Subscriu-te

El club de jazz Jamboree es reafirma encetant nova etapa

Jamboree-1

L’històric club de jazz de la plaça Reial de Barcelona, el Jamboree Jazz Club, enceta aquest any 2013 una nova etapa artística guiada pel periodista i crític musical Pere Pons, que n’assumeix la direcció. “Més que d’una nova etapa, es tracta d’una reafirmació, però amb nous aires en la programació i amb l’objectiu de continuar mantenint el club al nivell que ja té”, matisa Pere Pons. La programació manté les arrels jazzístiques pures –amb la presència habitual de primeres figures a nivell internacional i de Catalunya i l’Estat espanyol– i amplia la seva oferta amb propostes que es relacionen amb altres disciplines artístiques (teatre musical, poesia, cinema, fotografia); també el Jamboree entra en el circuit Cicle 1906 (promoció i intercanvi d’actuacions amb altres sales de jazz de l’Estat) i inicia col·laboració amb el festival Barnasants acollint-ne algunes actuacions.

La formació The Jamboree Big Latin Band
La formació The Jamboree Big Latin Band

Pel que fa a les novetats, s’inicia un cicle de residències musicals, Jamboree Lab Experience, amb un músic o grup que hi farà residència durant un mes (els dimarts), amb els seus convidats. Així, aquest mes de gener és el torn de Vicens Martín Dream Big Band + Gemma Abrié –amb temes basats en la poesia de Josep Carner–, i continuaran Líbera de Giulia Valle, al febrer; Afroblue, al març; Agustí Fernández, a l’abril; Víctor Correa, al maig; Horacio Fumero, al juny; i Sandra Rehder, al juliol. L’altra novetat és Big Jamboree, una sèrie d’actuacions de grups de gran format com la Jamboree Big Latin Band, l’últim dijous de cada mes –en aquest cas l’actuació serà a La Cova del Drac per motius d’espai–; la Barcelona Big Blues Band, el tercer diumenge de cada mes; i les sessions de jazz ballable Swing Non Stop –amb sessions i classes de ball i altres activitats–, els primers diumenges de mes, de 18 a 23 h. Finalment, l’altra novetat són les sessions de cinema, els diumenges a les 22 h, amb pel·lícules i documentals relacionats amb el món del jazz.

Entre les actuacions confirmades fins al proper mes de juny, se’n pot destacar el retorn del trompetista Wally Besser; el bluesman Big Daddy Wilson; la primera actuació al club de Robin Williamson –fundador de la llegendària The Incredible String Band–; el retorn a la sala de Quico Pi de la Serra; la cantant Nnenna Freelon; també la primera visita al club del quintet escandinau Atomic; la capverdiana Carmen Souza; i la visita de Juan Perro –és a dir, Santiago Auserón–, un autèntic “malalt” del jazz. També cal destacar novament la presència d’un grup de músics de la Mahler Chamber Orchestra, que l’any passat van actuar al Jamboree oferint l’experiència més “clàssica” del club.

Diego Amador, amb el seu trio i amb Llibert Fortuny, actua del 23 al 27 de gener, presentant el seu treball “Live in Paris” i retent homenatge al productor discogràfic (Nuevos Medios) Mario Pacheco
Diego Amador, amb el seu trio i amb Llibert Fortuny, actua del 23 al 27 de gener, presentant el seu treball “Live in Paris” i retent homenatge al productor discogràfic (Nuevos Medios) Mario Pacheco

Pere Pons –expert en jazz i autor del llibre recentment publicat  El cas Jamboree. Eterna glòria, Pagès editors– qualifica el Jamboree com “l’últim reducte, perquè té una personalitat diferent i pròpia, preserva la seva identitat, des de fa 50 anys, intacta i fidel als seus orígens; és un espai de culte enmig d’aquesta gran botiga que és Barcelona, al costat d’altres com el Liceu o el Palau”. El Jamboree va obrir l’any 1960 amb l’empresari Joan Rosselló, tot convertint-se en la porta d’entrada del jazz a Espanya, amb la presència dels grans dels jazz, nacionals i internacionals. L’any 1968 va tancar, tot reobrint el local l’any 1992 Javier Càmara i Joan Tordera. L’any 1993 n’agafa les regnes empresarials el grup Mas i Mas, fet del qual se celebra ara el 20è aniversari; un bon moment d’inflexió. Joan Mas, president del grup Mas i Mas, reconeix, d’un costat, que “la línia artística s’estava esgotant” i, de l’altre, que “l’impacte de l’IVA és molt fort tant per a la part artística com per a la de públic, tot i que no hem augmentat el preu de l’entrada de la faceta discoteca de la sala, ni de les consumicions”. Per tot això, aquest nou impuls “per atreure un públic més divers, i fins i tot un públic que només vulgui sentir música, sense etiquetes”.

Certament, l’activitat musical del Jamboree és d’envergadura, cosa que fa que sigui l’únic club de jazz de l’Estat que programa diàriament. Es pot consultar la programació completa a: www.masimas.com/jamboree.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter