d’estar enterrats al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.
Organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la comunitat del monestir amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges, La Pedra Parla té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments. Una de les novetats d’enguany és que la comunitat oferirà un petit refrigeri a l’espai Pati de la Casa de l’Hort el dissabte 3, entre el concert de la tarda i el concert del vespre.
Així mateix, el públic que assisteixi al concert també pot aprofitar l’avinentesa per fer una visita guiada el diumenge dia 4 a la tarda al monestir. Durant la visita podran descobrir el nou espai museogràfic “Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení”, que explica, amb la veu i la mirada femenina de la comunitat de monges, els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir de Vallbona, que va començar al final del segle XII. Un monestir de dones cultes, que explica i exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la farmàcia i la seva col·lecció d’atuells, considerada la millor d’època moderna que es conserva a Catalunya.
Les entrades i l’abonament al cicle es poden adquirir en línia a www.codetickets.com, també al Reial Monestir de Santa Maria (telèfon 973 330 266) i a l’Oficina de Turisme (telèfon 973 982 500) de Vallbona de les Monges (comarca de l’Urgell). L’experiència es pot complementar amb l’allotjament a l’hostatgeria del monestir.
Imatge destacada: acte de presentació del festival La pedra parla