El jurat va destacar l’originalitat de la seva obra i reconeix la rellevància del seu treball.
El compositor Xavier Benguerel ha estat guardonat amb el 14è Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria, que convoca la Fundació SGAE des del 1996 amb l’objectiu de donar el màxim reconeixement públic a un compositor viu per haver contribuït, de manera substancial, a l’enriquiment musical de l’àmbit iberoamericà mitjançant la seva obra creativa. La dotació econòmica del premi és de 20.000 euros.
El jurat ha atorgat el premi al compositor català “en consideració a l’originalitat de la seva obra, la qual assimila els diferents corrents estètics i musicals del seu temps, transformant-los en un llenguatge propi, i en reconeixement a la rellevància del seu treball, que ha transcendit les fronteres de l’àmbit iberoamericà”.
Per la seva banda, Xavier Benguerel (Barcelona, 1931) va manifestar, en assabentar-se del guardó, que “estic molt content; els premis cal valorar-los en la seva justa mesura. En aquest cas es tracta d’un guardó important que no implica solament Espanya sinó també l’àmbit llatinoamericà. Agraeixo al jurat i a la Fundació SGAE aquest reconeixement”. El compositor català va afegir que malgrat la seva avançada edat continua mantenint la il·lusió; “el guardó m’estimula a continuar treballant en la música, que és la meva vocació”, va subratllar.
El jurat d’aquesta 14a edició ha estat integrat per Luis de Pablo (Espanya), compositor i Premi Tomás Luis de Victoria 2009, en qualitat de president; Juan Arturo Brennan (Mèxic), crític musical i membre del consell de redacció de la revista especialitzada «Pauta»; Valentina Granados (Espanya), directora executiva del Festival Internacional de Santander i vicepresidenta de Festclásica; Carlos Sandúa (Espanya), director de Radio Clásica de RNE, i María Elena Vinueza (Equador-Cuba), musicòloga i vicepresidenta de la Casa de las Américas.
Han estat distingits amb aquest premi (per ordre cronològic), el cubà Harold Gramatges (1996), el català Xavier Montsalvatge (1998), el peruà Celso Garrido-Lecca (2000), el veneçolà Alfredo del Mònaco (2002), el català Joan Guinjoan (2004), el brasiler Marlos Nobre (2005), l’aragonès Antón García Abril (2006), l’argentí Gerardo Gandini (2008), el basc Luis de Pablo (2009), el cubà Leo Brouwer (2010), el català Josep Soler (2011), el mexicà Mario Lavista (2013) i l’argentí Alcides Lanza (2014).