Subscriu-te
,

El Concurs Maria Canals de Barcelona 2018 acollirà 93 pianistes de 34 nacionalitats entre el 10 i el 24 de març

Aquest any s’ha superat el rècord d’inscrits, amb 200 pianistes procedents de 80 països, i s’atorgaran més de 80.000 euros en premis i concerts.

Durant el Concurs tindrà lloc la Primera Conferència Internacional de Concursos de Piano.

La 64a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals tindrà lloc entre el 10 i el 24 de març al Palau de la Música Catalana i altres espais de Barcelona, que esdevindrà la capital mundial del piano. Dels 200 inscrits procedents de 41 països d’aquesta edició, xifra rècord en la història del Concurs, 93 pianistes de 34 nacionalitats han estat seleccionats per concursar en una primera i segona eliminatòries i una semifinal, a la qual accediran 6 aspirants, proves que es faran al Palau de la Música Catalana (Petit Palau). La prova final, amb 3 concursants, serà el 22 de març a la Sala de Concerts del Palau de la Música, amb la col·laboració un any més de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la direcció de Manel Valdivieso. I el lliurament de premis serà l’endemà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en un acte en què el guanyador i els finalistes oferiran un recital. Totes les proves són obertes al públic. Els concursants, a més d’anar superant les eliminatòries, oferiran concerts en el marc de l’OFF Maria Canals, que segueix apostant per acostar la música de piano als ciutadans.

El Concurs repartirà guardons per un import superior als 80.000 euros (entre els premis especials, els principals i els concerts). El primer premi (Premi Fundació Jesús Serra), està dotat amb 25.000 euros (l’any passat eren 15.000 euros), mentre que el segon (Premi Fundació Carulla) està dotat amb 10.000 euros i el tercer premi (Premi Montserrat Isern de Coromina) amb 6.000 euros. Tots els semifinalistes rebran també un premi de 1.500 euros. D’altra banda, s’atorgaran diversos premis especials, entre els quals destaquen el Premi Trinity College (2.500 euros al millor intèrpret espanyol), Premi del Públic per Solfa Recordings (25 hores d’enregistrament i producció) o el Premi al Millor Intèrpret de la Música de Frederic Mompou. Igualment, els concursants opten a més d’una trentena de concerts remunerats per Catalunya –al Palau de la Música Catalana i a L’Auditori–, l’Estat espanyol –amb les orquestres simfòniques de Madrid, Granada, Tenerife, Sevilla i Bilbao, en les seves temporades regulars– i la resta del món –concerts internacionals a Roma, Munic i també una gran gira per la Xina, entre d’altres. El guanyador del primer premi gravarà un CD amb el segell discogràfic Naxos, amb Sonates del compositor català Antoni Soler.

El Concurs Internacional de Música Maria Canals, fundat per la pianista i pedagoga Maria Canals i Cendrós el 1954, és una cita anual de referència en l’escena internacional del piano. Actualment és l’únic concurs català que forma part de la Federació Mundial de Concursos i un dels concursos amb més projecció internacional i amb més prestigi del món. Per nombre de concursants i procedència, aquest 2018, dels 93 concursants destaquen 16 que provenen de Corea del Sud, 15 del Japó, 10 de la Federació Russa, 5 de França i 5 de l’Estat espanyol. El jurat estarà format per Carlos Cebro (president), Ramon Coll, Alan Gampel, Andrzej Pikul, Stanislav Pochekin, Catherine Vickers, Pascal Lecorre, Yangsook Lee i Elza Kolodin.

L’OFF Maria Canals, activitats al voltant de la celebració del Concurs i durant tot l’any

El Concurs Música Maria Canals continua reforçant també l’OFF del Concurs amb activitats que tenen com a objectiu apropar la cultura i la música a la ciutadania. L’OFF Concurs s’estructura en quatre apartats principals.

El Maria Canals porta cua. Com els darrers anys, s’ha programat durant el mes de març la col·locació de pianos de cua en espais públics diversos, a disposició de qui els vulgui tocar. Enguany més de 100 pianos de cua a Barcelona s’instal·laran en espais públics, entre els quals destaquen l’intercanviador del metro Diagonal (del 9 al 23 de març), l’estació de metro de Sagrada Família (L2, del 9 al 23 de març), l’ImaginCafè (carrer de Pelai, 11, del 9 al 23 de març), la marató de piano a la plaça Reial (9 de març), 10 pianos al passeig de Gràcia (10 de març, de 10 a 20 h), un piano de cua al passatge Maria Canals (passeig de Gràcia, 12 de març), i altres pianos de cua en diversos equipaments culturals, universitats, places i carrers de la ciutat de Barcelona i d’altres municipis catalans. També, des del mes de maig del 2017, hi ha un piano de cua del Maria Canals de forma permanent al vestíbul de l’Hospital Vall d’Hebron a disposició de qui el vulgui tocar.

El Maria Canals Educa. El Concurs promou activitats educatives per donar a conèixer el piano i la cultura musical al màxim de públic possible. S’organitzen activitats per als estudiants de música, s’ofereixen diversos programes d’activitats divulgatives al voltant del piano dirigides a casals de gent gran i centres cívics. A més, també es fan activitats amb estudiants d’ensenyament general en què s’ofereixen recitals didàctics juntament amb el Taller de Músics. I conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”, el Concurs col·loca durant una setmana un piano de cua a més d’una quinzena d’escoles en entorns amb percentatges elevats de població en situació de vulnerabilitat social, perquè els infants i joves hi “juguin” i s’apropin al món del piano. D’altra banda, durant tot l’any es realitzen més de 300 activitats educatives. Hi participen 40 escoles de música i conservatoris, i 50 escoles d’ensenyament general, entre altres entitats i institucions.

Tu hi toques? #johitoco. Amb aquest programa, el Concurs reivindica la pràctica musical a l’abast de tothom, i en concret del piano, entre el màxim de persones, sigui quina sigui la seva edat, gènere, gustos o les circumstàncies socials. Així, es convida a gravar-se tocant el piano i difondre-ho per les xarxes socials amb l’etiqueta #johitoco. A més, es pot penjar el vídeo a la Galeria dels Tocats i el Concurs premiarà els vídeos més creatius.

Em toca! Patrocinat per la Fundació Jesús Serra, es manté el projecte social amb centres educatius de barris amb índexs elevats de població en situació de vulnerabilitat social. Amb aquest programa es pretén aproximar el piano i la pràctica d’aquest instrument a nens i nenes de 6 anys. Així, amb selecció prèvia, s’ofereix una beca perquè puguin estudiar piano durant tot un any. Actualment el projecte suma més de 80 nens i nenes de 6 i 7 anys becats als barris de Ciutat Meridiana i la Verneda (Barcelona), al Distrito de Usera (Madrid) i, des del mes de gener del 2018, al barri de la Macarena (Sevilla).

Activitats paral·leles de la 64 edició

Exposició commemorativa del 10è aniversari de la mort de Josep Guinovart. Durant el Concurs, la Sala Millet del Palau de la Música Catalana acollirà una exposició dedicada a l’artista Josep Guinovart en què es podrà veure l’obra Variacions per a piano en color, amb els preludis de Chopin reinterpretats per l’artista l’any 1997, i una instal·lació en homenatge a Carles Santos.

Exposició “Muzio Clementi. The father of the pianoforte”. El Concurs també organitza aquesta exposició que vol mostrar la trajectòria de Muzio Clementi a través de les seves facetes de músic i emprenedor. La mostra, situada al Foyer del Palau de la Música, inclou un fortepiano històric Collard & Collard, late Clementi i un retrat original del músic de Carmen Magem, encarregat especialment per a l’ocasió.

Dibuixos de Celia Burgos. Durant la celebració del Concurs es podran veure al Foyer del Petit Palau una sèrie de dibuixos (mitjançant la tècnica de l’sketching) de l’artista Celia Burgos realitzats durant la celebració del Concurs de l’any passat.

Primera Conferència Internacional de Concursos de Piano. El dies 19 i 20 de març (Petit Palau) se celebrarà per primera vegada una conferència internacional que tracta de temes relacionats amb els concursos de piano, organitzada per la Fundació Alink-Argerich, entitat que aplega més d’un centenar de concursos de piano d’arreu del món. S’hi tractarà de temes com la preselecció o com atreure participants, entre altres activitats relacionades amb el món del piano. Més de 100 concursos o organitzacions i 160 representants hi han confirmat l’assistència.

Més informació del Concurs i de les seves activitats a: www.mariacanals.org/ca/

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter